MOBIL

Test: HTC DESIRE 816

HTCs nye har stor skjerm og lav pris

TEST: HTC Desire 816.

Marius ValleMarius ValleJournalist
17. juni 2014 - 15:39
Vis mer

 

Kort oppsummert

HTC Desire 816 er en mellomprisklassetelefon med stor skjerm, bra batteri og et flott kamera. Maskinvaren er imidlertid svak, og prisen må ned et hakk før dette blir et utpreget godt kjøp.

Test: HTC Desire 816

«Hvorfor har HTC sendt en ny HTC One?», var spørsmålet jeg stilte meg da jeg pakket opp den nye HTC-telefonen jeg hadde mottatt til test. Til mitt forsvar skal det sies at det var mørkt i rommet, for HTC Desire 816 er i grunnen ikke så lik den dyrere HTC One (M8).

Men designspråket er mye det samme. Høyttalere over og under skjermen, og ved første øyekast børstet metall i fronten. Det viser seg fort å være plastikk. Også på baksiden.

Kanskje ikke så rart, da Desire 816 koster 3000 kroner i de billigste nettbutikkene. Kanskje ikke direkte grisebillig, men når den ser bra ut, har en 5,5 tommers HD-skjerm, en helt ok firekjerneprosessor og et kamera med 13 megapiksler er det egentlig ikke så mye forlangt.

Men det er klart. Denne plasttelefonen har ikke i nærheten av den samme kvalitetsfølelsen som HTCs toppmodell. Bakdekselet blir dessuten veldig fort flekkete, og blir ripete bare du tenker på å putte den i lomma.

LES OGSÅ: HTCs nye toppmodell er den flotteste telefonen vi har sett på lang tid

Bakdekselet blir fort ripete, og flekker synes veldig godt. Telefonen er bygget i plast, med unntak av glass foran skjermen.
Bakdekselet blir fort ripete, og flekker synes veldig godt. Telefonen er bygget i plast, med unntak av glass foran skjermen. Marius Valle
Dette er dessuten en skikkelig sværing. En mellomting mellom Sony Xperia Z2 og Nokia Lumia 1320. Altså er den ikke det beste valget for deg som er ute etter noe lite og lett, men absolutt til å leve med om du ikke lar deg skremme av litt å ta i.

Skjermen har lavere pikseltetthet enn vi kanskje forventer i denne størrelsesklassen. Det fungerer imidlertid helt fint. Her har vi zoomet oss godt inn.
Skjermen har lavere pikseltetthet enn vi kanskje forventer i denne størrelsesklassen. Det fungerer imidlertid helt fint. Her har vi zoomet oss godt inn. Marius Valle

Stor og ganske god skjerm

På 5,5 tommer er vi vant til å få full HD-oppløsning, men vi er positivt overrasket over skjermen på Desire 816. Til tross for at oppløsningen er 2,25 ganger lavere er den egentlig mer enn skarp nok. Den er dessuten ganske lyssterk og har fin fargegjengivelse. Responsen ved berøring er det ikke noe å utsette på.

Vi syns imidlertid at skjermen er litt vanskelig å bruke i sollys.

LES OGSÅ: Dette betyr skjermoppløsningen

Fronthøyttalerene sitter bak disse hullene du finner over og under skjermen.
Fronthøyttalerene sitter bak disse hullene du finner over og under skjermen. Marius Valle
Som One-modellene har Desire 816 stereohøyttalere i front. Det gir en helt egen opplevelse når du ser video og slikt. De spiller ganske høyt, men vårt testeksemplar skjemmes av sprakelyd i venstre høyttaler. Vi antar det er snakk om en produksjonsfeil, og legger ikke vekt på det.

Som toppmodellen i bruk

I bruk er det ikke mye som rent praktisk skiller Desire 816 fra de andre dyrere telefonene til HTC. Menysystemet er stort sett likt, men vi opplever noen ørsmå tregheter her og der under vanlig bruk. Det skyldes nok at maskinvaren er en del svakere enn på One-modellene.

Problematisk er det uansett ikke før telefonen skal jobbe med noe i bakgrunnen, som å laste ned oppdateringer av apper. Da blir alt tregt.

Menysystemet i Desire 816 er det samme som du finner på One-modellene.
Menysystemet i Desire 816 er det samme som du finner på One-modellene. Marius Valle
HTCs menysystem kalles Sense 6, og har blant annet en nyhetsleser på startskjermen, og en appmeny med relativt minimalistisk utforming og god oversikt.

Noen smarte funksjoner er på plass, som «Ekstrem strømsparer» som reduserer strømforbruket til et minimum. En barnemodus lar deg overlate telefonen til poden uten at du trenger å bekymre deg for at han ringer sjefen, og en egen en egen bilmodus gjør det enkelt å få tilgang til aktuelle funksjoner mens du er bak rattet. Her får du også Office-kompatibel dokumentbehandler, slik at du kan lese og redigere Office-filer. Den håndterer også PDF.

LES OGSÅ: Slik får du mye skylagring helt gratis

En nyhetsleser du får tilgang til rett på startskjermen kan være nyttig å ha. HTC kaller den Blinkfeed, og tanken er at du alltid skal møtes med nytt innhold når du ser på telefonen din.
En nyhetsleser du får tilgang til rett på startskjermen kan være nyttig å ha. HTC kaller den Blinkfeed, og tanken er at du alltid skal møtes med nytt innhold når du ser på telefonen din. Marius Valle

Svak maskinvare

Maskinvaren i bunnen er ikke den sprekeste du får. Selv om det er snakk om en firekjerneprosessor, er det ikke nok sprut til å kjøre for eksempel det grafikktunge spillet GTA: San Andreas selv på laveste grafikkinnstilling. Dette er altså ikke en telefon du kjøper for å spille de heftigste spillene med.

Telefonen har imidlertid det som trengs av maskinvare, med unntak av NFC. Hvor mange som faktisk kommer til å savne akkurat det kan diskuteres.

Sukk og stønn. 8 GB lagringsminne er ikke all verden på en telefon i dag. Heldigvis støttes minnekort også.
Sukk og stønn. 8 GB lagringsminne er ikke all verden på en telefon i dag. Heldigvis støttes minnekort også. Marius Valle
Lagringsminnet er i minste laget, med 8 GB. Det er imidlertid støtte for minnekort, slik at du kan få mer plass om du trenger det.

SE MER: Alle spesifikasjonene til HTC Desire 816

Talekvaliteten har vi ikke mye å utsette på. Batteritiden opplever vi også som god. Kapasiteten er 2600 mAh, og i praksis varer batteriet et par dager ved normal bruk. Det er ikke noe å klage over.

LES OGSÅ: 5 apper du kan glemme på iPhone

Kameraet tar bilder i 13 megapikslers oppløsning.
Kameraet tar bilder i 13 megapikslers oppløsning. Marius Valle

Kamera

Mens HTCs toppmodell har et kamera med fire megapiksler, har de valgt å ta det litt lenger her. Her er det 13 megapiksler og en brennvidde tilsvarende 28 mm.

One-modellene har en rekke spesielle funksjoner, som å ta en videosnutt sammen med bilder, panorama, bruke begge kameraene samtidig og slikt. Dette har ikke Desire 816. Men du kan ta video i HD med 60 bilder i sekundet, og dessuten høyhastighetsvideo om du vil. Du kan også legge på filtre på bildene du tar.

Bildene blir gode, spesielt i god belysning. Kameralyset fungerer også fint. Det kan argumenteres for at bildekvaliteten er minst like god som på toppmodell, spør du oss. Men om du er ute etter en telefon som virkelig briljerer på kamerafronten er det dyrere modeller som gjelder. Men dette er i aller høyeste grad godkjent.

Bilde tatt med HTC Desire 816.
Bilde tatt med HTC Desire 816. Marius Valle
Sjølis tatt med HTC Desire 816.
Sjølis tatt med HTC Desire 816. Marius Valle
Bilde tatt med HTC Desire 816.
Bilde tatt med HTC Desire 816. Marius Valle

Desire 816 koster nesten like mye som den flotte fjorårsmodellen HTC One. Da kan en spørre seg hvorfor man ikke heller skal kjøpe den.
Desire 816 koster nesten like mye som den flotte fjorårsmodellen HTC One. Da kan en spørre seg hvorfor man ikke heller skal kjøpe den. Marius Valle

Alternativer

Jevnt over er Desire 816 en ganske billig mellomtrinnmodell med litt svak maskinvare og et ganske bra kamera. Om du vil ha rundt 5,5 tommer er det ikke så altfor stort utvalg, men vi tviler på at det er mange som har skjermstørrelse som eneste kriterium.

I denne prisklassen er det dessuten mer enn nok å velge mellom, og svært mange telefoner til omtrent samme pris vil gi deg veldig mye mer for pengene.

Alle priser er hentet inn 17. juni 2014.

LG G2: LGs forrige toppmodell får du fra 3000 kroner. Den har en stor skjerm på 5,2 tommer med en god del høyere oppløsning. Maskinvaren er også langt sprekere. Den kan gjøre alt det Desire 816 kan, med unntak av at den ikke støtter minnekort. 16 GB-utgaven koster 3000 kroner, mens 32 GB-utgaven går for omtrent 300 kroner mer.

LES MER: TEST: LG G2

HTC One: Velger du fjorårets One i stedet for Desire 816 får du de samme menyene, men flere muligheter med kameraet. Den har dessuten langt sprekere maskinvare, og er utformet i metall. Skjermen er en del mindre, men 4,7 tommer med full HD er ingenting å klage på, spør du oss. Har ikke minnekortstøtte, men koster fra 3400 kroner.

LES MER: TEST: HTC One

Sony Xperia Z1: Sonys forrige toppmodell koster fra 3500 kroner. Da får du fem tommers skjerm, fin utforming og vanntett deksel. Kameraet er i en egen liga, og maskinvaren feier gulvet med Desire 816.

LES MER: TEST: Sony Xperia Z1

Samsung Galaxy S4 Active: Den vanntette varianten av Samsung Galaxy S4 får du får 3500 kroner. Også den danker ut Desire 816 på de fleste punkter, med mulig unntak av kameraet.

LES MER: TEST: Samsung Galaxy S4 Active

Google Nexus 5: En Nexus-telefon kjører ren Android, og har alle aktuelle teknologier om bord. Den har riktig nok ikke et veldig bra kamera, og minnekortstøtte mangler. Men for 2800 kroner er den et realt røverkjøp.

LES MER: En titt på Nexus 5

Nokia Lumia 1320: Lumia 1320 har seks tommers skjerm, og koster i skrivende stund så lite som 1900 kroner. Da får du all nødvendig teknologi og et alvorlig bra batteri. Nokias mange nyttige tjenester følger også med på kjøpet. Men kameraet er svakere, og skjermen ikke fullt så fin. Men det er en tusenlapp spart.

LES MER: TEST: Nokia Lumia 1320

Bildet som tegner seg er altså at du for omtrent samme sum som du må ut med for en middels spesifisert telefon får full pakke om du går for en fjorårsmodell.

LES OGSÅ: Disse mobilene sparer du 2000 kroner på

Desire 816 deler designspråk med de dyrere One-modellene.
Desire 816 deler designspråk med de dyrere One-modellene. Marius Valle

Konklusjon

Om vi bare ser på rene egenskaper, er Desire 816 slett ingen dårlig telefon. Den har en ganske god skjerm, om enn med noe lav oppløsning. Maskinvaren fungerer greit i de fleste situsjoner, men er ikke egnet for tunge spill. Teknologimessig er det meste på plass, inkludert 4G.

Kameraet tar også gode bilder, og batteritiden er god. Objektivt sett er dette en fin telefon uten de helt store feilene.

Vi syns imidlertid den koster for mye. Om det var vi som hadde 3000 kroner å bruke på en ny telefon hadde vi heller gått for forrige HTC One, LG G2 eller Sony Xperia Z1.

Selv om dette er telefoner som ble lansert i fjor er de tross alt langt sprekere enn Desire 816. De har riktig nok mindre skjermer, men de er til gjengjeld mye skarpere. Og selv om batteritiden i praksis vil være kortere, og du må lade telefonen hver dag, skyuldes det nok først og fremst at disse telefonene innbyr til mer bruk.

Så selv om Desire 816 i seg selv er en god telefon, ville vi til syvende og sist heller valgt noe annet som gir mer for pengene. For med mindre du må ha 5,5 tommer eller du har falt for designen, er det få spesielt gode grunner til å velge akkurat denne telefonen fremfor en av de andre.

Her må prisen ned, HTC.

LES OGSÅ:

Her får du mest mobildata for pengene

Slik er den første Windows Phone 8.1-mobilen

Denne har et alvorlig bra batteri

8 av de beste nyhetene i iOS 8

Denne skjermen er sylskarp  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.