OFFSHORE

20 års arbeid bak booster

Aker Kværner har 5.000 skiftarbeider på ormen Lange. Seslskapet har inngående kunnskap om prosessanlegget og har nytte av det i utformingen av booster-anlegget.
Aker Kværner har 5.000 skiftarbeider på ormen Lange. Seslskapet har inngående kunnskap om prosessanlegget og har nytte av det i utformingen av booster-anlegget. Bilde: Anders J. Steensen
Tore Stensvold
10. juli 2006 - 15:30

Norsk Hydro har i første omgang gitt Aker Kværner en kontrakt på utstyr for unndervannskomprimering og pumping av gass.

Kontrakten kan komme opp i 850 millioner kroner. I 1992 fikk den gang Kværner innovasjonsprisen på ONS for sin separasjonsbooster, Kværner Booster Station. Kommersiell suksess har det likevel ikke blitt - før kanskje nå.

Erstatter plattformer

Hvis teknologien er blitt moden nok etter 20 års utvikling og etter hvert testing på Ormen Lange, kan teknologien erstatte plattformer til havs. Da vil kommersialiseringen skyte fart.

Arbeidet starter umiddelbart. Aker Kværner regner med 90.000 ingeniørtimer gjenstår før pilotanlegget er klar til testing fra 2009. Anlegget vil bli prøvd ut fram til 2011.

Kjenner Ormen

Aker Kværner mener de har gode forutsetninger for å lykkes. Selskaper kjenner allerede svært godt til Ormen Lange-prosessen. I dag er 5.000 Aker Kværner-ansatte i arbeid på anlegget.Lykkes Aker Kværner med pilotprosjektet, kan de vente seg en stor-kontrakt i 2011. Da skal Hydro dele ut kontrakt på et komplett undervannskompresjonsanlegg.

Skiller og pumper

Aker Kværner begynte utviklingen av en såkalt booster - separasjonsenhet og trykkforsterker - for å skille sand, vann, olje og gass på havbunnen.

Dermed kan gass og kondensat sendes i rørledning til et landanlegg. Det er langt rimeligere enn å bygge installasjoner til havs.

Aker Kværners viseadministrerende direktør Raymond Carlsen kaller kontrakten med Norsk Hydro for denne teknologiens store gjennombrudd.

Selv om utstyret skal testes på Ormen Lange, kan teknologien tilpasses fr bruk på andre felt og utbygginger, både i Norge og utlandet.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.