OLJE OG GASS

78 prosent av utflaggings-gevinsten vil ikke gå til statskassen likevel

Statoil unnlot å nevne at skattegevinsten ved utflagging kun gjelder besparelser i Norge.

Feil: Helge Lund har hevder at 78 prosent av besparelsene ved utflagging vil gå til statskassen. Ikke helt riktig, innrømmer selskapet.
Feil: Helge Lund har hevder at 78 prosent av besparelsene ved utflagging vil gå til statskassen. Ikke helt riktig, innrømmer selskapet. Bilde: Peder Qvale
1. aug. 2013 - 13:47

I juli presenterte VG et internt Statoil-dokument som viser at selskapet ser på muligheten for å flagge ut opptil 1000 stillinger til lavkostland.

Saken har skapt store reaksjoner og fullt kaos i regjeringen.

Feil resonnement

De som støtter Statoils utflaggingsplaner sier det vil være lønnsomt for Norge.

Ifølge konsernsjef Helge Lund i Statoil og olje- og energiminister Ola Borten Moe vil 78 prosent av besparelser i Statoil komme til det norske samfunnet i form av økte skatteinntekter. Begrunnelsen hans er at Statoil betaler 78 prosent skatt på norsk sokkel.

Men resonnementet til Statoil-sjefen er feil. Det er bare kostnader direkte knyttet til aktivitet på norsk sokkel som kan trekkes fra oljeskatten.

Og stillingene Statoil ønsker å flagge ut har ansvar for globale servicetjenester.

Les mer: – Statoils utflagging kan ikke både være i strid og i tråd med rødgrønn politikk

– Småpenger å tjene

– Det er globale tjenester Statoil ønsker å flagge ut, så det er nok riktig at dette er kostnader som ikke kan trekkes fra oljeskatten i Norge. Uansett er det femteklasseregnestykker Statoil-ledelsen og olje- og energiministeren bruker for å demonstrere lønnsomheten ved utflagging, sier nestleder i LO-forbundet IE Statoil, Per Martin Labråthen til Teknisk Ukeblad.

Han sier at eventuelle besparelser ved utflagging av stabstjenester vil være en dråpe i have  for et selskap som Statoil.

– Dette dreier seg om småpenger, og det er vanskelig å forstå hvorfor ledelsen ønsker å gjøre dette, sier han. 

Bare norske kostnader

Statoil sier nå at ikke 78 prosent av eventuelle besparelser vil gå til Norge i form av økte skatteinntekter.

Kommunikasjonsdirektør Jannik Lindbæk jr. sier imidlertid at deler av besparelsene vil kunne knyttes direkte til norsk sokkel.

– Det er for tidlig å kommentere de potensielle besparelsene for norsk sokkel, vi er i en fase der outsourcing utredes som et virkemiddel. Men alle kostnader knyttet til tjenester som relaterer seg til norsk sokkel, uavhengig av hvor de leveres fra, kan imidlertid føres til fradrag under 78 prosent-regimet, sier Lindbæk jr.

Han hevder likevel at de ikke har feilinformert når de har argumentert med 78 prosent besparelser. – Vi har selvsagt hele tiden uttalt oss om det som beskattes på innenfor det norske skatteregimet, sier Lindbæk jr. til Teknisk Ukeblad.

Les også: Flere skip flagges hjem til Norge

Vil få nye jobber

Enkelte hevder at staten vil tape penger på utflagging av 1000 arbeidsplasser fordi disse betaler skatt og Statoil betaler arbeidsgiveravgift for dem.

Ifølge forsker i SSB, Ådne Cappelen, vil ikke samfunnsøkonomer se det slik.

– Man kan forutsette at de folkene som Statoil kvitter seg med, finner nye jobber med samme lønn. Det er nok tvilsomt. Men på den annen side er det neppe rimelig å tro at disse på langt sikt vil gå ledige, sier Cappelen.

– Viktig sak

Han mener at utflaggingssaken er viktig fordi Statoils virksomhet i Norge har stor samfunnsøkonomisk betydning fordi det sysselsetter mange norske personer både i Norge og i utlandet

– Det er uten tvil slik at oljevirksomheten er en av faktorene som har bidratt til den gunstige økonomiske utviklingen i Norge i mange år.

Teknisk Ukeblad har bedt Finansdepartementet om en vurdering av om i hvilken grad Statoil kan trekke kostnader knyttet til globale tjenester fra norsk oljeskatt, men departementet har ikke kapasitet til å svare på spørsmålet før over helgen.

Det bør for øvrig legges til denne saken at staten vil tjene penger på mer effektiv drift av Statoil. Dersom overskuddet i Statoil blir større, øker utbyttet til staten.

Les mer:

Hevder Statoil prøvde å skjule utflaggingsplaner

Her er tallene som viser at norske verft er billigere enn asiatiske

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.