TUNNELER

187 meter under havet: Eysturøytunnelen (11,2 km lang) på Færøyene er åpnet

Den undersjøiske tunnelen vil redusere reisetiden til hovedstaden Tórshavn fra flere steder på Færøyene.

Eysturøytunnelen har åpnet og trafikken er i gang.
Eysturøytunnelen har åpnet og trafikken er i gang. Foto: NCC/Olavur Frederiksen
20. des. 2020 - 10:03

I en direktesending på færøyisk TV ble Eysturøytunnelen høytidelig åpnet på lørdag.

Vis mer

– NCC gratulerer alle innbyggere på Færøyene og selskapet Eystur- og Sandoyartunlar med åpningen av tunnelen. Som hovedentreprenør gleder vi oss med innbyggerne over ferdigstillelsen av denne første av to nye undersjøiske veitunneler på øyriket, som samtidig er den tredje undersjøiske tunnelen NCC bygger på Færøyene – og levert i henhold til plan, sier NCC-leder Per Jonsson for division Civil Engineering Norge i en pressemelding.

– Vi fortsetter nå arbeidet med den 10,8 kilometer lange Sandoyartunnelen og ser fram til ferdigstillelsen av denne mot slutten av 2023, sier Jonsson.

NCC vil etter tunnelåpningen starte arbeidet med nedrigging, som vil pågå til begynnelsen av februar 2024.

Tunnelbyggingen startet i januar 2017, og med gjennomslag i tunnelløpet 7. juni 2019. På sitt dypeste er tunnelen – 187 meter og den har Atlanterhavets første og eneste undersjøiske rundkjøring. Med hele tunnelsambandet åpnet for trafikk er den færøyske hovedstaden Tórshavn koplet sammen med begge sider av bukten Skálafjørður.

Droneflyvning ved flyplassen i Tromsø er forbudt, men lufthavnen plages stadig av aktiviteten.
Les også

Håper utstilling med beslaglagte droner skal hjelpe mot ulovlige flyvninger

 

– Knytter Færøyene sammen

Tunnelåpningen er en stor begivenhet på Færøyene, som ble overført på direktesendt fjernsyn slik at de rundt 50.000 innbyggerne kunne være med og oppleve det hele. Selve åpningen ble foretatt av den færøyske finans- og samferdselsminister Jørgen Niclassen.

Fv. den færøyiske finans- og samferdselsminster Jørgen Niclassen skjærer over snoren og åpner Eysturøytunnelen sammen med borgermester Annika Olsen i Torshavn, helt til venstre administrerende direktør Teitur Samuelsen fra byggherren P/E Eystur- og Sandoyartunlar (EST). <i>Foto:  NCC/Olavur Frederiksen</i>
Fv. den færøyiske finans- og samferdselsminster Jørgen Niclassen skjærer over snoren og åpner Eysturøytunnelen sammen med borgermester Annika Olsen i Torshavn, helt til venstre administrerende direktør Teitur Samuelsen fra byggherren P/E Eystur- og Sandoyartunlar (EST). Foto:  NCC/Olavur Frederiksen

– I dag gleder vi oss alle på Færøyene over at dagen er kommet der vi kan sette i gang trafikk gjennom Eysturoytunnelen. Åpningen av tunnelen er svært viktig fordi den bidrar til å knytte det færøyske samfunn, bedrifter og mennesker her nærmere hverandre, sier administrerende direktør Teitur Samuelsen fra byggherren P/E Eystur- og Sandoyartunlar (EST).

– Byggingen av Eysturoytunellen har gått bra, og jeg vil gjerne takke NCC og NCC sine medarbeidere for et flott gjennomført arbeide. Drivingen av Sandoyartunellen er nå over 60 prosent ferdig, og vi ser frem til gjennomslag om et års tid, og håper på at den kan åpne etter plan i 2023, sier Samuelsen.

Prosjektsjef Alf Helge Tollefsen i NCC Infrastructure takker EST og byggeledelsen for et godt samarbeid, og ikke minst tunnelarbeiderne for en fenomenal innsats.

Første og eneste undersjøiske rundkjøring i Atlanterhavet. <i>Foto:  NCC/Olavur Frederiksen</i>
Første og eneste undersjøiske rundkjøring i Atlanterhavet. Foto:  NCC/Olavur Frederiksen

– Dette er en viktig milepæl i vår entreprise på Færøyene, og som vi leverer rundt to måneder foran plan. Nå ser vi fram til å fortsette arbeidet med byggingen av Sandoyartunnelen, sier NCCs prosjektsjef på Færøyene.

Midt-Norsk Havbruk har også utviklet en rømningssikker merd som er 22 meter høy og som har fått navnet Aquatraz. Den kan heises opp og ned ved levering av fisk, rengjøring og vedlikehold. Norsk havbruk trenger flere bærekraftige teknologiløsninger.
Les også

Bare investeringer i grønn teknologi vil fjerne miljøutfordringene i havbruk

Største infrastruktursatsing

NCC er i full gang med andre fase av Færøyene-entreprisen, byggingen av den 10,8 kilometer lange Sandoyartunnelen, og som vil gå fra Gamlarætt på Streymoy til Traðardalur på Sandoy. Begge tunnelene i entreprisen bidrar til sikrere veier og redusert reisetid til Tórshavn fra flere steder på Færøyene, og gir et viktig bidrag i å knytte samfunn, bedrifter og mennesker nærmere hverandre. Byggingen av de to tunnelene utgjør også den største infrastruktursatsingen på Færøyene noensinne.

Oppkobling og frakobling ble testet ute på felt ved en vindturbin. Det skal kunne skje i opptil Hs 2,5 m.
Les også

Lader offshoreskip direkte fra vindturbin

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.