T2

Test: null

Gjør rommet iskaldt på noen minutter

Den portable air-conditioneren tar seg greit ut på stuegulvet, men durer som 2-3 kjøkkenvifter på full guffe.
Den portable air-conditioneren tar seg greit ut på stuegulvet, men durer som 2-3 kjøkkenvifter på full guffe.
5. juli 2015 - 13:47

Sommeren byr på varme gleder for de fleste, men noen ganger kan det bli for mye av det gode. De fleste av oss er vant med å oppholde seg i rom rundt 20 grader, og ubehaget kan bli stort når gradestokken kryper opp mot 30 varme.

Heldigvis finnes det råd for de som vil holde en sval romtemperatur også i sommermånedene. En varmepumpe gjør jobben, men ikke alle har anledning til å installere en slik der de bor.

Kald luft inn - varm luft ut

Vi har derfor testet en portabel air-conditioner fra Sandstrøm med en kapasitet på 12.000 BTU/t. En BTU tilsvarer 1055 joule. Dette er energien som kreves for å endre temperaturen i et pund vann med én fahrenheit.

Anlegget gjør i prinsippet den samme jobben som et vanlig air-conditioner-anlegg, eller et kjøleskap, for den saks skyld:

En kompressor øker trykket i et flytende kjølemedie - i vårt tilfelle 540 gram R410A. Dette gjør at kokepunktet i mediet senkes og går over til gassform.

Faseovergangen trekker varme fra væsken, som deretter kjøler ned luft som blåses ut i rommet. Varmen som oppstår blåses ut av rommet som skal kjøles.

Les også: Slik holder du rommet kaldt i sommer

Portabel?

Det fine med portable air-conditionere er at de krever langt mindre installasjon enn en tradisjonell air-conditioner. Man slipper å skru fast en diger kompressor på utsiden av huset og montere en kjøleenhet inne. Hullet i veggen man må lage for å koble sammen disse er også overflødig.

Men å kalle anleggene «portable» er likevel en sterk overdrivelse. Air-conditioneren kan flyttes ved hjelp av hjula på undersiden, men er nok nærmere en vaskemaskin enn den er en bærbar datamaskin hva gjelder portabilitet.

Sandstrøms modell veier 33,5 kilogram, og er ikke noe man bare plukker med seg på vei til bussen etter jobb, noe vi smertelig fikk erfare. Den har riktignok en grop på hver side som fungerer som håndtak. Dette er nyttig når du skal løfte den ut av bilen.

Modellen har et strømuttak og en tjukk slange som fører den varme lufta ut i det fri. Denne må installeres til et avtrekk eller et vindu. Å flytte den fra rom til rom er altså heller ikke gjort på noen sekunder.

Les også: Enova advarer: Slik må du ikke installere varmepumpen

Førsteinntrykk og funksjoner

Om det er vekten som gjør det er vi usikre på, men enheten gir et solid inntrykk hva gjelder kvalitet. Overflaten er glatt og stilren.

Ser man bort fra slangen på baksiden av enheten, er det lite som gjør stua vår til skamme. Funksjonene er som man kan forvente fra et air-conditioneranlegg:

  • Fan - En kraftig vifte, uten kjøling. Nyttig dersom du sitter nær anlegget.
  • Cold - Blåser kald luft inn i rommet. Her kan du velge selv hvor kraftig viften skal være.
  • Auto - Kjøler ned rommet til ønsket temperatur. Her velger maskinen selv hvor kraftig viften skal være.
  • Dry - Tørker ut luften i rommet med 1.2 liter i timen, ifølge spesifikasjonene.
Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Den inneholder en termostat som styres fra en fjernkontroll eller på enheten selv. Denne kan stilles mellom 17 og 30 grader.

I tillegg har du mulighet til å stille inn en timer for automatisk start eller stopp av anlegget. Denne kan gå så langt som 24 timer frem i tid.

Nyttig hvis du vil ha det kjølig når du kommer hjem fra jobb, eller ikke vil at anlegget skal dure og gå hele natta etter at du har sovnet.

Les også: Kjøleanlegget klarte ikke jobben. Nå kjøles byggene av en kjempeisbit

Installasjon

Enheten kommer med en del ekstrautstyr for montering. Dette inkluderer to avtrekksslanger, seks adaptere og et borrelås/duk-kit for installasjon i vindu.

Vi benyttet oss av løsningen vi ser for oss de fleste vil bruke - to slanger, én adapter og vindu-kitet.

Dersom man ikke har et lufterør i veggen tilgjengelig, er nemlig installasjon i vindu det beste alternativet. For å gjøre dette må man tette igjen vinduet rundt slangeuttaket. Dette for å holde den varme lufta ute og den kalde lufta inne.

For å tette rundt røret fester man en borrelås langs kantene av selve vinduet, og rundt hele vindusrammen. Deretter fester man en duk som følger med mellom. Røret føres ut gjennom en glidelås i denne duken.

Vi benyttet oss av et ganske lite vindu, og det var tydelig at duken var ment for et større. Resultatet ble mye duk til overs. Det så ikke spesielt pent ut, men det fikk jobben gjort.

Vi brukte en god halvtime på å tilpasse vinduet vårt. Skal man flytte enheten rundt i huset, må man installere lignende duker rundt på ulike vinduer. I pakken fulgte det bare med én slik.

Les også: Slik får de plass til tre etasjer der det vanligvis bare er to

Sannhetens øyeblikk

Vi ville teste denne under optimale forhold. Enheten skal kunne kjøle ned et rom på 45 kvadratmeter. Vårt rom var cirka halvparten av dette - 23 kvadratmeter.

Vi lukket alle vinduer, og trakk for alle gardiner for å skjerme for solen. I tillegg ble all elektronikk i rommet skrudd av. Det samme ble gulvvarmen på badet i rommet ved siden av.

Testrommet holdt en temperatur på 25 grader før vi startet anlegget. Vi stilte inn termostaten på 17 grader og ventet spent.

Den kjølende effekten kom umiddelbart. Air-conditioneren har kraftige vifter, og luften den spydde ut nådde raskt 4-5 grader. Cirka to meter fra anlegget nådde temperaturen behagelige 21 grader etter en snau halvtime.

Deretter satte vi termometeret på andre siden av rommet, drøyt 10 meter unna anlegget. Det tok en stund, men etter to timer viste gradestokken 19 grader her.

Alt i alt kan vi altså si at det fungerer som det skal. Likevel må du belage deg på å vente en stund dersom du skal kjøle ned store rom.

Enheten skal tross alt kunne kjøle av rom på 45 kvadratmeter ned til 17 grader. Vi ser trygt for oss at dette ville tatt en hel dag å oppnå dersom utetemperaturen var høy.

Ineffektiv

Ulempen med portable air-conditionere kontra de veggmonterte, er at man får både kompressor og vifter på insiden av rommet man skal kjøle.

Disse krever en hel del effekt - opp til 1300 watt på vår modell. Dette genererer omtrent like mye varme som 19 voksne mennesker (á 70 watt hver).

Det betyr at en hel del av varmen air-conditioneren flytter ut av rommet kommer fra enheten selv.

Vi slet også med varmelekkasje fra skjøten i slangen som fører varm luft ut. Vi endte opp med å tette denne med tape.

Les også: Å varme opp vann med strøm: – Som å dusje i champagne

Bråkete

Som nevnt får du både vifte og kompressor inn i stua di. For oss var det verste med dette bråket det laget. Det er rett og slett ubehagelig å oppholde seg i rommet når den står på, uavhengig av viftestyrke.

Produsenten oppgir selv støy på 65 desibel. Vi vil sammenligne støyen fra den høyeste vifteinnstillingen med 2-3 kjøkkenvifter på full effekt.

Det blir ikke støyfritt på utsiden av huset heller. Enheten flytter 370 kubikkmeter luft i timen ut avtrekksslangen, som ga et plagsomt sus utenfor vinduet vårt.

Som andre portable air-conditionere må denne vedlikeholdes. Enheten må tømmes for vann og to støvfiltre må renskes ut regelmessig.

Konklusjon

Denne artikkelen blir like mye en test av portable air-conditionere som konsept, som den blir en test av Sandstrøms modell.

Dersom man sammenligner SAC12C13E med denne fra Wilfa, ser man at modellene byr på nesten nøyaktig de samme spesifikasjonene. Evnen til å flytte luft og kjøle ned er lik, begge går ned til 17 grader og begge oppgir et desibelnivå på 65.

Selv om modellen vi har testet får jobben gjort, tar det en god stund å kjøle ned et rom. I tillegg støyer den, og trekker voldsomt med strøm. Dersom du er sensitiv for bråk kan du bare glemme å gå til innkjøp av denne.

Vi vil påstå at de færreste trenger en maskin som dette i hjemmet sitt i Norge. Slik holder du rommet kaldt i sommer for å holde det verste borte de ukene man har problemer med varmen.

Når dette er sagt: Dersom du MÅ kjøle ned rommene dine, og ikke bryr deg om alle minusene, er ikke Sandstrøms modell et dårlig kjøp. Den gjør jobben, er enkel i bruk, ser bra ut og gir en god kvalitetsfølelse.

Modellen vi har testet koster 5000 kroner.

Les også: Arkitekten var lei av alle energikravene. Her er resultatet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.