KARRIERE

191 bedrifter meldt inn av LOs sommerpatrulje

LOs sommerpatrulje avdekket færre lovbrudd i bedriftene de sjekket i år enn i fjor.
LOs sommerpatrulje avdekket færre lovbrudd i bedriftene de sjekket i år enn i fjor. Bilde: Scanpix
21. juli 2010 - 14:06

Over 5.000 bedrifter i samtlige 19 fylker har hatt besøk av LOs sommerpatrulje i ukene 25,26 og 27. I alt er det avdekket lovbrudd hos 16,2 prosent av de besøkte bedriftene. Det er en nedgang på nesten 2 prosent fra 2009.

– Dette er helt klart en positiv utvikling. For 15 år siden avdekket LOs sommerpatrulje lovbrudd ved halvparten av bedriftene vi var innom. Nå ser vi lovbrudd ved bare tre av 20 bedrifter. Det er et tegn på at arbeidslivet blir bedre for ungdom i sommerjobb, men et lovbrudd mot arbeidstaker er ett lovbrudd for mye, sier ungdomsrådgiver Robert Hansen i LO.

Arbeidskontrakt

Av lovbruddene som er avdekket, er nesten 40 prosent knyttet til mangelfull eller manglende arbeidskontrakt. Av forholdene LOs sommerpatrulje har funnet grunn til å anmelde gjelder hovedparten manglende arbeidskontrakt.

– Det er urovekkende at så mange mangler arbeidskontrakt. Dersom ingenting er avtalt skriftlig er det lettere å bli utnyttet i arbeidslivet. I tilfeller der ord står mot ord er det vanskeligere å bevise noe, og det er vanskeligere å slå i bordet med det som tidligere er avtalt. Alle har krav på kontrakt, og dersom dette mangler er det et faktisk lovbrudd. Når sakene blir for alvorlige melder vi dem til Arbeidstilsynet, sier Hansen.

25 år

LOs sommerpatrulje er i år 25 år. Den årlige kampanjen sjekker unge arbeidstakeres vilkår og hjelper ungdom som har spørsmål om situasjonen på jobben. I løpet av 25 år har sommerpatruljen avdekket over 15.000 ulovligheter, fra svart arbeid til sosial dumping.

– Noen liker ikke at vi kommer, men det store flertallet gir oss god mottakelse. Vi er jo ikke ute etter å ta noen, men å sjekke forholdene og opplyse om hvilke lover og regler som gjelder. Det er en del uvitenhet, også blant arbeidsgiverne, sier Olsen.

Olsen sier at mange saker blir løst på stedet.

– Det gjelder saker som arbeidstid og overtid. Men dersom noen har inngått en avtale om lav lønn får vi gjort lite med det, sier Robert Hansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.