MARITIM

700.000 i gebyr for svovelutslipp i norske verdensarvfjorder

Cruiseskip brøt nye utslippsregler.

Fra 1. mars ble det innført nye miljøkrav for utslipp til luft og sjø i blant annet Geirangerfjorden. Bildet viser cruiseskipet Sapphire Princess på besøk i fjorden i juni i fjor.
Fra 1. mars ble det innført nye miljøkrav for utslipp til luft og sjø i blant annet Geirangerfjorden. Bildet viser cruiseskipet Sapphire Princess på besøk i fjorden i juni i fjor. Foto: Halvard Alvik, NTB scanpix
Les også

Et gresk rederi har fått varsel om 700.000 i gebyr fordi de hadde for høye svovelutslipp i norske fjorder.

Skipet MS Magellan, som er eid av det greske rederiet Global Cruise Lines Ltd, brøt ifølge Sjøfartsdirektoratet regelverket om svovelholdig drivstoff i verdensarvfjordene nå i vår.

Fra 1. mars ble det innført nye miljøkrav for utslipp til luft og sjø i verdensarvfjordene Nærøyfjorden, Aurlandsfjorden, Geirangerfjorden, Sunnylvsfjorden og Tafjorden. Nå har Sjøfartsdirektoratet sendt ut sitt første varsel om overtredelsesgebyr som følge av de nye reglene.

Les også

16. april mottok Sjøfartsdirektoratet en bekymringsmelding om røykutslipp fra det Bahamas-registrerte cruiseskipet Magellan, som lå til kai i Flåm. Bekymringsmeldingen ble fulgt opp med tilsyn om bord da skipet ankom Geiranger neste dag. Sjøfartsdirektoratets inspektører målte svovelinnholdet i skipets drivstoff og fikk utslag på 0,17 prosent. Grensen for lovlig svovelinnhold i verdensarvfjordene er 0,10 prosent.

– Vår dokumentasjon viser at skipet har gått inn i to verdensarvfjorder med svovelverdier som ligger langt over lovlig nivå, sier Bjørn Pedersen, avdelingsdirektør for regelverk og internasjonalt arbeid.

Fra 1. januar 2020 er det forbud mot å bruke drivstoff med mer enn 0,5 volumprosent svovel for alle skip.

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.