KRAFT

Varmepumpemarkedet har falt i fire år. I fjor snudde det

Økte med 13 prosent i fjor.

Etter flere år med nedgang i salget, ble det i fjor solgt flere varmepumper enn året før.
Etter flere år med nedgang i salget, ble det i fjor solgt flere varmepumper enn året før. Bilde: Dragutin Lazic
Øyvind LieØyvind LieJournalist
18. feb. 2016 - 12:58

Kulde og lite nedbør i 2010 gjorde at strømprisen føk i været. Det ga salgsrekord for varmepumpeleverandørene.

I årene som fulgte har trenden i markedet pekt nedover (se grafen). Men i fjor snudde det.

Strålende fornøyd

Til sammen leverte bransjen 65.327 varmepumper til det norske markedet i 2015.

Det er en økning på 13 prosent sammenlignet med året før, da det ble solgt 57.617 varmepumper, viser tall Norsk varmepumpeforening har innhentet.

– Vi er strålende fornøyd med at totalmarkedet for varmepumper har en positiv utvikling, sier daglig leder i Norsk varmepumpeforening, Rolf Iver Mytting Hagemoen, til Teknisk Ukeblad.

– Enorm teknologisk utvikling

De fleste av varmepumpene som ble solgt i fjor, hele 57.454, var små luft til luft-varmepumper med en effekt på under 10 kW.

Dette segmentet, som først og fremst brukes i boliger, har hatt en økning på nærmere 15 prosent i 2014, da det ble solgt 49.912 slike varmepumper.

– Jeg tror luft til luft-markedet vil stabilisere seg på et høyt nivå i Norge. Det er veldig positivt at dette markedet fungerer. Den teknologiske utviklingen på varmepumper har vært enorm de siste femten årene, det er en helt annen kvalitet på varmepumpene nå enn da, sier Hagemoen.

Må skiftes ut

Det er til sammen solgt til sammen over 900.000 varmepumper i Norge. Over 800.000 av disse er luft til luft, og de fleste er installert etter årtusenskiftet.

Luft til luft-varmepumpene har en forventet levetid på 12-15 år, og en stor del av salget av slike pumper i årene framover vil være utskifting av gamle anlegg, ifølge Hagemoen.

Det har vært en nedgang i salget av luft til vann- og væske til vann-varmepumper, fra 5754 i 2014 til 5357 i 2015.

Hagemoen er skuffet over nedgangen. Han påpeker at det i 2020 innføres et forbud mot fossil fyringsolje, og at det er potensielt 60.000 boliger som vil lete etter et fornybart alternativ.

– Mange av disse boligene bør velge varmepumper som alternativ. Hvis alle disse venter til 2019 og 2020, kommer det til å bli vanskelig. Jeg hadde håpet at konverteringen skulle begynne mye tidligere, det er trist at det går så sakte, sier Hagemoen.

Les også: Ny undersøkelse: Energiforbruket i lavenergihus er ofte like stort som i andre hus

For høy investeringskostnad

Han er heller ikke fornøyd med installasjon av luft til vann- og væske til vann-varmepumper i nybygg.

– Norge er et land med mye panelovner, i motsetning til Sverige, der nesten alle bygger boliger med vannbåren varme og varmepumper. De som bygger enebolig for seg selv, gjennom arkitekttegnede hus eller ved å bestille kataloghus som de kan påvirke selv, velger ofte varmepumper og vannbåren varme. Men når utbygger bygger selv uten at kundene er implisert, forsøker de å unngå det, fordi det har en høyere investeringskostnad, sier han.

Salg av varmepumper for ventilasjonsluft har økt kraftig fra 2014 til 2015, fra 729 til 1258.

Hagemoen forklarer utviklingen med at ulike typer ventilasjonsvarmepumper har dekket både forskriftskravet for ventilasjon og fornybarkravet, i en alt i ett-løsning. Det er derfor denne løsningen har blitt populær. 

Men med de nye energikravene er Hagemoen usikker på hvordan dette markedet vil utvikle seg videre i Norge.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.