VINDKRAFT

107 meter: Her forlater verdens lengste vindmøllevinge fabrikken

Danske LM Wind Power har produsert verdens hittil lengste vindmøllevinge på 107 meter i fabrikken sin i Frankrike. Nå er den i ferd med å bli montert på verdens største vindmølle, GEs Haliade-X på 12 MW.

Den gigantiske vingen er støpt hos danske LM Wind Power i Frankrike og siden stresstestet for å sikre at den er motstandsdyktig mot sterk vind i opptil 20 år.
Den gigantiske vingen er støpt hos danske LM Wind Power i Frankrike og siden stresstestet for å sikre at den er motstandsdyktig mot sterk vind i opptil 20 år. Foto: LM Wind Power
Laurids Hovgaard, Ing.dk
11. juli 2019 - 19:00

Den største vindmøllevingen på over 100 meter er nå ferdigstøpt og klar til å bli montert på det som kommer til å bli verdens hittil største vindmølle, GEs Haliade-X på 12 MW, beregnet på å stå i havet.

Den gigantiske vingen er støpt hos danske LM Wind Power i Frankrike og siden stresstestet for å sikre at den er motstandsdyktig mot sterk vind i opptil 20 år.

For et par uker siden ble vingen første gang rullet ut fra LM Wind Powers fabrikk på havnen i Cherbourg, som ligger ved Den engelske kanalen. Herfra skal den transporteres videre, og deretter bli montert på GEs kjempemølle, som får en rotordiameter på 220 meter.

Med sine 107 meter er LMs vinger 25 meter lengre enn dagens lengste møllevinger på en kommersiell havmølle, nemlig Siemens Gamesas 81,5 meter lange vinge til bedriftens oppgraderte 8 MW-havmølleplattform.

Videoen er laget av produsenten selv.

«LM 107.0 P er en av de største enkeltkomponentene som noensinne er bygget. Det er en enorm prestasjon, ikke bare for LM Wind Power og GE Renewable Energy, men for hele vindindustrien», sier prosjektdirektør Lukasz Cejrowski fra LM Wind Power i en pressemelding.

GE Renewable Energys store havvindmølle blir nesten like høy som Eiffeltårnet. <i>Illustrasjon:  GE Renewable Energy.</i>
GE Renewable Energys store havvindmølle blir nesten like høy som Eiffeltårnet. Illustrasjon:  GE Renewable Energy.
Ifølge avtalen med Nord-Fosen har Staten fem år på seg til å finne nytt vinterbeite, ellers kan siidaen heve avtalen. Siidaen har også vetorett på hvilke arealer som velges. Bildet er fra Roan Vindkraftverk, eid av Aneo og Stadtwerke München.
Les også

Dette har Fosen-saken kostet

Én turbin gir strøm til 16.700 husstander

GE forventer at deres 12 MW Halade-X vil kunne produsere 45 prosent mer strøm enn den største kommersielt tilgjengelige havmøllen på en typisk plassering i Nordsjøen. I alt vil turbinen her kunne producere 67 GWh årlig, noe som er nok til det gjennomsnittlige strømforbruket til 16.750 danske husstander.

Vindmøllen er en direct-drive-type (uten girkasse), og en eksisterende 6 MW-utgave av denne produserer allerede strøm i den første, svært beskjedne amerikanske offshore-havmølleparken på 30 MW. Ambisjonen er at 12 MW Halade-X-møllen er klar til kommersiell produksjon i 2021.

Vis mer

Det er ikke tilfeldig at LM Wind Power har fått ordren på å bygge de nye store vingene til GE. Selv om LM Wind Power fremdeles har hovedkvarter i Kolding og utviklingsavdelingen er plassert ved Lunderskov, ble bedriften solgt til nettopp amerikanske GE i 2016.

Verdens lengste vindmøllevinge forlater fabrikken. <i>Foto:  LM Wind Power</i>
Verdens lengste vindmøllevinge forlater fabrikken. Foto:  LM Wind Power

Denne artikkelen ble først publisert av Ing.dk.

Ventyrs hovedeier Parkwind eier allerede fem havvindparker i Belgia og Tyskland. Denne illustrasjonen viser utbyggingen av Sørlige Nordsjø II.
Les også

Alt du trenger å vite om havvind-vinneren

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.