KRAFT

Vattenfall bygger verdens største boligplattform for havvind

Havvind-industrien kopierer oljebransjens turnuser.

 Havvindindustrien gjør som oljebransjen og innfører turnusarbeid på boligplattformer.
Havvindindustrien gjør som oljebransjen og innfører turnusarbeid på boligplattformer. Bilde: Vattenfall
15. jan. 2015 - 13:59

Havvindmøllene som settes opp på kontinentet blir plassert stadig lengre ut i havet, opp til hundre kilometer fra land.

Avstandene betyr store utfordringer for de som bygger havvindparker, og lang og tidkrevende reisevei for de som skal drive drifts- og vedlikeholdsarbeid.

Verdens største

Etter inspirasjon fra oljeindustrien, skal Vattenfall nå bygge det som bli verdens største boligplattform dedikert til en offshore vindpark. Enn så lenge.

Hvilende på et 40 meter høyt jacket-fundament skal hovedkvarteret til havvindparken Dantysk stå hevet 20 meter over havoverflaten.

Her, 70 kilometer vest for øya Sylt på grensen mellom Tyskland og Danmark, skal opp til 50 personer overnatte i stedet for å reise den lange veien frem og tilbake med servicefartøy, slik driften i stor grad foregår i dag.

Les også: Denne flytende havvindmøllen kan bli sjøsatt i Norge

Andre boligplattformen

Mannskapet får tilgang til lesesal, sykestue, apotek og mulighet til ulike fritidsaktiviteter.

Ledere får egne kontorer utstyrt med nødvendig kommunikasjonsteknologi, som radar, sattelittmottakere og fiberoptiske kabler. Det hele fordeles over 2500 kvadratmeter.

Dette blir den andre boligplattformen som noensinne er bygget dedikert til en havvindpark. Først ute var Dong Energy som bygde den aller første boligplattformen i 2008 i tilknytning til den danske havvindparken Horns Rev II (369 MW).

Denne skal imidlertid bare ha 24 sengeplasser fordelt på 750 kvadratmeter.

Boligplattformen ved Dantysk (288 MW) skal kunne huse opp til 50 personer og være i bruk 365 bruk dager i året.

– Selv om dette ikke blir den aller første boligplattformen, er dette definitivt et nytt konsept for å drive vedlikeholdsarbeid på vindparker offshore, som stammer fra olje- og gassindustrien, sier pressetalsmann Lutz Wiese i Vattenfall.

Boligkvarteret til Dantysk blir imidlertid smått i forhold til planene Forewind har på Doggerbank, den mest omfattende havvindutbyggingen planlagt noensinne.

Her, på britisk sokkel, vil Forewind-konsortiet, eiet av blant annet Statoil og Statkraft, bygge ut havvindparker med en installert kapasitet på totalt 7,2 GW.

Les også: Ny verdensrekord for vindmølle: 192.000 kWh på et døgn

Innfører skiftarbeid til havs

Planene inkluderer bygging av flere boligplattformer, og tegninger viser en 125 meter lang og 100 meter bred struktur, med et fotavtrykk på sjøbunnen på hele 12.500 kvadratmeter.

Her er tanken at drifts- og servicepersonell skal jobbe to uker på og to uker av, akkurat som på oljeplattformer.

Slik har også Vattenfall tenkt.

– Boligplattformen ved Dantysk vil være hjem for vedlikeholdsteam 365 dager i året, hvor disse teamene jobber i perioder på 2-3 uker av gangen. Team-medlemmene vil ha enerom med hvert sitt bad, TV, internett-tilgang og telefon, sier Wiese til Teknisk Ukeblad.

Les også: Slik påvirker 2-4-turnusen arbeiderne

Klar i år

Den tyske boligplattformen skulle egentlig stått ferdig høsten 2014, men nå varsler Vattenfall at de forventer å ha plattformen klar denne sommeren.

Havvindparkens 80 turbiner (3,6 MW) er allerede installert, og er forventet å bli koblet til nett og levere elektrisitet i løpet av våren.

– Alle som har erfart de tøffe værforholdene i Nordsjøen, skjønner hvor viktig det er med gode arbeids- og boforhold for vedlikeholdsarbeiderne. På disse avstandene er det for tidkrevende å komme ut med fartøy hver dag, og risikoen for at noen blir sjøsyke og ute av stand til å arbeide, er for høy, sa prosjektsjef Holger Grubel i Vattenfall i forbindelse med lanseringen av planene i 2012.

Tore Tomter, Siemens' vindkraftsjef i Norge, mener det som nå skjer er tegn på en industrialisering av havvind-bransjen.

– Når havvindparkene blir større og plasseres stadig lengre ut, er det logisk at Vattenfall endrer driftsmodellen og flytter folkene etter, i stedet for å bruke personellbåter. Det tar for lang tid og har store begrensninger når det kommer til været, sier Tomter til Teknisk Ukeblad.

Les mer om havvind på www.tu.no/tema/havvind

Les også:

Her skal oljearbeiderne måles før de får sette seg i helikopteret

1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

Fransk havvindpark skal teste nytt norsk fundament  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.