INDUSTRI

Snart kan missiler 3D-printes

Fremtidens soldat vil kunne printe missiler når de trenger dem.

Denne modellen viser hvilke deler av et missil som kan 3D-printes i dag.
Denne modellen viser hvilke deler av et missil som kan 3D-printes i dag. Bilde: Raytheon
Marius ValleMarius ValleJournalist
20. juli 2015 - 14:02

3D-printing er i ferd med å revolusjonere våpenproduksjon.

I fremtiden skal det være mulig å skrive ut et missil i felten, ifølge våpensystemprodusenten Raytheon.

De har utviklet komponenter til et målstyrt missil ved hjelp av 3D-printing. Alt fra rakettmotor til finner, og deler til mål- og kontrollstystemer kan skrives ut.

De har allerede printet flere komponenter av søkersystemet, og en rakettmotor, til sammen 80 prosent av delene et missil består av, ifølge Raytheon-ingeniør Jeremy Danforth.

Les også: Amerikanske soldater kan snart ta seg frem på svevesykler

Skriv ut missiler etter behov

Målet er å lage et system som gjør det mulig å produsere missiler etter behov. Det gjør det også mulig å gjøre endringer i design på kort tid, ettersom det bare er behov for å laste ned nye tegninger.

Altså vil det være mulig å ta i bruk en oppdatert variant på få timer, selv ute i felt.

Dette ligger imidlertid et stykke frem i tid. Nå eksperimenterer de med å bruke 3D-printing som del av den eksisterende produksjonen.

– Når vi printer noe får vi færre deler, slik at forsyningskjeden blir enklere, sier ingeniør Leah Hull hos Raytheon i en pressemelding.

Hun forklarer at utviklingssyklene går raskere, slik at delene kan leveres på kort tid. Videre kan deler gjøres langt mer kompleks, ettersom former det ikke er mulig å lage i metall ganske enkelt kan skrives ut.

Raytheon jobber også med å printe kretskort og mikrobølgekomponenter som kan brukes i radarsystemet i Patriot-missiler. Disse brukes blant annet mot kryssermissiler og luftfartøy.

Les også: Her skyter F-16 ned dronen

Her demonsteres en 3D-printet rakettmotor til bruk i missiler.
Her demonsteres en 3D-printet rakettmotor til bruk i missiler.

Senker kostnaden

Fordelen med dette er at det senker produksjonskostnaden. Mens kretskort vanligvis krever at du tegner opp kretsen og så fjerner metallet som ikke trengs, er det bare nødvendig å legge til det metallet som skal brukes i kretsen når den i stedet printes.

Mens de forskjellige delene til for eksempel missiler i dag produseres hver for seg og så settes sammen, er målet å integrere alt i et system som 3D-printer et ferdig produkt uten behov for å sette sammen delene.

Det er likevel en del komponenter som ikke kan printes i dag, som for eksempel prosessorer.

Testflyger:  Testflyger: – F-35 blir knust av F-16 i nærkamp

Ligger i fremtiden

Inntil videre er altså 3D-printing av missiler i felt langt unna realisering. Blant annet jobbes det med å få til konsistent produksjon av deler.

I dag benytter de både profesjonelle 3D-printere og modifiserte billigvarianter for å skrive ut komponenter, men det vil åpenbart være nødvendig å produsere egne 3D-printere som kan sette samme våpen i felt.

Målet er likevel klart. En gang i fremtiden vil det være mulig for soldater å produsere våpen etter behov. Man vil bare trenge ingrediensene og skriveren.

Les også: Nå skal også norske soldater utrustes med knøttsmå droner

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.