INDUSTRI

5 spørsmål om gjenvinning av plast

Drikkeflasker og folie av polyetylenterepftalate (PET) kan gjenvinnes til bildeler og tekstiler som i fleecegensere og kosedyr til barn.
Drikkeflasker og folie av polyetylenterepftalate (PET) kan gjenvinnes til bildeler og tekstiler som i fleecegensere og kosedyr til barn. Bilde: Colourbox
Av Merethe Ruud
12. mai 2013 - 14:35

– Har resirkulering av plast egentlig noen effekt for å spare olje?

– Man sparer energiforbruket tilsvarende to kilo olje ved å bruke en kilo gjenvunnet plast. Man bruker to kilo olje for å produsere en kilo plast. Som en tommelfingerregel sparer man to kilo olje ved å anvende en kilo plast.

– Årsaken er blant annet at energiforbruket ved produksjon av plast, helt fra den hentes opp som olje eller gass og fram til ferdig plastprodukt, er større enn ved å ta utgangspunkt i allerede produsert plast og gjenvinner denne til nye produkter.

– Hvordan sorterer man ulike typer plast?

– Den mest anvendte metode i dag er såkalt NIR-teknikk (nærinfrarødteknikk), som består av at plastgjenstanden beskytes med infrarøde stråler. Da reflekteres strålen med en bestemt bølgelengde som representerer plasttypen. Hver plasttype har sin bestemte bølgelengde.

– Den reflekterte strålen registreres i en mottakerenhet. Dette gjøres på et transportbånd som plasten er fordelt utover. Plasten føres framover mot strålebeskyting og videre til dyser som blåser luft i stort trykk mot plastgjenstanden, og på den måten skyter den ut av materialstrømmen på transportbåndet. Mange luftdyser er plassert på tvers av transportbåndet, og respektive dyser får beskjed gjennom et styringssystem når de skal aktiveres for å treffe den riktige plastgjenstanden.

Video: Se hvordan søpla gjenvinnes

– Hva lager man av plasten?

– Gjenvunnet plast kan bli til mange nye produkter. CD-cover, isopor (EPS) og kjøttdeigfat av polystyren (PS)
kan for eksempel bli til kleshengere og bokser. Ketchupflasker, isbokser og innpakkingsplast av polypropylen (PP) kan ende som kontorstoler, snøskuffer eller støvsugere. Drikkeflasker og folie av polyetylenterepftalate (PET) kan gjenvinnes til bildeler og tekstiler som i fleecegensere og kosedyr til barn.

kan for eksempel bli til kleshengere og bokser. Ketchupflasker, isbokser og innpakkingsplast av polypropylen (PP) kan ende som kontorstoler, snøskuffer eller støvsugere. Drikkeflasker og folie av polyetylenterepftalate (PET) kan gjenvinnes til bildeler og tekstiler som i fleecegensere og kosedyr til barn. Fagansvarlig Per Gjester hos Grønt Punkt. Foto: Nicolas Tourrenc
kan for eksempel bli til kleshengere og bokser. Ketchupflasker, isbokser og innpakkingsplast av polypropylen (PP) kan ende som kontorstoler, snøskuffer eller støvsugere. Drikkeflasker og folie av polyetylenterepftalate (PET) kan gjenvinnes til bildeler og tekstiler som i fleecegensere og kosedyr til barn. Fagansvarlig Per Gjester hos Grønt Punkt. Foto: Nicolas Tourrenc

– Bæreposer og kasser av polyetylen (PE-LD) kan gjenoppstå som folie og bæreposer, mens vaskemiddelflasker og spylervæskekanner av polyetylen (PE-HD) kan bli rør, tykk folie og slanger. Blandet plastemballasje, som gjerne er sammensatte folier som kaffeposer og kjøttpåleggfolier, kan bli til paller, stolper og stolpegjerder.

– Hvorfor må plasten være helt tørr og helt ren?

– Vi oppfordrer folk til å bruke sunn fornuft når de sorterer. Mesteparten av plastemballasjen man har hjemme er ren når den er tom. Er plasten så skitten at du ville brukt masse tid og energi på å gjøre den ren, er det bedre å kaste den i restavfallet enn å kildesortere den. Før den sorterte plasten – det finnes mange ulike plasttyper – skal gjenvinnes, må den være ren og tørr fordi forurensninger vil forringe kvaliteten på det nye produktet. Prosessen for gjenvinning består som oftest av nedkverning av plastproduktet til mindre biter, deretter vasking og tørking før det smeltes ned i en ekstruder. Den lager så et plastgranulat som brukes som råstoff til tilvirking av nye produkter.

– Er det greit å kaste plast med påklistrede papiretiketter?

– Påklistrede papiretiketter kan tillates om det ikke er for mye av dem. I nedsmeltingsprosessen som jeg nevnte, filtreres den nedsmeltede plasten gjennom et finmasket gitterfilter. Her vil eventuelle fiber fra papiretiketter bli filtrert ut. Jo mer etiketter, desto mer filtreres ut og filteret må skiftes oftere. Dette er årsaken til at det ikke kan være store mengder med etiketter. De nedsetter effektiviteten i prosessen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.