IT

300 mister jobben i dag

HADDE RETT: Hovedtillitsvalgt i Relacom, Sissel Hallem (t.h.), sa allerede i november at hun fryktet masseoppsigelser. Nå viser det seg at hun hadde rett. Her sammen med klubbsekretær Anita Bødtger og klubbnestleder Øivind Juul Schjetne.
HADDE RETT: Hovedtillitsvalgt i Relacom, Sissel Hallem (t.h.), sa allerede i november at hun fryktet masseoppsigelser. Nå viser det seg at hun hadde rett. Her sammen med klubbsekretær Anita Bødtger og klubbnestleder Øivind Juul Schjetne. Bilde: Leif Hamnes
Mona StrandeMona StrandeJournalist
1. mars 2010 - 08:14

Det er et nytt kontraktsregime hos Telenor som er årsaken til masseoppsigelsene i Relacom.

Det er ikke mer enn fire uker siden Relacoms hovedtillitsvalgte, Sissel Hallem, varslet oppsigelsene i Teknisk Ukeblad.

Les også: – 600 må gå hos Telenors underentreprenører

Langvarig usikkerhet

Relacom er prekvalifisert for å konkurrere om oppdrag i det norske telenettet for Telenor, som alene står for en vesentlig del av alle oppdrag i markedet. Nå vil Telenor tildele 5-årskontrakter til én og én aktør fylkesvis.

Allerede da varselet om den nye anbudsordningen kom i fjor høst, gikk ansatterepresentanter i Relacom, Sønnico og Eltel ut i Teknisk Ukeblad og sa at de fryktet oppsigelser som følge av det nye kontraktsregimet.

Les også: – Telenor misbruker sin markedsmakt

Ingen kompensasjon

Det er både montører og ingeniører med opptil 40 års ansiennitet som nå mister jobben. De har alle et langt arbeidsliv bak seg for Televerket/Telenor, og senere i Relacom for Telenor.

– De som har mulighet til å søke AFP i år eller neste år mottar ikke oppsigelse, men det er veldig mange mellom 55 og 60 år som nå blir oppsagt. Det er vanskelig for denne aldersgruppen å få nytt arbeid. En nedbemanning i denne størrelsesorden i Telenor ville bety sluttpakker og andre ordninger for de med høy alder, men i Relacom får de sparken på grått papir uten noen form for kompensasjon, sier Haldor Sandtorv, hovedtillitsvalgt NITO i Relacom i en pressemelding.

Han frykter at entreprenørene som overtar ingeniørtjenestene etter Relacom ikke vil ansette folk mellom 55 og 60 år, selv om de har behov for ingeniører.

Eltel og Sønnico deler

I 2006 ble cirka 400 ingeniører virksomhetsoverført fra Telenor til Relacom. En avtale mellom Relacom og Telenor skulle sikre utbyggings og driftsoppdrag for ingeniørene til utgangen av 2010 over hele Norge.

Cirka 100 av disse ingeniørene er nå berørt av at Telenor inngår entreprenøravtaler med Eltel Networks i fylkene Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland nord – og Sønnico i Nordland sør, Vest-Agder, Aust-Agder, Telemark og Vestfold.

Dette skjer et år før den gamle avtalen utløper og betyr at over 50 av ingeniørene i Relacom i disse fylkene allerede har mottatt oppsigelse fra 1. mars, skriver NITO i en pressemelding.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.