KRAFT

– Viktig å få ned utslippene

UENIG: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen kjenner seg ikke igjen i kritikken fra miljøbevegelsen.
UENIG: Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen kjenner seg ikke igjen i kritikken fra miljøbevegelsen. Bilde: Camilla Aadland
Camilla Aadland
5. nov. 2009 - 14:19

Riis-Johansen ble kritisert for manglende forståelse for klimaproblemet etter at han møtte miljøbevegelsen i går.

Les mer: – Forstår ikke klimaproblemet

Miljøbevegelsen mener at han ikke tar utslipp fra oljeindustrien på alvor og at han ikke forstår at det er en sammenheng mellom petroleumspolitikk og klimapolitikk.



Vil ha ned utslippene

Selv sier han at møtet i går var godt og at han har fokus nettopp på disse tingene.

– Mitt svar er at det er veldig viktig å få ned utslippene fra oljevirksomheten, dels fra produksjonen, blant annet ved elektrifisering av sokkelen og dels på forbruket, ved fangst og lagring av karbon. Det er ingen land i verden som gjør mer enn oss, se bare på Mongstad-prosjektet, sier Riis-Johansen til Teknisk Ukeblad.



Må ha olje og gass

Han trekker frem at alle prognoser og fremskrivninger viser at olje og gass vil være en del av verdens energibruk fremover.

– Det handler ikke om et ja eller nei til oljeutvinning. Spørsmålet er hvordan man håndterer det, i tillegg til at vi gjør det vi kan for å ta ut mest mulig ved energieffektivisering og utbygging av fornybar energi.



Nyttige møter

Riis-Johansen møtte tirsdag representanter fra fornybarbransjen, miljøbevegelsen i går og fagbevegelsen i dag.

– Får du noe ut av disse møtene?

– Ja, ellers hadde vi ikke hatt dem. Jeg synes det har vært veldig konstruktive møter.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Men kommer det noe konkret ut av dem?

– I dag har jeg iverksatt 21. konsesjonsrunde, det er ett konkret tiltak. Forøvrig kommer organisasjonene med innspill over et bredt spekter. Det meste handler om politikk over tid, sier olje- og energiministeren.

Les også: Åpner for mer oljeutvinning



– Bryr seg ikke

Leder i Natur og Ungdom, Ingeborg Gjærum, reagerer kraftig på at Riis-Johansen trekker frem dagens konsesjonsutlysning som ett av tiltakene fra møtene han har hatt denne uken.

– Han skryter av å ha satt i gang 21. konsesjonsrunde, men det er stikk i strid om hva vi ba om på møtet. Vi satt på møtet og ba innstendig om at han ikke skulle sette i gang denne runden. Dette sier sitt om hvem han låner øre til. Riis-Johansen bryr seg åpenbart lite om hva miljøbevegelsen mener, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.