TESTER

Test: IZETTLE

Med iZettle blir mobilen en kortterminal

TEST: Med en iZettle slipper du å styre med kontanter.

iZettle lar deg ta betalt med kort ved hjelp av en Bluetooth-basert kortleser og en mobilapp.
iZettle lar deg ta betalt med kort ved hjelp av en Bluetooth-basert kortleser og en mobilapp. Bilde: Marius Valle
Marius ValleMarius ValleJournalist
22. mai 2014 - 19:52

Om du selger saker og ting på nettet, er det som oftest fortsatt kontanter som gjelder. I alle fall om du selger som privatperson.

Om du ikke vil fikle med kontanter finnes det imidlertid løsninger. En slik er iZettle, som vi testet for et par år siden. Konseptet var en chipkortleser koblet til iPhone, og en tilhørende app som lot deg belaste valgfritt beløp opp til 15.000 kroner.

Det fungerte greit, men det var ingen sikkerhet utover signatur på mobilskjermen. For den som betaler er det kanskje ikke veldig tillitsvekkende.

For en stund siden kom iZettle med en ny løsning. Den er fortsatt basert på en mobilapp, men kortleseren tar nå både magnetstripe og chip, og krever dessuten at kortets eier taster PIN-kode.

LES OGSÅ: Nå kommer Visas Paypal-konkurrent

Utfordrer etablerte aktører

iZettle er en såkalt «disruptive service». Det vil si at de utfordrer det eksisterende markedet ved å ta i bruk ny teknologi for å levere en lignende tjeneste til en lavere pris. I dette tilfellet er det markedet for betalingsterminaler som utfordres.

I første omganger er det små bedrifter og privatpersoner som er målet. Terminalen tar Visa, Mastercard, Diners Club, JCB, V pay, Maestro og Visa Electron.

Om du for eksempel selger pølser og vafler for idrettslaget, er en kortterminal i praksis utenfor rekkevidde. Du må enten kjøpe en for flere tusen kroner, og abonnere på en betalingsløsning, eller leie en terminal for flere hundre kroner i måneden. Legger vi til etableringsgebyrer, transaksjonsgebyrer og kredittkortgebyrer blir det en anselig sum.

Du skal med andre ord selge veldig mange vafler for at det skal lønne seg. Siden svært mange ikke har kontanter på seg, går du glipp av en hel del potensielle salg om du ikke tar kort.

Er du aktiv på bruktmarkeder på nettet er i alle fall ikke kortterminal et reelt alternativ.

LES OGSÅ: Norge er det sikreste kortlandet

Kortleseren har en liten skjerm som viser instruksjoner og bekreftelse. PIN-kode tastes inn på tastaturet.
Kortleseren har en liten skjerm som viser instruksjoner og bekreftelse. PIN-kode tastes inn på tastaturet.

Billig kortbetaling

Det er her iZettle kommer inn i bildet. Løsningen er billig, enkel å komme i gang med, og krever ingen abonnement. Den eneste engangsutgiften er selve kortleseren, som koster en tusenlapp.

Du må også betale en avgift på hver transaksjon. Denne er flytende, avhengig av hvor stor omsetningen er pr måned. Omsettes det lite er den 2,75 prosent av beløpet. Når omsetningen stiger, faller gebyret. Det laveste gebyret er 1,5 prosent, men da må du også omsette for opp mot 300.000 kroner i måneden.

iZettle trekker i utgangspunktet 2,75 prosent av hver eneste transaksjon. I slutten av måneden avregnes gebyret mot omsetningen din, og du får tilbakeført det du har betalt for mye.

Pengene overføres til kontonummeret du registrerer i din brukerprofil. Alle transaksjonene lagres hos iZettle, og du kan hente ut disse i Excel-format når det trengs.

LES OGSÅ: 5 apper du kan glemme på iPhone

Kort uten chip kan leses med magnetstripe.
Kort uten chip kan leses med magnetstripe.

Slik fungerer det

For å komme i gang med iZettle må du først opprette en brukerkonto. Skal du bruke tjenesten som privatperson må kontoen knyttes mot Facebook-profilen din. Bedrifter må gjennom en kredittvurdering.

Deretter oppgir du bankkonto, og denne må verifiseres. Det fungerer slik at du overføre en krone til iZettles konto, og sammen med overføringen oppgir du et referansenummer du finner i innstillingene på iZettles nettsider. Når iZettle så har registrert overføringen, er bankkontoen din godkjent, og du kan begynne å ta imot betalinger. Krona blir for øvrig ført tilbake til kontoen din etter at alt er verifisert.

Neste steg er å installere iOS- eller Android-appen, og koble kortleseren til mobilen din. Kortleseren er Bluetooth-basert, så den fungerer på alle telefoner og nettbrett. Den er batteridrevet, og lades med en Micro-USB-lader.

Kortleseren er utstyrt med en liten skjerm, og har et tastatur for inntasting av PIN.

Magnetstripe leses øverst, og chip nederst. Beløp legges inn i appen, og deretter belaster du kortet med terminalen.

LES OGSÅ: Denne lar deg sjekke hvor mange kalorier det er i maten

Det er mulig å legge til varer av forskjellige kategorier. Du kan ha underkategorier av samme vare.
Det er mulig å legge til varer av forskjellige kategorier. Du kan ha underkategorier av samme vare.

Lag varelinjer på nettsiden

Du kan legge inn beløpet manuelt, eller du kan hente varer fra et produktutvalg du lager på nettsiden. Praktisk dersom du selger et utvalg varer, som kaffe, pølser og kaffe. Det er mulig å legge til bilder av produktene du selger også, slik at det er lettere å finne dem igjen på appen.

Da kan du enkelt plotte inn antallet av forskjellige varelinjer i appen. Det er mulig å legge til varer du ikke har lagt inn i som varelinje i tillegg, og du kan legge med et bilde av disse om ønskelig.

Det er imidlertid ikke mulig å belaste beløp mindre enn ti kroner.

Når varene eller beløpet er tastet inn, kan du legge til rabatt om det er aktuelt. Deretter trykker du på «Ta betalt», så aktiveres kortleseren.

Når du setter i kortet verifiseres først kortet mot iZettles nettjeneste. Deretter skal kunden taste inn PIN-koden. Godkjenningsprosessen er unnagjort på et par sekunder. En kvitteringsmelding på terminalens skjerm bekrefter at transaksjonen er godkjent.

LES OGSÅ: Dette er Googles krav til mobilprodusentene

Du kan legge til varelinjer i iZettle-profilen din på nettet.
Du kan legge til varelinjer i iZettle-profilen din på nettet.

Kvitteringer

Om kunden ønsker kvittering, kan denne sendes på e-post. Her fremgår hvem som har belastet kortet, beløpet, og detaljer som referansenummer og kortnummer. Teksten som vil dukke opp på kontoutskriften vises også. I vårt tilfelle, som privatbruker, vil det stå «IZ *MARIUS VALLE».

Det er for øvrig også mulig å koble til en kvitteringsskriver, man iZettle støtter bare et utvalg skrivere av merket Star. Så vidt vi har klart å finne ut av, koster disse skriverne rundt 3000 kroner.

Før kunden setter inn kortet, kan du velge mellom kortbetaling, kontantbetaling eller mobilbetaling.
Før kunden setter inn kortet, kan du velge mellom kortbetaling, kontantbetaling eller mobilbetaling.

Kontant- og mobilbetaling

Om du også tar kontanter, er det mulig å legge inn dette i appen. Beløpet vil da legges til i salgsrapporten din på iZettles nettjeneste, slik at du har oversikt over hele transaksjonen. Kvittering kan også sendes eller skrives ut når du tar kontant.

Om kunden ikke har kontanter, og ikke ønsker å bruke kortleseren din, er mobilbetaling et tredje alternativ. Dette heter «Visabetaling» i appen. Her legger du inn kundens telefonnummer, så sendes en SMS med en lenke til en nettside hvor kunden selv kan legge inn kortopplysningene sine.

Stort verre er det ikke. Vi syns dette er veldig enkelt å komme i gang med.

Du kan spesifisere betalingen etter varelinjene du har lagret, eller legge inn beløp manuelt.
Du kan spesifisere betalingen etter varelinjene du har lagret, eller legge inn beløp manuelt.

Tillitt

Vi må imidlertid spørre oss selv om dette er en løsning som fremstår som tillitsvekkende. Ville du puttet ditt eget bankkort i en kortleser du ikke har sett maken til, og som er koblet til en mobiltelefon?

Vi påstår på ingen måte at det er noe muffens med iZettle eller tjenesten deres, men det er tross alt ikke en godt kjent løsning. For mistenksomme sjeler kan det kanskje se ut som et skimmingforsøk.

Vi ser for oss at et utsalgssted som benytter løsningen må belage seg på å forklare hva iZettle er og gjør relativt ofte.

Det skal dog nevnes at Nordea og iZettle nylig har inngått et samarbeid om å levere betalingsløsninger til småbedriftmarkedet, så iZettle-terminalen kan bli et relativt vanlig syn etterhvert.

Det kan uansett være verdt besparelsene sammenlignet med en tradisjonell kortterminal.

LES OGSÅ: Denne appen lar deg snakke fra rett levra

Varelinjene dine presenters som ikoner. Varelinjer med undervalg kan vises som en liste når du velger disse.
Varelinjene dine presenters som ikoner. Varelinjer med undervalg kan vises som en liste når du velger disse.

Konklusjon

Vi i redaksjonen er nok i overkant opptatt av ny teknologi og stilige dingser, så det er kanskje ikke så rart at vi syns den nye iZettle-leseren er veldig stilig.

Vi kan lett se for oss at den kan være svært nyttig verktøy for deg som selger saker og ting på nettet, driver en liten hobbybedrift, eller idrettslag som selger vafler og kaffe.

Det er lett å lage et register over varer du selger også, og du kan i ettertid se rapporter som lar deg analysere salget ditt.

Det kan også være en nyttig dings for situasjoner hvor du legger ut for et innkjøp, for eksempel om du legger ut for konsertbilletter. Med denne på innerlomma kan oppgjøret gjøres der og da, slik at du ikke havner i situasjoner hvor noen «glemmer» å overføre penger til kontoen din.

En tusenlapp kan imidlertid være litt i overkant for noe som er kjekt å ha. iZettle fremstår derfor først og fremst som et smart alternativ for deg som har noe å selge, og som gjerne vil ha mulighet til å ta kort.

Vi syns det er litt upraktisk at du må gå til innkjøp av en kostbar skriver dersom du ønsker å skrive ut kvitteringer. At løsningen muligens kan fremstå som litt «fishy» for noen er også en vurdering å ta med, i alle fall inntil den blir mer utbredt. Det nye samarbeidet iZettle har med Nordea kan sørge for at det er snakk om en kort periode.

Alt i alt syns vi uansett at dette er et praktisk produkt for deg som vil bytte varer mot valuta.

LES OGSÅ:

Lynraskt nettverk i lomma

Et imponerende stykke teknologi som får oss til å trekke på skuldrene

Dette er en av de beste smarttelefonene akkurat nå

En smart lyspære til hverdags og fest

Denne gjør favoritthodesettet ditt trådløst  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.