OLJE OG GASS

Vurderer å ta Onyx til Nyhamna

Ole K. Helgesen
24. okt. 2008 - 07:08

Oljedirektoratet og Olje- og energidepartementet er gjort kjent med Shells vurderinger. Teknisk Ukeblad erfarer at ideen ble godt mottatt.



Surt felt

Shell er operatør for Onyx omtrent 40 km vest for Draugenfeltet. Oljedirektoratet anslår at funnet inneholder 60 milliarder standard kubikkmeter gass.

–Hvis vi skulle gå for denne løsningen, vil det bli et svært spennende prosjekt. Gassen i Onyx er utrolig sur på grunn av mye CO2 og feltet ligger et godt stykke unna Nyhamna. Her er det mange utfordringer, sier kommunikasjonssjef i Shell, Svein Ildgruben.

Ringvirkninger

-Kan en slik løsning føre til at flere andre felt også blir ilandført til Nyhamna?

–Hvis vi skulle velge å ta inn et felt som ligger så langt unna, skal man ikke se bort fra at det også kan være aktuelt å ilandføre andre felt til Nyhamna, sier Ildgruben.

Plass i røret

Ifølge driftsjef ved Ormen Lange, Ivar Helge Hollen, er det kapasitet i Langeled til å øke eksporten til England.

– Det finnes også andre muligheter, legger han til.

LNG-fabrikk neste?

–Som for eksempel å bygge en LNG-fabrikk på Nyhamna?

–Shell er verdens største på LNG, så man kan ikke se bort fra at dette vil bli vurdert.

Mer enn det, vil han ikke si.



Gassknutepunkt

Mye ligger til rette for at Aukra kan bli et framtidig gassknutepunkt for nye felt i Norskehavet. For tiden ser Gassco ser på muligheten for felles transportløsninger for gass fra nye felt i Norskehavet.

Det er ikke ledig kapasitet i den eksisterende infrastrukturen til de fire lovende gassfeltene Onyx, Victoria, Marulk og Luva. Utbyggingsløsningen blir valgt i 2011.

Flere felt

Dersom Shell velger å ilandføre Onyx til Nyhamna, er det ikke utenkelig at de tre andre feltene vil gå inn i en felles infrastruktur. Eni-opererte Marulk består av 12-19 milliarder kubikkmeter gass.

Victoria-funnet til Total inneholder 118 milliarder kubikkmeter og StatoilHydros Luva rundt 38 milliarder kubikkmeter. Til sammenligning inneholder Ormen Lange 375 milliarder kubikkmeter gass.

–Dette er en av de utbyggingsløsningene vi vurderer. Men det er vanskelig å si noe mer om dette nå. Vi må gjøre en helhetsvurdering for hva som er lønnsomt. Dessuten endrer ting seg stadig, sier Kjell Varlo Larsen, informasjonssjef i Gassco.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.