IT

«2,5D-print» gjør det mulig for blinde å føle Munchs malerier

Munchmuseet samarbeider med Blindeforbundet og Canon.

15. okt. 2015 - 19:00

Ny teknologi gjør det mulig for blinde å føle kunst.

I et samarbeid med Munchmuseet og Blindeforbundet har Canon i Norge tilpasset sin planskriverteknologi til å skrive bilder med høydekurver.

Det gjør at blinde kan ta på bildene og få et inntrykk av hvordan de ser ut.

Dybdekart

Selve skriveren de bruker for å lage bildene benyttes vanligvis til å skrive store plakater på papir eller andre materialer. Den kan skrive på gjenstander inntil 2,5 ganger 3 meter med en tykkelse inntil 5 cm, så det å skrive kunst på et stivt komposittmateriale er ikke vanskelig.

Selv om det er snakk om store objekter som overskrives gang på gang er ikke det noe problem fordi komposittlerretet låses til printbordet med vakuum.

For å legge informasjon inn i bildene er det lagt inn et dybdekart i den skannede utgaven av Munch-originalene. Kartet er laget manuelt for å fremheve trekkene i bildene det er viktig å formidle, slik at de kan gjenkjennes med fingrene.

Les også: Nå har forskere funnet en metode for å 3D-printe med glass

Lag på lag: Ved å legge på rundt 75 lag kan Munchbildene produserer med konturer som stikker opptil 2,5 mm opp fra bakgrunnen.
Lag på lag: Ved å legge på rundt 75 lag kan Munchbildene produserer med konturer som stikker opptil 2,5 mm opp fra bakgrunnen.

Lag på lag

For å produsere bildene med dybdeinformasjonen fra kartet legges fargene på lag på lag. Den største høyden som er valgt er 2,5 mm. Noe mer ville bare forvirre.

En slik høyde krever rundt 75 passeringer av skriverhodet. Arizona, som skrivertypen heter, benytter de fire primærfargene og hvitt. Når den bygger høyde brukes alle fargene sammen for å få lagt ned mest mulig blekk.

Blekket er UV-herdende og stivner umiddelbart etter at skrivehodet er passert når det belyses av sterke UV-lamper. Etter hvert som høyden rundt om i bildet er ferdig legges det på et lag hvit farge.

Det er et grunnlag for det siste strøket som avsetter selve bildet. Den ferdige reproduksjonen skal se så likt originalen som mulig for de seende.

– Resultatet blir svært bra, men ingen CMYK-fargepalett kan konkurrere med den Munch brukte når han blandet fargene sine, sier forretningsutvikler for storformattrykk i Canon, Henning Hagelund.

Les også: Snart kan missiler 3D-printes

Ikke 3D-print

Han vil ikke kalle teknologien de bruker for 3D-print, selv om de benytter høydeaksen. Han nøyer seg med å kalle det 2,5D.

Teknologien kan ikke skrive med overheng i høyden slik som en ekte 3D-printer.

Til gjengjeld er den fantastisk til å gjengi farger, sier han.

Les også: Hele denne bygningen og alt inni skal 3D-printes

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.