OLJE OG GASS

1000 milliarder kroner å tjene på norsk sokkel

Barentshavet en av verdens mest lovende oljeprovinser.

Stort: Barentshavet er verdens åttende mest spennende kommende oljeregion, følge Wood Mackenzie. Her fra Skugard-boringen.
Stort: Barentshavet er verdens åttende mest spennende kommende oljeregion, følge Wood Mackenzie. Her fra Skugard-boringen.
30. mai 2013 - 10:47

Det anerkjente skotske analyseselskapet Wood Mackenzie mener det er store muligheter for at den norske olje- og gassvirksomheten vil få noen gode år fremover.

Men selskapet advarer om at de store oljeselskapenes strategiske valg vil avgjøre om de vil komme et dramatisk fall i investeringene fra 2015.

– Det er gjort et gigantfunn og 20 store funn på norsk sokkel de ti siste årene. Selv om mange anser Norge som en moden petroleumsregion er den fremdeles blant topp ti i verden når det gjelder nye funn. Og Barentshavet er på åttendeplass blant de mest spennende kommende provinsene globalt sett, sier senioranalytiker Malcom Dickson.

1000 milliarder til oljeselskaper

Ifølge Dickson er det flere grunner for selskaper å satse på norsk sokkel.

– Det er kommersielle verdier for 163 milliarder dollar på sokkelen, Norge er politisk stabilt og det er lagt til rette for utvikling av ny teknologi, sier han.

Norge vil tjene vesentlig mer. Det norske samfunnet tjener åtte ganger så mye som oljeselskapene på oljen og gassen på grunn av det høye skattenivået.

Avskrekkende kostnader

Men Wood Mackenzie advarer om at det er elementer på norsk sokkel som kan virke avskrekkende for oljeselskapene. Blant annet har kapitalkostnadene på norsk sokkel økt med 12 prosent i året de siste ti årene. Og det har vært mange prosjektforsinkelser, i snitt kommer prosjektene i gang 100 dager etter skjema.

Dickson sier at Norge har vært kjent for ha et stabilt fiskalt regime.

– Etter at det ble gjort endringer i skattenivået kan det være at noen aktører stiller spørsmål ved dette. Skatteendringene vil etter våre beregninger redusere nåverdien i sannsynlige prosjekter med 11 prosent i snitt. Dette kan få betydning for fremtidig letevirksomhet, sier Dickson.

Les også: Ser på porene i stein for å få ut mer olje

Olje- og energiminister Ola Borten Moe tror ikke skatteendringene vil skremme oljeselskapene fra å investere på sokkelen.

– Det er ingen grunn til å dramatisere innstrammingen i friinntekten, verken i den ene eller andre retningen. Det vil fortsatt være et investeringsvennlig skatteregime på sokkelen. Samtidig er det viktig å holde kostnadene nede, enten det er for nye investeringer eller i driften av feltene., sier han til Teknisk Ukeblad.

Fremdeles lønnsomme

Ifølge Wood Mackenzies beregninger vil alle "sannsynlige prosjekter" fremdeles ha en "break even-pris" under 71 dollar fatet.

 – Derfor vil nok disse bli bygget ut. Men skatteendringene gjør leting mindre attraktivt. Og det kan ha betydning for prosjekter for økt utvinning i modne felt. Vi har ikke regnet på enkeltprosjekter, så det kan vi ikke konkludere om, sier han.

Tallene til Wood Mackenzie viser at Johan Castberg-prosjektet til Statoil vil få redusert nåverdien med opp mot 20 prosent på grunn av regjeringens beslutning om å redusere friinntekten i petroleumsskatten.

Zidane-feltet blir 25 prosent mindre verdt.

Men gigantfeltet Johan Sverdrup blir ikke spesielt rammet av endringene – nåverdien på astronomiske 80 milliarder kroner blir redusert med tre prosent.

Les også: Frykter at gigantprosjekt rammes av skatteendringer

Globale satsninger

Konklusjonen til de skotske analytikerne er at Norge fremdeles er et attraktivt område for investeringer.

Men det er faktorer som kan gjøre sokkelen mindre attraktiv.

– De globale strategiene til selskapene vil avgjøre investeringsnivået på norsk sokkel fremover. For eksempel må Statoil balansere sine muligheter på norsk sokkel opp mot sine internasjonale vekstambisjoner. Selskapet har hatt letesuksess i Brasil og Tanzania, og det har kjøpt store andeler i USA. Disse ressursene må vurderes opp mot muligheter på norsk sokkel, sier senioranalytiker Norman Valentine i WoodMac.

Les også:

- Oljeindustrien har nådd toppen  

 – Aktivitetsnivået er så høyt at vi lurer på om vi har nok kompetente folk til å gjøre jobben ordentlig

Kan bore i Lofoten allerede neste år  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.