MOBIL

6 ubrukelige mobildesign

RETROFRUSTRASJON: Produsentene var langt dristigere før, men det var ikke bare positivt. 

27. apr. 2012 - 14:22

Om det er positivt eller negativt får være opp til den enkelte å avgjøre, men de siste årene har vi gått mot et stadig mer uniformert utvalg av mobiltelefoner, der store berøringsskjermer og slank design stort sett er fellesnevneren.

Slik har det slett ikke alltid vært, for det er slett ikke veldig mange år siden mobilprodusentene var langt mer fantasifulle - og ikke minst dristige.

MER RETRO:

Og da er det ikke til å unngå at Nokia & co innimellom kom med merkelige løsninger som krevde sitt før det satt i fingrene.

Her er noen av de underligste kategoriene vi har vært gjennom de siste årene, i tilfeldig rekkefølge:

De tidligste spilltelefonene

Nokia N-Gage (2003)Nokia N-Gage fikk mye tyn for designen, til tross for at den gav deg mye for pengene. (Fotokilde: Wikimedia)

Dersom du trodde Sony Ericssons Xperia Play fra i fjor var den første spilltelefonen, må du tro om igjen. Nokia prøvde seg nemlig på dette hele sju år tidligere, med sin N-Gage.

N-Gage var formet som en spillkonsoll, med skjerm i midten, piltaster på venstresiden og nummertaster på høyresiden. To av nummertastene var uthevet, noe som gjorde dem lettere å treffe når du spilte spill. Å skrive meldinger krevde at du holdt telefonen på en særdeles upraktisk måte - eller skrev med én hånd.

Telefonen fungerte faktisk veldig bra til spilling, og med "anerkjente spillprodusenter som Sega og Electronic Arts" på laget fikk du mer avanserte saker enn på noen annen telefon, og at den kjørte Symbian med S60-grensesnittet gjorde den til en vaskekte smarttelefon som også kostet mindre enn de fleste andre Symbian-telefoner på den tiden. 

Telefonen ble dessverre aldri noen suksess, noe vi både kan skylde på et lite (og dyrt) spillutvalg og ikke minst designen.

Nokias designere gjorde nemlig et par merkelige valg. I tillegg til at det var upraktisk å skrive meldinger med alle tastene samlet på én side presterte produsenten å plassere høyttaleren på langsiden av telefonen, altså slik at den stakk ut fra hodet når du snakket.En av særdeles mange N-Gage-parodier. (Fotokilde: Sidetalking.com)

Internett er som kjent ikke et nådig sted, og det poppet opp nettsteder som ene og alene var laget for å gjøre narr av Nokias spilltelefon. Det største av disse, sidetalking.com, eksisterer den dag i dag, og kan anbefales dersom du er klar for litt lett fredagsunderholdning.

Nokia N-Gage QD (2004)Nokia prøvde igjen med N-Gage QD, før de gav opp. (Fotokilde: Mstation)

Nokia nektet å godta nederlaget, og kom allerede et halvt år etterpå med oppfølgeren: N-Gage QD. Denne var mer kompakt, hadde mykere taster og ikke minst en høyttaler som lot deg holde telefonen på vanlig vis.

Å skrive meldinger var like upraktisk som før, spillutvalget var fremdeles ikke imponerende og markedet var vel i bunn og grunn ikke helt klar for en kombinert spillkonsoll og mobiltelefon.

Med andre ord slo heller ikke denne an, og Nokia har ikke snakket om spilltelefoner siden den gang.

NESTE SIDE: Lær-å-skriv-SMS-på-nytt-telefonene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.