KRAFT

8,20 kroner per kWh

KOSTER: Ekstrem kulde, enormt forbruk og økt import av strøm gir høye priser per kWh, noe industrien får merke.
KOSTER: Ekstrem kulde, enormt forbruk og økt import av strøm gir høye priser per kWh, noe industrien får merke. Bilde: Scanpix
Mona StrandeMona StrandeJournalist
8. jan. 2010 - 08:13

Mellom klokken 7 og 10 i dag må kunder i Midt- og Nord-Norge betale over 1000 euro/MWh for kraft i spotmarkedet. Det gir en kilowattpris på vel 8,2 kroner – 30 ganger mer enn normalt, skriver Dagens Næringsliv.

Ekstremspot

Gjennomsnittsprisen i døgnet blir 2,4 kroner. For en normalhusholdning i de nordligste landsdelene vil en slik snittpris gi en strømregning på 4000 kroner i måneden, eller 48.000 kroner i året.

I 2009 var gjennomsnittsprisen per kWh 30 øre i de samme landsdelene.

Dyr import

Og nok en gang er det kulda som har skylda. Sprengkulde uten nedbør, kombinert med det rekordstore forbruket vi har for å ikke fryse, gjør at kraftprisene når nye høyder. Dermed må Norge importere kraft – og når flere trenger levert kraft, stiger også prisene på slike strømkontrakter.

– Basert på dagens situasjon vil strømprisen utover våren bli betydelig høyere enn det man trodde for en måned siden, sier analytiker Gaute Myklebust i Troms Kraft Marked til Dagens Næringsliv.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.