OFFSHORE

50 millioner til Leda

19. mars 2002 - 11:57

Sintef, TotalFinaElf Exploration Norge AS og Conoco har inngått en forskningsavtale. Sammen vil de investere 50 millioner kroner i løpet av de første tre årene av en 9 års periode. Målet er å utvikle en ny programvare som forbedrer 3-D modellering og simulering av flerfasestrømninger i hydrokarbon rørledninger og produksjonsanlegg. Programvaren er kalt Leda etter en gammel gresk elvegudinne.

Bedre forståelse av flerfasefysikk, storskalaeksperimenter og feltdata, danner grunnlaget or et nytt simulatorkonsept med bruk av banebrytende teknologi. Denne kunnskap kan brukes for å forstå flerfasestrøm i rørledninger med stor diameter og kompleks geometri. Leda-programvaren vil modellere lange rørledninger og simulere to- og trefasestrømninger som er relevante for dypvannsutbygginger.

En av de store utfordringen for oljefelt på store havdyp er å utvikle teknologi for produksjon som ligger langt fra eksisterende infrastruktur. Fremtidig transport av brønnstrømmer vil skje over lengre distanser og i rørledninger med stor diameter og i områder med vanskeligere bunnforhold enn i dag. Leda-programmet vil utvikle nødvendig modellerings- og simulerings programvare for å konstruere fremtidige rørledninger på dypt vann.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.