T2

TEST: Samsung NC10

Stein Jarle Olsen
25. juni 2009 - 10:17
Vis mer

Netbookmarkedet er i ferd med å bli mettet, og den ene leverandøren etter den andre kommer med tilnærmet identiske maskiner for å få sin bit av kaka.

Sølv

Det gjør nå også Samsung, men de har i alle fall prøvd å skille seg litt ut fra mengden.

Samsung NC10 har nemlig et belegg av sølvioner på tastaturet, noe som de selv hevder skal drepe 99 % av bakterier i løpet av 24 timer, og dermed gi en mer hygienisk maskin.

Dette er imidlertid vanskelig å teste uten inngående laboratoriearbeid, og vi nøyer oss derfor med å notere at partiklene er der.

Topptastatur

Tastaturet for øvrig er strålende, og kan definitivt konkurrere med vår tidligere favoritt Asus Eee 1000HE.

Tastene er store, har godt definerte avgrensninger og veldig logiske plasseringer. Vi kunne imidlertid ønsket marginalt mer motstand fra tastene, for enklere å registrere våre egne tastetrykk.

Samsung har også vært smarte og plassert ctrl-tasten ytterst, med funksjonstasten (Fn) lenger inn.

For oss som bruker ctrl-tasten en del, er dette en stor fordel, ettersom det er stort grunnlag for irritasjon om man hele tiden treffer Fn-tasten i stedet.

Shift-tastene er også akseptabelt store og logisk plasserte, i motsetning til for eksempel på Lenovo S10E , som har piltastene mellom bokstavene og høyre Shift.

Vi har dermed ingen problemer med å skrive i rask hastighet på Samsungs maskin.

Scrollevennlig

Pekeflaten er også ganske god, med en dedikert scrollelinje til høyre.

Denne oppfører seg stort sett som ønsket, selv om det kan være litt vanskelig å kontrollere scrollingen på en såpass liten skjerm.

Et potensielt irritasjonsmoment er at det er lett å komme bortpå scrollefeltet når man bruker den vanlige delen av pekeflata, slik at du ikke kommer dit du vil.

Vi skulle gjerne sett en mer intelligent sensor slik at vi kunne brukt scrollefeltet også til annet enn scrolling.

Standard

Samsung NC10 er heller ikke overdrevet imponerende spesifisert. Vi får netbook-standarden Atom N270 på 1,6 GHz, 160 GB harddisk, 1 GB RAM (og maskinen har kun én SO-DIMM-port) og Windows XP Home.

Det er stort sett nøyaktig det samme som alle andre 10-tommers netbooks på markedet i dag.

Som med andre maskiner med N270 er ytelsen helt brukbar for enkle oppgaver som ikke krever for mye av maskinvaren.

HD-video i 720P går fint, mens 1080P er mer problematisk. Samsungen er imidlertid nært akseptabel avspilling også av full HD-oppløsningen, men dropper fortsatt en del ”frames” i WMV HD-testen vår.

Vi testet også med Adobe Photoshop CS4, og det gikk "helt greit" - ingen lynkjapp opplevelse, men nok til enkle til middels harde Photoshop-oppgaver.

Av tilkoblinger er det også standard - 3 USB-porter, VGA, mikrofon- og hodetelefonutgang, nettverks- og laderport, i tillegg til minnekortleser for SD, SDHC og MMC. Ingenting overraskende, altså.

Matt skjerm

Samsung har imidlertid valgt å gå for en matt skjerm, noe som ikke er så veldig vanlig lenger.

Man går glipp av litt kontrast og kanskje litt fargedybde, men slipper til gjengjeld de vanvittige refleksjonene som oppstår i miljøer med sterkt lys.

Den LED-baklyste skjermen har for øvrig akseptabel innsynsvinkel, men noe begrenset maksimal lysstyrke.

Den skiller seg ikke ut i noen retning, og vi skulle fortsatt gjerne hatt litt høyere oppløsning på 10-tommerne, ettersom 1024x600 unektelig blir noe begrenset for det aller meste.

Litt klumpete

Byggekvaliteten er generelt god, og trykk bakpå skjermen fremkaller få rysninger i bildet.

Det kan imidlertid merkes en viss antydning av slark i skjermfestet, uten at det dreier seg om noen alvorlige greier.

Vi skulle gjerne sett at maskinen var både litt tynnere og litt lettere. Den er på det tykkeste 30,3 mm, altså over 3 cm, og fremstår fort som litt klumpete.

I tillegg er vekten med sekscellersbatteri på over 1,3 kg (helt nøyaktig 1329 gram), noe som verken gjør den til den tynneste eller letteste av netbooks.

Elegant

Designet er imidlertid både stilfullt og elegant, med matt hvit plast og detaljer i blank krom.

Power-knappen er plassert i skjermfestet, noe som fremstår som en spennende designdetalj, til tross for blått neonlys.

De fleste som har sett NC10 under testperioden, har bemerket at den var veldig pent utformet.

Greit batteri

Batteriet er som nevnt på seks celler, og gir ingen utstående klump på baksiden, slik tilfellet for eksempel er på Acer Aspire One Pro, som vi testet nylig.

I stedet har Samsung laget klumpen på undersiden av batteriet, slik at den fungerer som en fot for maskinen.

Batterikapasiteten målte vi til drøyt fem timer og fem minutter i Battery Eater, med lysstyrken på skjermen på lav og prosessorhastigheten på maks.

Det plasserer Samsung NC10 på bunn av 10-tommerne med sekscellersbatterier vi har testet, men ikke voldsomt langt bak konkurrentene.

I praksis opplevde vi batterikapasiteten som god, og med jevnt rolig bruk overlevde den i mange dager uten lading.

Det er et tegn på at strømstyringen er god, og at maskinen ikke bruker mer strøm enn nødvendig til de enkleste oppgavene.

Brukervennlig

Samsung har lagt inn noen smarte funksjoner i NC10. Funksjonstasten pluss F7 åpner Samsung Magic Doctor, som lover å diagnostisere problemer med maskinen.

Funksjonstasten og F8 åpner den såkalte Easy Speed Up Manager, som lar deg styre prosessorhastigheten på enkelt vis - du kan velge mellom Silent, Normal og Speed Mode.

På Silent Mode skrus også lysstyrken på på skjermen ned, slik at du kan vri mest mulig ut av batteriet, noe som kan være ekstra greit om du bare bedriver oppgaver som ikke krever mye av ytelsen - for eksempel skriving.

Med en annen av funksjonstastene dukker det også opp en grafikk med gjenstående batterikapasitet. Vi liker brukervennligheten.

Stille

På Silent Mode er Samsung NC10 nettopp det - stille!

Med prosessorklokken på et minimum utvikler den såpass lite varme at den lille vifta kan forholde seg rolig, og dermed forblir maskinen tilnærmet lydløs.

Med litt mer krutt i maskineriet må vifta spinne opp litt, men NC10 oppleves aldri som en spesielt støyende maskin.

Etui

Det følger også med en Recovery-CD om du skulle være så uheldig at operativsystemet skulle gå åt skogen, i tillegg til en tøy-sleeve til å ha maskinen i.

Denne skulle selvfølgelig helst ha vært litt tykkere, som for eksempel sleeven man får fra Asus, men alt er likevel bedre enn ingenting.

Konklusjon

Samsung NC10 har en veiledende pris på 3800 kroner uten 3G og 4800 kroner med (ikke testet).

Det er ganske høyt i forhold til en del andre 10-tommere med like spesifikasjoner, men om du er villig til å legge noen ekstra hundrelapper i stilfullt design, brukervennlige funksjoner og sølvbelagt tastatur, er Samsung NC10 likevel et godt valg.

Anbefales!

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.