19 millioner til Løseth

19 millioner til Løseth
GODE ORDNINGER: Vattenfalls norske direktør Øystein Løseth skal ha rett til å slutte når han er 57 år og få 19 millioner kroner i pensjon, ifølge Dagens Nyheter. Avtalen skaper politisk strid i Sverige.

Næringsminister Maud Olofsson er i hardt vær. Hun skal ha kjent til en rekke meget gunstige lønnsavtaler i energiselskapet Vattenfall.

Vattenfalls norske direktør Øystein Løseth skal ha rett til å slutte når han er 57 år og få 19 millioner kroner i pensjon, ifølge Dagens Nyheter.

Løseth har en tidsbegrenset ansettelse frem til mars 2015, og kan da ta permisjon som 57-åring selv om regjeringen ønsker at sjefer i statsselskaper skal jobbe til de er 62.

Les også: Setter seg i sjefsstolen

– Kjente ikke avtalen

Løseth har for øvrig en årslønn på 12,5 millioner svenske kroner. Også andre sjefer har gunstige avtaler. Den forrige direktøren, Lars G. Josefsson, fikk 12 millioner kroner da han sluttet. Næringsministeren legger skylden på styreleder Lars Westerberg, som nylig måtte gå av.

– Jeg kjente ikke til noen avtaler, verken de tyske avtalene eller avtalen med Lars G. Josefsson innen de ble skrevet. Det er det viktige, sier Maud Olofsson ifølge Sveriges Radio.

Olofsson skal ha krevd at alle retningslinjene ble fulgt da Løseth ble ansatt som Josefssons etterfølger og fått dette bekreftet av styrelederen.

– Hadde han informert meg om dette, tror jeg enhver forstår at jeg ville sagt nei til det, sier Olofsson.

Høye lønner i Tyskland

Øystein Løseth har tidligere jobbet for energiselskapet Nuon. Nå skal han ha innført et nederlandsk og tysk lønnssystem i Vattenfall. Flere sjefer i tyske Vattenfall har fått gunstige fallskjermer. Sluttavtaler i statlig eide selskaper i Sverige skal være på maksimalt 18 månedslønner.

Nå er Maud Olofsson meldt til konstitusjonskomiteen i Riksdagen av sosialdemokraten Lars Johansson, som hevder at hun kjente til Lars G. Josefssons generøse ordning før den ble inngått.

– Det er ganske usannsylig at næringsdepartementet med to veldig tydelige representanter i styret, en regjeringstjenestemann og styreordføreren som man har nære relasjoner til, at de ikke skulle ha kjent til denne avtalen, sier han.

Les også:

Nordmann tar over Vattenfall

Vattenfall vil selge kullkraften

Nye terawattimer i Nordsjøen

Verdens største havvindpark

Les mer om: