TESTER

Test: null

TEST: Et kamera du fester på mobilen

Sony DCS-QX10 er en morsom idé, og lite annet.

Marius ValleMarius ValleJournalist
7. nov. 2013 - 08:00
Vis mer
Kort oppsummert

Sony DSC-QX10 er et kamera du kobler til mobilen. Det åpner for noen morsomme nye muligheter, men pris, brukervennlighet og ustabil trådløs forbindelse gjør at idéen er bedre enn gjennomføringen.

TEST: Sony DCS-QX10

Sony skal ha for at de tør å teste ut nye idéer. Da elektronikkmessa IFA gikk av stabelen i Berlin tidligere i høst, viste de frem to kamera som du fester til mobilen. De ser ut som et objektiv til et systemkamera, men er et helt kompaktkamera pakket inn i en sylinder. Det eneste som mangler er skjermen, men siden kameraet snakker med mobilen over Wi-Fi, bruker du mobilskjermen som søker.

Tanken er altså å forvandle mobilen din til et skikkelig kamera. En god tanke, syns vi, og skaffet oss et testeksemaplar så fort det lot seg gjøre.

LES OGSÅ: Samsung Galaxy NX er et proffkamera med Android (tu.no)

Da det ankom, var vi fortsatt entusiastiske. Vi koblet det til mobilen, og begynte å leke oss. Etter et par dager hadde entusiasmen lagt seg. Etter en måned hadde vi helt glemt at vi hadde kameraet.

Så hva skjedde?



Dette er et veldig kompakt kompaktkamera.

Et skikkelig kamera

Joda - Sony DCS-QX10 er et godt spesifisert kamera. Det er i alle fall bedre enn mobiltelefoner flest. Her snakker vi om en zoomlinse med 10 x zoom, med en blenderverdi på f/3,3 på vidvinkel og f/5,9 i tele. Brennvidden er 25 til 250 mm i 35 mm-ekvivalent. Sensoren er en Exmor R som er 1/2,3 tommer. Oppløsningen er 18,2 megapiksler, og kameraet har optisk bildestabilisator.

Bildene kan lagres på et Micro-SD-minnekort. Kameraet lades med en vanlig Micro-USB-lader. Du kan også overføre bildene med USB.

Både spesifikasjonsmessig og funksjonsmessig er QX10 som et kompaktkamera å regne. Med unntak av at det mangler både blits og søker, selvsagt.

Og så er det ikke så mange kompaktkamera som snakker med mobilen på denne måten. Når du skrur på kameraet vil det aktivere et Wi-Fi-hotspot, og har du installert Sonys app ser du altså det kameraet fanger.

Kameraet har en zoombryter og en egen utløsertast, i tillegg til av- og på tast. Det er egentlig bare sistnevnte du trenger å trykke på, da resten kan styres i appen.

Kameraet fester du til telefonen med en klemme, og det sitter virkelig godt fast. Det sitter bra på en iPhone, og passer akkurat til en Samsung Galaxy Note 3.

Siden kamera og telefon snakker trådløst sammen, kan du operere kameraet helt frittstående også. Det åpner for å ta noen ganske spektakulære videoer eller bilder. Kameraet har også feste for stativ.

Det er svært begrenset hvilke manuelle innstillinger du kan gjøre her. Foruten å trykke på skjermen til telefonen for å zoome, kan du stille hvitbalanse etter noen forhåndsinnstillinger, og kompensere eksponeringen opp eller ned. Utover dette gjør kameraet jobben selv.



QX10 kan festes til giganten Samsung Galaxy Note 3, men ikke bredere telefoner.

Tungvint

Det høres forlokkende ut, og vi syns fortsatt det er et stilig konsept. Problemet er bare at dette er for tungvint.

Verst er det om du har en iOS-enhet. Ved første oppkobling må du skru på kameraet, åpne Wi-Fi-innstillingene på iPhone, finne hotspotet, og taste inn en kronglete nettverksnøkkel. Det slipper du selvsagt neste gang. Deretter må du installere Sonys app. Når du så skal koble deg til må du passe på å være tilkoblet kameraet før du åpner appen. 

Etter første oppkobling tar deg 15 til 18 sekunder å gjøre alle operasjonene som skal til om vi skynder oss. Det inkluderer ikke tiden det tar å finne frem kameraet fra vesken, sekken, jakkelomma eller hvor du oppbevarer det.

Har du en Android-telefon med NFC er historien litt annerledes. Har du installert appen, trenger du bare å berøre kameraet med telefonen, så gjøres oppkoblingen automagisk. Dessverre tar det ikke kortere tid. Regn med 15 til 18 sekunder her også, med tiden det tar å finne frem kameraet ekskludert.

Å fange øyeblikk er altså ikke noe dette fungerer til. En kan alltids la kameraet være tilkoblet hele tiden, men det vil naturlig nok gå på bekostning av batteritiden til både kamera og telefon.

LES OGSÅ: Duell mellom Sony Xperia Z1 og Nokia Lumia 1020 (tu.no)



Vi tar bilde av et kamera som tar bilde av at vi tar bilde av det.

Tregt

Selve kameraet er heller ikke spesielt raskt. Om du vil lagre bildene på telefonen tar det sju sekunder å overføre i full størrelse til telefonen. Om du ikke vil lagre, men bare se bildet etter at det er tatt, må det fortsatt overføres. Du kan da velge å overføre et bilde på 2 megapiksler. Da tar det omtrent tre sekunder til du kan ta neste bilde.

Om du verken lagrerer eller overfører forhåndsvisning tar det omtrent 2,5 sekunder mellom eksponeringene. Fortsatt tregt, med andre ord.

Velger du å heller bruke utløseren på selve kameraet tar det i praksis å eksponere åtte ganger på ti sekunder.

Etterslep

At søkeren sendes som en live feed til kameraet er også en utfordring. Her er det litt etterslep, slik at det du ser på mobilskjermen i realiteten er noe som nettopp har skjedd. Det kan gjøre det litt utfordrende å følge motiver i bevegelse for eksempel. Om du tar opp video blir denne tregheten enda verre.

Så taler det ikke til kameaets fordel at forbindelsen notorisk ustabil heller. Vi opplever ofte at kameraet hevder å ikke finne kameraet, til tross for at det er tilkoblet.

På Android-telefonen vi har testet med, Samsung Galaxy Note 3 og LG G2, skjer det støtt og stadig at søkerbildet fryser i kortere eller lengre perioder. Så når du står der og skal ta bilde, og har funnet akkurat det usnittet du tenkte på, stopper det opp. Vi blir rasende, og har lyst til å kaste kameraet på sjøen. 

Vi skal passe på å understreke at vi ikke opplever disse problemene på iPhone 5S.



Bildekvaliteten er god, men ikke meningsfylt bedre enn det en god kameratelefon leverer.

Bildekvalitet

Bildekvaliteten spiller selvsagt en betydelig rolle i denne sammenhengen. Vi har derfor sammenlignet DCS-QX10 med to andre løsninger. Til denne testen har vi benyttet iPhone 5S, og dermed også denne telefonens kamera. Vi har også tatt med oss et Canon PowerShot A3500IS, som har samme sensorstørrelse som DCS-QX10, og lignende spesifikasjoner for øvrig. 

Vi har tatt bilder og video i automodus på alle kameraene, men skrudd av fotolys/blits for å sammenligne epler med epler. Vi har ikke brukt stativ, enkelt og greit fordi sammenligningen først og fremst handler om å avdekke om det er vesentlige forskjeller, og ikke går veldig i detalj.



Fra venstre: QX10, A3500is, iPhone 5S: I dette settet ser vi at Canons kamera håndterer de lyse partiene svakest, uten at bildene blir ubrukelige av den grunn.



Fra venstre: QX10, A3500is, iPhone 5S: I dette settet ser vi at detaljnivået er rimelig godt på alle kameramene, og alle gjengir motivet fint. iPhone 5S sliter litt med nærgrensen sammenlignet med de andre to.



Fra venstre: QX10, A3500is, iPhone 5S: Dette bildet er tatt i innendørsbelysning. Alle produserer greie resultater, og vi syns QX10 gjør den beste jobben.

Det er selvsagt ikke mulig å studere forskjellene i nedskalerte bilder, så om du vil se nærmere på dem finner du fem sett vi har tatt med alle kameraene på SkyDrive. Der kan du også laste ned originalene for å dykke dypere i detaljene.

SE ALLE BILDENE HER

Den lille testen viser at det ikke er noen enorme forskjeller på QX10, Powershot A3500is, eller iPhone 5. Alle tar bilder med rimelig god kvalitet. Det er ingen av dem som er direkte dårlige. Vi holder en knapp på QX10, som tross alt produserer bilder med mindre støy generelt enn Sony A3500is. Men monumentale forskjeller er det ikke, og tross lavere oppløsning er ikke iPhone 5S langt bak heller.

De fleste vil nok først og fremst se bildene på en skjerm i ettertid, og til dette fungerer alle sammen helt strålende. Skal du dele på Facebook eller Instagram spiller det ikke så stor rolle uansett. Da vises tross alt bare en kraftig nedskalert utgave av bildet, og detaljene som skiller de tre kameraene blir vanskelig å se.

Under ser du et par bilder vi har tatt i svak belysning, og en video.

 

Klikk på bildene for å se dem i full størrelse.



Canon-kameraet koster litt under halvparten, og har også Wi-Fi.

Prisforskjeller

Forskjellen i bildekvalitet er selvsagt ikke det eneste som skiller disse løsningene. Prisen er helt klart en medvirkende faktor.

Sony QX10 koster omtrent 1800 kroner. Det er i praksis ikke brukbart uten en smarttelefon i tillegg. Bildene er gode, og det er lett å dele dem på sosiale medier og slikt.

Den billigste løsningen er Canon Powershot A3500is. Dette kameraet koster ned mot 800 kroner. Til den prisen får du slett ikke dårlige bilder. Vi kan også legge til at dette kameraet har Wi-Fi, slik at du kan overføre bildene til mobilen din og dele dem på sosiale medier. Siden dette er et kamera med ekte blits fungerer det også bra i situasjoner med svak belysning.

Apple iPhone 5S koster uhorvelig mye penger, og er markedets dyreste smarttelefon akkurat nå. At den har et bra kamera er derfor noe vi forventer. Godt kamera er ikke unikt for iPhone 5S heller, da det finnes andre telefoner til lavere pris med bedre kamera. Med en god kameratelefon har du alt i ett.

Så hva er egentlig poenget?

Etter å ha testet Sonys kamera føler undertegnede seg som en gretten gammel gubbe. Det er nesten så vi føler vi har gått glipp av poenget. For hva er det egentlig?

QX10 er marginalt bedre enn et svært billig kompaktkamera som på mange måter kan gjøre det samme, og det til under halve prisen. Om bildene dine uansett skal vises på en skjerm er det like greit å kjøpe en god kameratelefon. 

Om hensikten er å få optisk zoom på telefonen, er det kanskje bedre å heller gå for en Nokia Lumia 1020, som lar deg zoome digitalt uten stort kvalitetstap. Akkurat denne telefonen har også mange muligheter for manuell kontroll av eksponeringene.



Sære vinkler er ikke et problem med et QX10.

Det vi liker

Så skal vi ikke grave oss ned i det negative heller. Det er flere ting vi liker med konseptet.

Det første er at det er mulig å ta bilder fra nye og spennende vinkler, uten at du ofrer søkeren. Enten du holder kameraet for hånd, eller plasserer det et uvanlig sted, har du fortsatt full kontroll over eksponeringen. Det er rimelig stilig, syns vi. 

Det andre vi liker er ytelsen i svak belysning. Her leverer QX10 på et nivå få - om noen - telefoner kan måle seg med. Så skal vi også legge til at kameraet sliter litt med å fokusere når det er skikkelig mørkt. 

Det tredje er at dette er en utrolig stilig gadget. At du kan holde dette lille kameraet i hånda ut knipse i vei uten å bruke telefonen er i seg selv ganske tøft. Men det blir selvsagt så godt som umulig å avgjøre hva du tar bilder av.

Det siste er at Sony i det hele tatt tør. Det syns vi er tøft gjort, og en nyskapende idé. 

Konklusjon

Vi syns alt i alt at dette er et morsomt påfunn. Det er kult at de i det hele tatt tar sjansen.

Likevel overskygger ulempene med løsningen det positive såpass mye at vi ikke helt ser hvem vi skulle anbefale det til. Det må i så fall være deg som elsker gadgeter, eller som har god tid når du skal ta bilder. Om du vil oppdage verden fra en ny vinkel er dette også et ganske så unikt kamera. 

Bildekvaliteten er god, den. Men så mye bedre enn de beste mobilkameraene er det ikke.

Om bildekvaliteten hadde vært på et slikt nivå at den blåste mobilens innebygde kamera av banen hadde historien gjerne vært en annen. Da kan det jo være greit å vite at Sony lager en annen variant også, kalt DSC-QX100. Denne har høyere oppløsning, større bildesensor og bedre optikk. Så koster det også det dobbelte. I skrivende stund koster det 3400 kroner. Det er mer enn du i skrivende stund må ut med for Samsungs Galaxy S4 Zoom, som har optisk zoom og et kamera som spiser de fleste andre mobilkamera til frokost. 

Men denne testen handler om Sony DSC-QX10. Vi kan oppsummere den som et tungvint, tregt og dyrt kompaktkamera uten skjerm, med en ustabil trådløs forbindelse. Det en ekstra dings du må ha med deg, og skal du først ha med deg en ting til kan det like godt være et vanlig kompaktkamera. Da er det på toppen av det hele mulig å fange situasjoner på noen øyeblikk.

Eller du kan bruke pengene dine på en Sony Xperia Z1, Nokia Lumia 1020, Apple iPhone 5S eller LG G2.

LES OGSÅ: 

Test av Apple iPad Air

Test av enkelt videoovervåking fra D-Link

Test: To mobiler til rett over hundrelappen

Test av Sonys gigantiske Xperia Z Ultra

Alt du trenger å vite om trådløs lading

 

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.