IT

5G-nettet skal bli flere hundre ganger raskere enn 4G

... ifølge Samsung. Laster ned en helaftens spillefilm på ett sekund.

Med hastigheter oppe i 1,056 gigabits per sekund, skal 5G-nettet lett kunne levere streaming i Ultra-HD.
Med hastigheter oppe i 1,056 gigabits per sekund, skal 5G-nettet lett kunne levere streaming i Ultra-HD. Bilde: Colourbox

Sør-Korea vil investere 1,5 millarder dollar i utrulling av et 5G-nett innen 2020. Dette melder Mashable.

Nettet skal være i følge Mashable være 1000 ganger raskere enn 4G LTE. Det skal være mulig å laste ned en helaftens spillefilm på 800 megabytes i løpet av ett sekund.

Sør-Koreas utdannings-, forsknings- og teknologidepartement vil ha et 5G-nett som er oppe og går på prøvebasis innen 2017.

Streaming i Ultra-HD, hologram-kommunikasjon og oppgraderte tjenester for sosiale medier er noen av funksjonene som det koreanske teknologi-departementet vil utvikle ved hjelp av den merkbare hastighetsøkningen.

Departementet estimerer potensielle inntjeninger på 310 millarder dollar i løpet av en seks års periode fra 2020 til 2026.

Les også: Vil ha 100 Mbit til 90 prosent av landet innen 2020

Ekstremt høy frekvens

Samsung annonserte i fjor gjennom en pressemelding at de har testet 5G gjennom millimeter-bølgelengder i Ka-båndet som setter det i EHF-kategorien: Extremely High Frequency. EHF ligger i frekvensområdet 30-300 Ghz, med en bølgelengde på 1 cm - 1 mm.

Resultatet ble at Samsung greide å komme opp i en hastighet på 1,056 gigabits per sekund med en avstand på 2 kilometer fra de 64 antenneelementene, som skal kreves for å levere frekvenser oppe i EHF-spekteret.

Det samme målet om 5G innen 2020, skal også Digital Agenda for Europa ha satt seg for EU-området.

Les også: – Tele 2 må selge 2000 basestasjoner eller samarbeide med Ice for å overleve

– Tidsperspektivet kan stemme bra

Dekningsdirektør i Telenor, Bjørn Amundsen, forteller at teknologien er i en tidlig fase og at det er vanskelig å si noe konkret om tilsvarende planer i Norge, men at tidsperspektivet sør-koreanerne jobber med kan være realistisk.

– Det vi ser er at man sjelden blir ferdig med en utbygging før det kommer en ny teknologi. Man vil helt sikkert se 5G-utbygging før vi har 4G i hele landet. NMT 450 kom i 1981, GSM kom 1993, og 3G i 2004. Telenor kom med 4G i 2012. Skiftene kommer omtrent hvert tiende år, og sånn sett kan 2020 stemme bra.

Teknologidirektør i Telenor, Frode Støldal, mener vi kan få tilgang på 5G allerede i 2018.

– 5G blir ikke nødvendigvis en stor begivenhet som 3G og 4G. Det blir en mer gradvis overgang der antall antenner, radioteknologi og reforming av frekvenser er viktig. Det blir tettere integrering mot wifi og annet ulisensiert spektrum, og enda mer fokus på kapasitet i tette byområder.

Netcom følger nøye med

Ifølge kommunikasjonsrådgiver Charlotte N. Erikstad følger NetCom og TeliaSonera nøye med på utviklingen av 5G som teknologi. Hun sier at det foreløpig ikke finnes noen felles definisjon på hva 5G er.

– Vi følger med på hvordan denne standarden blir definert av bransjeorganisasjoner som GSMA og ITU. Det er viktig at vi har en felles definisjon av 5G slik at mobilkunder vet hva de kan forvente av teknologien.

Per i dag er det imidlertid utbygging av den eksisterende 4G-teknlogien som har prioritet.

– NetCom har foreløpig ingen konkrete planer for 5G-utrulling i Norge og for tiden fokuserer vi fullt på å bygge ut vårt 4G-nett. Dette mobilnettet tilbyr surfehastigheter som er mer enn raske nok for dagens brukervaner og teknologien støttes også av smarttelefoner som selges i dag. Men utviklingen av mobile nettverk går raskt videre, og vi følger nøye med på nye teknologier og løsninger

Overhypet

Ingeniør og atomfysiker, Nigam Arora, mener at Samsungs påstand om at 5G-nettet er flere hundre ganger raskere enn 4G-nettet er sterkt overdrevet. Og han peker på klare tall som beviser at det ikke er tilfellet.

– Eksperimentet oppnådde en datahastighet på 1,056 Gbps. Det er ikke flere hundre ganger høyere enn dagens raskeste 4G LTE-nettverk. AT&T, som forøvrig ikke er de raskeste i verden, kom opp i en hastighet på 57,7 megabits per sekund. Samsungs test oppnådde bare 18 ganger mer enn dette, sier Arora i et leserinnlegg hos Forbes.

Du kan lese mer om 5G der Teknisk Ukeblad går inn på hvordan neste generasjons mobilnett vil bli.

Les også:

Første t-banelinje har fått 4G

Slik skal Chrome redusere dataforbruket med opptil 50 prosent

Nå kan du snart få ha mobilen på under hele flyturen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.