ARKIVNYHETER

– Forstår ikke klimaproblemet

FÅR KRITIKK: Terje Riis-Johansen forstår ikke klimaproblemene, mener Bellona og Natur og Ungdom etter et møte med statsråden onsdag. Riis-Johansen møter denne uken aktører i energibransjen, fagbevegelsen og miljøbevegelsen.
FÅR KRITIKK: Terje Riis-Johansen forstår ikke klimaproblemene, mener Bellona og Natur og Ungdom etter et møte med statsråden onsdag. Riis-Johansen møter denne uken aktører i energibransjen, fagbevegelsen og miljøbevegelsen. Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
4. nov. 2009 - 15:23

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen hadde invitert miljøbevegelsen opp på sitt kontor i dag, men får ikke gode skussmål etter fire års innsats.

I går møtte han fornybarbransjen, som kom med flere krav til statsråden: Les saken her

– Statsråden virker helt låst i oljespørsmål, for eksempel utvinningstempo. Han er ikke spesielt offensiv når det gjelder utslipp fra oljeindustrien, sier Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom til Teknisk Ukeblad.

– Forstår ikke

Gjærum er misfornøyd med klimainnsatsen fra olje- og energistatsråden så langt.

– Jeg opplever at driven ikke er til stede. Jeg mener det er en manglende forståelse for hvor store utslippskutt som er nødvendig. Det er dette departementet som avgjør hvorvidt Norge lykkes eller ikke i klimapolitikken, sier hun.

Natur og Ungdom overrakte statsråden en egen stillingsbeskrivelse hvor de blant annet «påla» statsråden å nekte oppstart av gasskraftverket på Mongstad dersom fullskalarensing ikke er på plass i 2014.

– Ser ikke sammenhengen

Nestleder Marius Holm i Bellona er enig med kritikken fra Gjærum. Han var ikke selv til stede på møtet, men Bellona var representert.

– Vi opplever ikke at Terje Riis-Johansen ser at det er en sammenheng mellom petroleumspolitikk og klimapolitikk. Både som forvalter og eier i norsk oljenæring burde han sende ut klare signal, sier Holm til Teknisk Ukeblad.

Kritiserer Statoil

Han er svært kritisk til Helge Lund og Statoil, som ser for seg at verdens forbruk av fossil energi skyter i været framover. Dette burde olje- og energiministeren ta stilling til, mener Bellona.

– Helge Lund sier at Statoil legger til grunn 45 prosent økning i energiforbruket fram til 2030, som er IEAs referansebane. Her avslører han en total mangel på forståelse på hva klimaproblemet går ut på. Det han da legger opp til er seks graders oppvarming av kloden. Riis-Johansen bør si at Norge ikke jobber for å oppfylle IEAs referansebane, sier Marius Holm.

– Vi opplevde ikke en sterk grad av refleksjon om dette fra statsråden, legger han til.

– Sliter med energieffektiviseringen

Naturvernforbundets leder Lars Haltbrekken er også kritisk til statsrådens handlekraft, men var mest opptatt av energieffektivisering under dagens møte.

– Han virket som om han ville gjøre noe, sier Haltbrekken. – Han mente han hadde gjort noe. Det vi ønsker er at handlingsplanen de skal lage vil sette konkrete mål for hvor mye energieffektivisering han vil gjennomføre. Vi vil også ha en utredning av dette med hvite sertifikater, sier Haltbrekken.

– Han virket som om han ville gjøre noe, sier Haltbrekken. – Han mente han hadde gjort noe. Det vi ønsker er at handlingsplanen de skal lage vil sette konkrete mål for hvor mye energieffektivisering han vil gjennomføre. Vi vil også ha en utredning av dette med hvite sertifikater, sier Haltbrekken. IKKE GJENNOMFØRT: Naturvernforbundet peker på IEAs analyser som viser at Norge har gjennomført svært lite energieffektivisering.

Hvite sertifikater er en ordning hvor energiselskapene blir pålagt å betale for energieffektivisering av hus.

– Norge har vært sinker på energieffektivisering, ifølge IEA. De foreslo en rekke tiltak. Norge har bare gjennomført 7 prosent av dem, sier Haltbrekken. – Norge ble også dømt i EFTA-domstolen for å være for trege med å innføre energimerking. Vi har ikke vært spesielt offensive og bør nå ligge i forkant for å ikke bli dømt igjen.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Frykter for vindkraften

Bellona frykter også at utbyggingen av vindkraft vil stoppe opp fordi energisparing er et billigere tiltak for Enova, og ordningen med grønne sertifikater er fortsatt usikker. Regjeringen har i tillegg gitt signal om at vindkraftmålet på 3 TWh uansett ikke nås i 2010 som lovet.

– Jeg har inntrykk av at overgangsordningen bare skal gjelde eksisterende, lønnsomme prosjekter. Jeg har en mistanke av at disse prosjektene bare skal få en garanti for at de vil bli omfattet av grønne sertifikater, ikke noe ekstra pengestøtte. Dette hjelper ikke for vindkraften, de kan ikke ta investeringsbeslutninger basert på håp, sier Holm.

– Det er også uklart hvordan regjeringen har tenkt å nå sitt mål om 14 TWh bioenergi, det er uklart hvordan de vil kutte i oljesektoren, hvor man snart må begynne å se på elektrifisering.

Flere møter

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen møtte i går fornybarbransjen, og i morgen møter han representanter for fagbevegelsen. Tirsdag kunne han ikke si noe om en eventuell overgangsordning fram til de grønne sertifikatene er på plass.

– Jeg må få komme tilbake til dette på en ordentlig og skikkelig måte når regelverket er på plass, sier Riis-Johansen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.