INDUSTRI

Vil ha flere ingeniører i mineraldirektoratet

Trond Giske vil styrke kompetansen.

Næringsminister Trond Giske lovet i fjor at regjeringens mineralstrategi skulle komme i løpet av våren. Nå lover han at den kommer på nyåret, altså oppimot år etter planen.
Næringsminister Trond Giske lovet i fjor at regjeringens mineralstrategi skulle komme i løpet av våren. Nå lover han at den kommer på nyåret, altså oppimot år etter planen. Bilde: Peder Qvale
4. des. 2012 - 16:26

Gruveselskaper over hele landet venter i spenning på regjeringens nye mineralstrategi, en strategi som skal stake ut kursen for Norge som gruvenasjon i årene fremover.

Næringsminister Trond Giske sier et viktig punkt er å styrke kompetansen i Dirmin.

Mer kunnskap

– Ett av tiltakene er å styrke Dirmins rolle på planarbeid. Det er fullt mulig å beholde kommunenes beslutningsmyndighet og samtidig gi et frivillig tilbud om å bruke kompetansen sentralt. En styrking av Dirmin reduserer behovet for ingeniører i kommunene, men skal ikke gå på bekostning til kommunenes rett til å styre sine egne arealer, sier Giske til Teknisk Ukeblad.

– Hvor mange ingeniører trenger man for å styrke direktoratet?

– Jeg kan ikke si et tall, men vi må ha nok kapasitet. Olje- og gassnæringen har fått de fleste ingeniørene, men vi ser også at det er interesse for geologi. Vi må også derfor sørge for at geologifaget er attraktivt, sier han.

Les også: Mineralbonanza mangler folk

Åpent samråd

Næringsministeren var i dag på et åpent møte der bransjefolk, fagfolk, kommunepolitikere og miljøvernere luftet sine meninger om hva den nye strategien bør inneholde.

En av dem som uttalte seg var Nordic Mining-sjef Ivar S. Fossum. Selskapet hans har brukt flere hundre millioner kroner og flere år på å utrede mulighetene for å deponere avgangsmasser fra Engebøfjellet i Førdefjorden.

Mindre forutsigbart

I vår bestemte imidlertid Miljøverndepartementet seg for å bruke ett år for å se på de mulige langtidsvirkningene av et sjødeponi i fjorden.

– Vi har gjennomført en stor planprosess. Det er frustrerende at forutsigbarheten har sunket gjennom denne perioden. Forutsigbarhet er viktig for alle bedrifter, private som offentlige. Vi trenger å vite hvilke holdninger myndighetene har. Du som statsråd og din regjering har muligheten til å gå i front på dette, sa han henvendt til Giske.

Les også:

Anbefaler sjødeponi i Førdefjorden

Helt uenige om sjødeponi  

Mange problemer

Også andre steder i landet opplever gruveselskaper motstand. Etter åtte års saksbehandling fikk Brønnøy kalk ja til å utvide virksomheten i vår.

Det svenske selskapet Arctic Gold har fått nei fra kommunestyret i Kautokeino til å gjenåpne gull- og kobbergruven i Bieddjovággi, mens Nussir opplever treg saksgang i forbindelse med kobberdrift i Kvalsund.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Treg fremlegging

Det er kanskje ikke så rart at selskapene ønsker seg en mineralstrategi så fort som mulig.

I fjor lovet Giske at den skulle komme i løpet av våren, nå lover han at den kommer på nyåret - altså oppimot år etter planen.

– Hvorfor tar det så lang tid å få denne strategien på plass?

– Vi har møtt alle mulige interessenter, organisasjoner og bedrifter for å få flest mulig innspill. Vi ønsker å få alle syn med i arbeidet med strategien slik at den er mest mulig konkret og gjennomførbar når den legges frem på nyåret, sier Giske.

Les også:

– Ingen vil takke vår generasjon for manglende ressursforvaltning

Gammel flyplass kan bli Norges første grønne jernverk

Norsk teknologi kan gi titan-gjennombrudd

Kinas monopol skaper frykt  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.