OLJE OG GASS

Åpner for mer oljeutvinning

Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen møtte i dag LO-leder Roar Flåthen for å snakke om industriens utfordringer fremover.
Olje- og energiminister Terje Riis-Johansen møtte i dag LO-leder Roar Flåthen for å snakke om industriens utfordringer fremover. Bilde: CAMILLA AADLAND
Camilla Aadland
5. nov. 2009 - 13:49

Riis-Johansen møtte i dag fagbevegelsen. Tema for møtet var industriens utfordringer fremover, og svaret fra olje- og energiministeren var utlysning av 21. konsesjonsrunde på norsk sokkel.

– Situasjonen nå er spesiell. Fra å ha fokus på finanskrise, begynner vi å se at det handler om industrien og en industrikrise for enkelte deler av industrien. Det handler om å møte den så offensivt som mulig, sa Riis-Johansen da han møtte pressen etter møtet.



– Viktig tiltak

Han understreker at olje- og gassindustrien er av stor betydning for Norge og at hvordan den utvikler seg er av avgjørende betydning.

– Svaret er å sørge for kontinuerlig tilgang på prosjekter og arbeid for den del av industrien. Jeg har i dag bestemt å sette i gang arbeidet med runde 21. Det er et viktig tiltak for å møte situasjonen vi har nå, sier Riis-Johansen.



For leverandørindustrien

Han mener dette gir en forutsigbarhet for leverandørindustrien og verftsindustrien, som vil møte store utfordringer fra neste år.

– Det å komme i gang med den runden, er det mest konkrete virkemiddelet vi kan komme med, sier Riis-Johansen.



Nye arbeidsplasser

Tildeling av nye utvinningstillatelser er planlagt våren 2011. Riis-Johansen håper dette vil gi nye arbeidsplasser samme år.

– Vil dette hjelpe for verftsindustrien?

– Det vil antagelig ikke hjelpe på ny skipsbygging i 2011, men dynamikken her er viktig, at man vet at noe er på gang. Dette gir en trygghet på hva som ligger i fremtiden og kan være avgjørende for beslutninger som tas i dag, sier statsråden.


Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Umodne områder

I en pressemelding sier Riis-Johansen at det er viktig å gi industrien tilgang til umodne områder for å opprettholde aktivitetsnivået på norsk sokkel.

Men han vil ikke si noe om hvilke umodne områder det er snakk om.

– Nå åpner jeg for innspill fra industrien. Først må jeg få en ønskeliste fra industrien før jeg tar en vurdering på hvilke områder vi skal gå inn i, sier Riis-Johansen til Teknisk Ukeblad.



LO-lederen fornøyd

LO-leder Roar Flåthen er fornøyd med en ny konsesjonsrunde er i gang.

– Jeg er glad for at dette kommer nå, det er et bra tidspunkt. Vi har bygget opp noe av verdens mest teknologiske industri og vi må sørge for å videreutvikle den kompetansen, slik at den ikke blir borte. Hvis ikke oljeselskapene ser det og tar sjansen, vil de få det i trynet om noen år når aktiviteten øker igjen, sier Flåthen.



Raser mot beslutningen

Natur og Ungdom er ikke like fornøyd med regjeringens beslutning om å utlyse ny konsesjonrunde på norsk sokkel.

– Mens Terje Riis-Johansen jobber i sneglefart med satsing på fornybar energi i Norge, gjør han alt han kan for å pumpe oss mest mulig olje fortest mulig, sier nestleder i Natur og Ungdom, Ola Skaalvik Elvevold i en pressemelding.

Han mener dette er feil vei å gå.

– Dette er et svært dårlig signal fra regjeringen til klimaforhandlingene, hvor afrikanske land allerede boikotter forhandlingene på grunn av rike lands motvilje mot å redusere egne klimagassutslipp, sier Elvevold.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.