KARRIEREUTDANNING

2600 nye studieplasser

STATSBUDSJETTET: De nye studieplassene vil bli spredt på ulike utdanningsinstitusjoner, sannsynligvis også Universitetet i Oslo.
STATSBUDSJETTET: De nye studieplassene vil bli spredt på ulike utdanningsinstitusjoner, sannsynligvis også Universitetet i Oslo. Bilde: Leif Haaland
Dag Yngve Dahle
13. okt. 2009 - 11:23

– 3000 av disse studieplassene kom jo med i revidert statsbudsjett for 2009. Disse foreslår regjeringen å videreføre i 2010-budsjettet. I år foreslår regjeringen 2600 plasser, sier Egil Knudsen, informasjonssjef i Kunnskapsdepartementet.

Flere ingeniører

Fordelingen av de 2600 nye plassene er imidlertid ikke gjort ennå, men det skal i følge departementet være klart før stortingsrepresentantene tar juleferie.

– Men de nye plassene vil i hovedsak være på de samme fagområdene som sist, altså helse- og sosialfag, realfag og lærerutdanning. Det er bred enighet om at det er der Norge trenger mer kompetanse, sier Karin Steenstrup, nestleder ved Kunnskapsdepartementets pressesenter.

Det betyr at regjeringen vil gi landet flere ingeniører, sykepleiere og lærere.

- Blir disse studieplassene fullfinansiert?

- Ja, men pengene kommer i to omganger. Lærestedene får 60 prosent med en gang, og de resterende 40 prosentene når studiepoengene er tatt - altså når studentene har gjort det de skal, sier Steenstrup.

Regjeringen går i tillegg inn for å bygge 1000 nye studentboliger neste år.

Skuffet

Studentorganisasjonene mener regjeringen ikke satser på kvalitet i utdanningen.

- Dette betyr enda flere studenter per foreleser, enda mindre tid til veiledning og enda mindre oppfølging av den enkelte student. Regjeringen bevilger flere studieplasser, men gjør ingen grep for å øke kvaliteten i utdanningen, sier Ina Tandberg og Anne Karine Nymoen, ledere av Studentenes Landsforbund og Norsk Studentunion, i en pressemelding.

De reagerer også sterkt på at løftet om 11 måneders studiestøtte er brutt.

- Etter at regjeringen førte studentene bak lyset i Soria Moria 2, er vi ikke akkurat overrasket. Vi gir likevel ikke opp kampen om 11 måneders studiestøtte, sier studentlederne.

Nye vaktbikkjer mot sosial dumping

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.