OLJE OG GASS

360-video: Ny simulator skal spare oljeselskapene for millioner

– Dette er akkurat den rette tiden å satse på slike simuleringer.

Eirik Helland UrkeEirik Helland UrkeJournalist / foto
6. mars 2015 - 08:53

Vi er ikke om bord på et skip i Nordsjøen, men etter noen minutter i det nye simuleringssenteret til Simsea føles det omtrent slik likevel. Detaljene er viktig for å skape gjenkjennelse og en mest mulig virkelighetsnær simulering. God trening på land vil spare store summer offshore, er budskapet fra Simsea.

– Hvis man sparer én dag offshore kan det fort bety en million sparte kroner på et operativt skip. Da er det svært mye billigere å trene på viktige oppgaver i simulator først, sier administrerende direktør A. Rune Johansen i Simsea.

Gigapixel:

Simsea: Edgar Vika presenterer simulatoren for adm. dir A. Rune Johansen i Simsea og Jostein Alendal i Reach Subsea. Foto: Eirik Helland Urke
Simsea: Edgar Vika presenterer simulatoren for adm. dir A. Rune Johansen i Simsea og Jostein Alendal i Reach Subsea. Foto: Eirik Helland Urke

Samkjørt

Nå har de etablert et samkjørt simulatormiljø i Haugesund, der alle funksjoner i et gitt scenario bemannes. Ett rom er innredet som skipsbroa, et annet rom inneholder kransimulatoren, et tredje rom er for ROV-operatørene, mens skiftsupervisoren har kontrollen  i et fjerde rom. Alt simulatordeltakerne gjør ,påvirker hverandres situasjon, som i virkeligheten. Dersom skipet for eksempel forandrer posisjon, gjenspeiles det hos de andre aktørene.

- På denne måten får vi god oversikt over samspillet og rollefordelingen mellom de ulike aktørene, samtidig som de får en full simulering av faktiske oppgaver som står foran dem. I tillegg får de øvd på krisescanarier på en måte som ikke er mulig ellers, forklarer A. Rune Johansen til Teknisk Ukeblad.

Simsea i Haugesund satser nå hardt på subsea-simulering for ulike oppdragsgivere. Han er ikke redd for at trange tider i oljebransjen skal gi negative effekter på kundegrunnlaget.

360-video: Bli med inn i «verdens mest avanserte offshoresimulator»

Riktig tidspunkt

– Nei, dette er akkurat den rette tiden å satse på slike simuleringer. Dette er et produkt som sparer kostnader. Det blir viktigere enn noen gang å være godt forberedt og komme raskest mulig i produksjon, sier A. Rune Johansen.

Simulatorene er utviklet sammen med Kongsberg Maritime og Robotic Technologies, mens ROV-rommet er utviklet av Kystdesign.

Øverst i denne saken finner du en enkel 360-video fra brua og ROV-rommet, der Edgar Vika presenterer simulatoren. Bruk musepekeren eller fingeren (touch) for å bevege deg rundt i rommene.

Subsea: Oddvar Tufteland og andre ROV-operatører fra Reach Subsea tester Simsea-simulatoren i Haugesund. Foto: Eirik Helland Urke

Les også:

 

 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.