NYETEKNOLOGIER

3D-printere til folket

3D-printere har sunket mye i pris de siste ti årene. Eldevik Industridesign spår at de på sikt vil bli så rimelige at hver og en av oss kan printe ut ferdige mobildeksler og modellbiler i vår egen stue.

Mona StrandeMona StrandeJournalist
20. sep. 2006 - 12:22
Vis mer

Eldevik Industridesign, som er norsk forhandler av Z-Corporation 3D-printere, viser modellen Z510 for første gang i Norge under Industridagene.

Og importøren ser lyst på fremtiden for 3D-printere.

Prisnedgang

- Nå er de ikke dyrere enn at også små- og mellomstore bedrifter kan kjøpe dem. Så fort man får laget printerne i mindre format og de synker ytterligere i pris, kan folk snart kopiere og printe ut hvilket som helst produkt fra en 3D-printer i sitt eget hjem, sier daglig leder Frode Eldevik fra Eldevik Industridesign.

Han ser for seg at vanlige forbrukere i fremtiden kan bruke 3D-printeren til for eksempel å reparere ødelagte gjenstander, eller kopiere design og modeller for pynt, lek eller annen bruk.

Vanlig forbruker

- Dersom en del på støvsugeren din ryker, kan du for eksempel gå inn på hjemmesidene til Bosch, laste ned en 3D-modell og kjøre den ut på printeren. En time senere er delen klar, du kan montere den på støvsugeren og støvsuge videre, sier Eldevik.

Her vil det også være muligheter hvis du mister mobilen i bakken og trenger nytt deksel, eller hvis mors favorittvase knuser: Ved å lage en 3D-modell kan du sette en utprintet kopi på plass, med autentiske farger, før hun kommer hjem og oppdager fadesen.

Printer i farger

Det som skiller Z510 fra tidligere modeller, er nemlig at den kan printe ut 3D-modeller i alle fargenyanser, bare ved hjelp av et vanlig HP inkjet printerhode.

Likevel vil det nok realistisk sett ta noen tiår før hver og en av oss har en slik printer ved PCen.

I dag ligger prisen på den billigste modellen (Z310) på 249.000 kroner, inkludert pulver, frakt, forsikring, montering og opplæring.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.