MARITIM

16.000 laks rømte fra Ocean Farm i fjor

Åpen luke fikk merden til å krenge.

Hua Hai Long med Ocean Farm1 fotografert på vei forbi Tjeldbergodden i høst.
Hua Hai Long med Ocean Farm1 fotografert på vei forbi Tjeldbergodden i høst. Foto: Kystmuseet i Sør-Trøndelag
Arne FenstadArne FenstadJournalist
24. jan. 2019 - 13:40

Salmar, som driver utviklingsmerden Ocean Farming, har nå slaktet fisken og talt opp hvor mange færre fisk de hadde i merden enn hva som ble satt ut. 

Selskapet melder om at tett på 16.000 fisk har rømt. Det sto om lag en million fisk i merden da rømmingen skjedde.

Det var fjerde september i fjor at fisken klarte å rømme fra lokaliteten Håbranden utenfor Frøya i Trøndelag, som er stedet Ocean farm er plassert. 

Fisken hadde en snittvekt på fire kilo, ifølge Fiskeridirektoratet.

Ifølge Dagens Næringsliv skjedde rømmingen da merden begynte å krenge fordi en luke ikke var lukket igjen. Luken hadde blitt åpnet for en inspeksjon dagen før, og hadde blitt stående åpen ved en feiltakelse. 

Det var ikke en feil i konstruksjonen, men en pinlig hendelse siden merden skulle være rømmingssikker, sa Salmars konsernsjef Olav Andreas Ervik til avisen etter hendelsen. 

Miljøovervåkning

Fiskeridirektoratet påla Salmar å miljøovervåke 13 laksevassdrag etter hendelen. Hvis det ble funnet oppdrettslaks i vassdragene, måtte selskapet fiske den ut.

Vassdragene ligger i tilknytning til de nasjonale laksefjordene Trondheimsfjorden, Åfjorden og Namsfjorden. 

Høyteknologisk merd

Ocean Farm 1 kom til Norge fra verftet i Kina i september i 2017. Anlegget er det første oppdrettsanlegget for eksponerte strøk. Byggingen kostet om lag 700 millioner kroner, og merden er en halvt nedsekbar stålkonstruksjon med et innvendig volum på 250.000 kubikkmeter.

Anlegget har en rekke sensorer, sanntids analysebasert automasjon og beslutningsstøtte med 3d-visualisering, kameraovervåkning og 12 av Kongsberg Maritimes mest avanserte ekkolodd. 

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.