KARRIEREARBEIDSLIV

100.000 arbeidsinnvandrere

¿ Jeg tror ikke vi hadde sett den samme høykonjunkturen i den norske økonomien uten økningen i arbeidsinnvandringen, sier UDI-direktør Ida Børresen.
¿ Jeg tror ikke vi hadde sett den samme høykonjunkturen i den norske økonomien uten økningen i arbeidsinnvandringen, sier UDI-direktør Ida Børresen. Bilde: Stian Lysberg Solum
Dag Yngve Dahle
18. juli 2008 - 08:16

Ved utgangen av juni var det totalt gitt vel 100.000 arbeidstillatelser til utlendinger som vil jobbe her i landet.

Økning

Det innebærer en økning fra 25.000 fra i fjor, melder Dagsavisen.

– Mange spådde at arbeidsinnvandrerne ville reise hjem. Det gjør de ikke. De kommer som aldri før og det skal Norge være glad for, sier Ida Børresen, direktør i Utlendingsdirektoratet, til Dagsavisen.

Polakkene er fortsatt den største gruppa med 46.500 arbeidstillatelser. Deretter kommer Tyskland, Litauen, Storbritannia og Romania.

Nye tiltak mot sosial dumping

Blir værende

– Flere kommer, flere bli værende og flere velger å hente familien hit. Dette står i kontrast til forholdene i Storbritannia og Irland, der det nå tas imot færre, og flere velger å reise hjem, sier Børresen.

Mange jobber og høyt lønnsnivå er grunnen til at mange kommer hit. Men Fafo-forsker Line Eldring påpeker at ikke alt er like rosenrødt.

– For at Norge fortsatt skal bli sett på som et attraktivt land må det ryddes opp i useriøse bransjer, sosial dumping og svart arbeid, sier Eldring til avisa.

Tar bølgen for forslag om arbeidsinnvandring

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.