ENERGI

39 GW ny europeisk solkraft innen utgangen av 2022

Det er den største økningen på ett år noensinne.

Illustrasjonsbilde.
Illustrasjonsbilde.
Jonas HøydalJonas HøydalJournalist
23. juli 2022 - 14:28

Det kommer fram i nye halvårstall fra bransjeorganisasjonen Solar Power Europe (SPE).

Til sammenligning ble det bygget 27 GW med solkraft i 2021. Byggingen av 39 GW solkraft skal gi en årsproduksjon lik det man får med å brenne 4,6 milliarder mgass, ifølge SPE.

– Hver megawatt energi generert fra fornybare energikilder er færre fossile brensler vi trenger å importere fra Russland, sier Walburga Hemetsberger, direktør for SPE i en pressemelding.

Organisasjonen opplyser at estimatet før Ukraina-krigen brøt ut var 30 GW ny solkraft i 2022. 

Kompetansemangel

Som en del av det oppdaterte fornybardirektivet Repower EU ønsker EU-kommisjonen totalt 400 GW solkraft innen 2025, og drøyt 740 GW innen 2030. Per dags dato kan solkraften i medlemsland levere 173 GWp. Tyskland er største solkraftprodusent med 58 GWinstallert effekt.

Les også

SPE påpeker at den største flaskehalsen for solkraftutbygging framover ikke er investeringslyst, men mangel på arbeidskraft.

– En reell utfordring sektoren står overfor er en kritisk kompetansemangel. Vi risikerer å ikke ha det antallet installatører og prosjektutviklere som trengs, sier politikkdirektør i SPE, Dries Acke. 

– Dette kan ikke overses i planleggingen for europeisk energisikkerhet, legger hun til.

Bransjeorganisasjonen ønsker å bygge 1 TW innen 2030, opp fra det europeiske målet om 740 GW.

Gode tider for solkraftbransjen

Akselerert solkraftutbygging har gitt gode tider for solkraftbransjen og silisium-verdikjeden.

Blant annet kunne silisumprodusenten Elkem skryte av inntekter på 12,3 milliarder kroner i andre kvartal i 2022, et betydelig hopp fra 7,3 milliarder samme periode i fjor. 6,52 milliarder av årets kvartallsinntekter kommer fra silisiumprodukter.

I tillegg til at råvareprisene generelt har økt, har spotprisen på både mono- og polykrystallinsk silisium økt kraftig. Spotprisen på monokrystallinsk silisium økt fra 11 dollar/kg i starten av 2021 til 38 dollar/kg i juli i år, ifølge tall fra bransjeavisen Bern Reuter.

Les også

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.