IT

61 skoler lar elevene bruke internett under eksamen

Utdanningsdirektoratet har positive erfaringer.

I dag blir PC-er brukt i stort sett all undervisning, hvor internett er en betydelig del. En prøveordning med internett under eksamen går inn i siste fase denne eksamensperioden.
I dag blir PC-er brukt i stort sett all undervisning, hvor internett er en betydelig del. En prøveordning med internett under eksamen går inn i siste fase denne eksamensperioden. Bilde: Berit Roald/NTB Scanpix
NTB NTB NTB
14. mai 2015 - 09:46

Etter fire år går prøveordningen som tillater bruk av internett under eksamen, inn i siste fase.

– Vi ser at elevene opplever det som nyttig å ha tilgang til internett, og at lærerne er blitt mer positive over tid. Sensorene er mer delte i sitt syn, forteller Sissel Skillinghaug, avdelingsdirektør i Utdanningsdirektoratet.

Prøveordningen som åpner for bruk av internett under eksamen, startet i 2012, da med 15 skoler og noen få fag. I siste del av prøveordningen deltar 61 skoler i åtte eksamensfag.

– Det ser ut til at en slik eksamensordning gjør at det blir fokusert mer på kilder og kildekritikk i opplæringen, noe som er et positivt funn, mener Skillinghaug.

Håkon Haugli: «Norskutviklet læringsteknologi hylles i utlandet, men er vanskelig tilgjengelig i Norge»

240.000 i sving

Fra 18. mai til 5. juni skal 240.000 elever på 10. trinn og i videregående skole gjennomføre i alt 280.000 eksamener. Om noen år kan kanskje bruk av internett være en fast del av eksamen.

– Vi får sluttrapporten til høsten, og da må vi ta stilling til den. Vi ser at eksamensordningen kan fungere under gitte betingelser, sier Skillinghaug.

Hun viser til at skolene som er med i prøveordningen, har meldt seg frivillig og er motiverte til å delta. Om det vil fungere i hele Norge, er mer uklart.

– Skole-Norge er variert. Jeg kan ikke trekke noen konklusjon allerede nå, sier avdelingsdirektøren.

Les også: Verdens beste skolesystem bruker norsk utdanningsteknologi

– Fusk ikke et problem

Datamaskin under eksamen er allerede standard på de fleste eksamener i slutten av grunnskolen, men restriksjonene på internettbruk har vært strenge. Frykten for fusk er noe av grunnen.

Skillinghaug mener prøveordningen ikke øker risikoen for eksamensfusk.

– Elevene sitter uansett ved PC når de gjennomfører eksamen, så problemet er ikke større enn under vanlig eksamensgjennomføring. Når alle hjelpemidler er tillatt, så er det ikke så mye igjen som er fusk, men kommunikasjon er fremdeles ikke tillatt.

Ulike skoler har ulike løsninger for å hindre kommunikasjon selv om elevene får bruke internett under eksamensgjennomføringen.

– Noen overvåker nettrafikken eller stenger enkelte deler av nettet, mens andre satser mer på opplæring i forkant og overvåking i eksamenslokalene, sier hun.

Den endelige rapporten for prøveordningen kommer til høsten.

Les også: Norsk skole scorer lavt på databruk

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.