TESTER

Test: LG G FLEX 2

Denne mobilen skiller seg ut i mengden

TEST: LG G Flex 2.

Marius ValleMarius ValleJournalist
19. apr. 2015 - 08:51
Vis mer

I fjor lanserte LG sin første bøyde mobil, G Flex. Den var et friskt pust rent designmessig, takket være sin spesielle form.

Rent spesifikasjonsmessig var den ikke så spesiell, og den bøyde skjermen bar noe preg av å være førsteutgaven av en ny teknologi.

Les mer: Test av LG G Flex

Nå er oppfølgeren klar. G Flex 2 fremstår som en hel del mer moden enn førsteutgaven, da spesifikasjonslisten er på nivå med det vi forventer av en toppmodell i dag. Prisen er heller ikke like borti natta som i fjor.

Årets modell er en drøy tusenlapp billigere, og fremstår dermed ikke i samme grad som et produkt for spesielt interesserte.

Telefonen har en markant bøy.
Telefonen har en markant bøy.

Design

LG G Flex 2 har markant design. Dette er en telefon som skiller seg ut i mengden, ikke ulikt Samsung Galaxy S6 Edge.

Skjermen er buet med en radius på 700 mm. Det vil si at den er buet like mye som en sirkel med en radius på 700 mm ville vært. Jo lavere tall, jo krappere bue. Baksiden, som er oppgitt til 650 mm er dermed noe mer kurvet enn fremsiden.

Det gir en spesiell form, omtrent som nymotens buede TV-er. Tross dette ligger telefonen godt i lomma, forutsatt at du plasserer skjermen inn mot låret.

Når vi prater i telefonen, syns vi formen er behagelig mot ansiktet også.

Det ble spekulert i om Apples iPhone 6 Plus lot seg bøye for lett. Det er ikke et problem her. Tvert i mot tar G Flex 2 gladelig en bøy uten å skades. Liggende flatt kan du nemlig trykke telefonen helt flat uten at glasset foran skjermen knuser.

Skjermen bak glasset er en P-OLED på en plastplate, så den tåler dermed fint å bøyes på.

Hensikten er ikke at du skal drive og bøye telefonen, men at den for eksempel skal tåle det om du har den i baklomma med skjermen utover, og setter deg ned.

Bakdekselet samler lett støv, og blir flekkete.
Bakdekselet samler lett støv, og blir flekkete. Marius Valle
En annen nyhet LG introduserte i G Flex var bakdeksel med selvhelende overflate. Det vil si at små riper forsvinner av seg selv. På G Flex 2 er denne overflatebehandlingen forbedret.

Hensikten er ikke at telefonen skal være fri for riper i all evighet, men at den glossy baksiden skal holde seg pen lengre. Det er stilig, men LG kunne like gjerne gått for et vanlig plastdeksel eller noe slikt. Permanente riper vil nemlig ubønnhørlig dukke opp.

Overflatebehandlingen er dessuten er skikkelig støvsamler, og fingermerker er ganske tydelige. Dette er en telefon vi ofte føler behov for å tørke av.

Den bøybare utformingen gjør at telefonen ikke er laget i metall. Her er det plastikk for alle penga, uten at det i seg selv er noe problem. Og så er skjermen som nevnt i glass.

I bunnen sitter minijack og USB.
I bunnen sitter minijack og USB. Marius Valle
G Flex 2 har ellers strøm- og volumtaster på baksiden. Her sitter også kameraet. På toppen sitter en IR-lysdiode som lar deg bruke telefonen som fjernkontroll. USB- og minijack sitter i bunnen.

Det er ingen taster under skjermen. Menytastene er softwarebasert, og vises på skjermen.

Høyttaleren lager høy lyd, men sitter på baksiden. Det teller positivt at den bøyde formen gjør at det ikke er så lett å dekke den til.

Alt i alt en flott utformet telefon, syns vi.

Les også: Microsoft lanserer nye billig-telefoner

Skjermen er god til å se video med.
Skjermen er god til å se video med.

Skjerm

Fjorårets modell hadde en stor, relativt lavoppløst skjerm. G Flex 2 har en 5,5 tommers 1920 x 1080 pikslers P-OLED-skjerm (403 PPI). Den er dermed ikke like skarp som for eksempel Samsung Galaxy S5, men er for all del mer enn skarp nok.

Skjermen har god lysstyrke, og er ikke spesielt vanskelig å lese i direkte sollys. Vi merker oss likevel at skjermen får et veldig tydelig gulskjær i direkte sollys.

Ellers har vi merket oss at lysstyrken ikke kan være på maks styrke om telefonen er varm. Det skjer blant annet når telefonen lader, men da har vi som regel ikke behov for full styrke.

Utsnitt fra skjermen.
Utsnitt fra skjermen. Marius Valle
På full styrke opplever vi at det kan være et visst blåskjær, noe vi egentlig ikke legger merke til før vi sammenligner med andre skjermer. Det er altså ikke et problem, men heller at LG har valgt en litt kald fargetone.

Skjermen dekker i LG-stil en stor del av fremsiden, og den buede formen gjør at den kanskje oppleves som noe mer oppslukende enn flate skjermer, uten at dette er noe som slår oss som spesielt fremtredende.

Vi kan imidlertid si at det er god innsynsvinkel, og det er ikke plagsomt med refleksjoner.

Om telefonen er varm, kan du ikke justere lysstyrken på skjermen til full styrke.
Om telefonen er varm, kan du ikke justere lysstyrken på skjermen til full styrke. Marius Valle
Forgjengerens skjerm hadde for øvrig en del tydelige striper og antydning til «snø» i bildet. Det skyldtes så vidt vi vet at det ikke var jevnt lys over hele skjermen. Dette ser ikke ut til å være et stort problem på G Flex 2, som fremstår som skarp og fin.

Men justerer vi lysstyrken ned dukker disse stripene opp også på denne skjermen. Det er vanskelig å ta bilde av dette, men det fremstår nærmest som et rutemønster. Videre ser også skjermen ut til å være svakere belyst på venstre enn på høyre side.

Dette er altså noe vi først og fremst legger merke til når vi skal bruke telefonen i mørket. Da er det tydelig nok. Dessverre.

Alt i alt en god skjerm, dette. Svært mye bedre enn forrige forsøk, men altså ikke helt perfekt enda.

Les også: Fitbits nye treningsflaggskip kan gjøre «alt»

Telefonens ene høyttaler spiller forsåvidt høyt nok, men sitter på baksiden.
Telefonens ene høyttaler spiller forsåvidt høyt nok, men sitter på baksiden.

Maskinvare og ytelse

G Flex 2 er basert på Qualcomms Snapdragon 810. Denne har to 64 biters applikasjonsprosessorer, hvor fire kjerner kjører på inntil 2 GHz, og fire på 1,5 GHz.

Grafikkprosessoren i Snapdragon 810 er en Adreno 430 på 650 MHz, som kort og greit betyr at du her får solid ytelse.

I tillegg benyttes LPDDR4-minne, som er en hel del raskere enn LPDDR3-minne som har vært vanlig til nå. Hvor mye minne du får er avhengig av hvilken variant du velger.

Versjonen med 16 GB, som er utgaven du får kjøpt i Norge, kommer med 2 GB arbeidsminne (RAM). 32 GB-utgaven som vi i skrivende stund ikke har funnet i salg her, kommer med 3 GB arbeidsminne.

LG G Flex 2 ved siden av Samsung Galaxy S6.
LG G Flex 2 ved siden av Samsung Galaxy S6. Marius Valle
Dette er uansett en sprek telefon. Ytelsestestene våre viser at den ikke er fullt så heftig som Samsung Galaxy S6, men i praksis betyr ikke dette så mye.

Derfor er det også litt merkelig at telefonen av og til henger litt i menyene. Det har antakelig med programvaren til telefonen å gjøre, for det er ingenting ellers som tyder på at telefonen er treg.

Vi skal understreke at dette er noe som skjer fra tid til annen, og ikke er noe som skjer hele tiden. Et kjempeproblem er det altså ikke. Vi lever helt greit med det.

 Basemark OS IIBasemark X
Samsung Galaxy S6189038495
iPhone 6149931725
LG G Flex 2136627203
Samsung Galaxy Note 4129131056
Sony Xperia Z3105124230
Lumia 930103420155

Av andre tekniske finesser skal det nevnes at telefonen støtter hurtiglading. I kombinasjon med batteri med 3000 mAh betyr dette at telefonen holder det gående minst dagen igjennom i de fleste tilfeller. Drar du på med tunge spill eller videostrømming må du åpenbart regne med å lade oftere.

Vær dog oppmerksom på at hurtiglader ikke følger med i esken sammen med telefonen. Den er heller ikke kompatibel med Samsungs hurtigladere, så vidt vi klarer å avgjøre.

Telefonen støtter minnekort på inntil 32 GB, som settes inn ved å ta av bakdekselet. Det er dog ikke mulig å bytte batteri på telefonen. Trådløs lading er ellers ikke innebygget.

G Flex 2 har ellers det du kan vente deg av en ny smarttelefon, som Bluetooth 4.1, 802.11ac, videoutgang (slimport via USB), NFC, og ellers ant annet som er vanlig.

Vi skal også nevne at det er god lyd i hodesettutgangen, slik vi forventer nå til dags.

Les også: Kraftig nedtur for mobilgigant

Batteriet har god levetid med 3000 mAh.
Batteriet har god levetid med 3000 mAh.

Basisfunksjoner

Det er ingenting å utsette på talekvaliteten i telefonen, som støtter HD-voice og ellers har klar og god lyd.

Vi har heller ikke funnet noen grunn til å klage over antennene her. Tvert i mot. På samme tid, koblet til samme basestasjon, rapporterer G Flex 2 noe sterkere signalstyrke enn Samsung Galaxy S6 over 3G.

Det samme merker vi oss for Wi-Fi. Det er ikke enorme forskjeller ute og går, men en forskjell ser det uansett ut til å være.

Som alltid skal vi passe på å nevne at vi ikke kan være bastante når det kommer til antenneytelse så lenge vi ikke har kontroll over alle variabler. Dette er bare en indikasjon på forskjellen mellom de to telefonene på tidspunktet vi har undersøkt signalstyrken.

Batteritiden har vi allerede omtalt. Vår vanlige batteritest viser at batteriet yter omtrent som vi venter oss av en telefon med et batteri på 3000 mAh.

Vi lader telefonen hver kveld, ettersom det i praksis viser seg at batteriet sjeldent vil klare to dagers bruk. Dette er altså ikke dårlig batteritid, men så er det heller ikke svært bra heller. Det til tross for at testen viser at strømforbruket ikke er så verst når prosessoren jobber.

 Poeng%b/min
Samsung Galaxy Note 49940,3
LG G Flex 27210,5
Sony Xperia Z37190,5
Samsung Galaxy S66810,6
LG G36080,7

 

Les også: Slik gjør du mobilen om til et proft termokamera

Startskjermen på G Flex 2.
Startskjermen på G Flex 2.

Programvare og brukeropplevelse

G Flex 2 kjører Android 5.0, og har LGs egne brukergrensesnitt på toppen.

Dette gjør at telefonen er mer eller mindre identisk med LG G2 i bruk. Det igjen betyr at telefonen er som Android-telefoner flest i bruk.

Menyene er rene og pene, og det er ikke for mye uønsket programvare forhåndsinstallert.

Her får du LGs egne låsesystem Knock Code, som lar deg dunke et mønster på skjermen for å låse opp telefonen. Praktisk, siden du kan gjøre dette mens skjermen er av. På sett og vis også mer praktisk enn en fingeravtrykkleser, ettersom fuktige fingre ikke vil skape problemer.

Vi opplevde denne funksjonen som litt tungvint på LG G3, men den er tydeligvis forbedret. Nå opplever vi ikke så ofte at den ikke kjenner igjen dunkemønsteret vårt om vi holder telefonen litt skeivt eller bruker to fingre til å dunke med.

Appmenyen på G Flex 2.
Appmenyen på G Flex 2. Marius Valle
Om du ikke bruker låsekode, kan du vekke telefonen ved å dunke to ganger på skjermen. Med låsekode aktivert havner du på låseskjermen om du gjør dette. Tilsvarende låser du telefonen igjen ved å dunke to ganger på et tomt område på startskjermen.

LG har også gjort det mulig å stille høyden på skjermtastaturet, noe som kan være praktisk for mange. Tastaturet har også mange smarte funksjoner, blant annet kan du flytte på tekstmarkøren ved å holde en finger på mellomromtasten og så flytte markøren ved å dra fingeren til høyre eller venstre.

Du får også LGs Smart Notice-funksjon, som gir deg tips til hvordan du bruker telefonen mer effektivt. Ikke en funksjon vi ikke klarer å leve uten, men vi setter blant annet pris på at den tipser oss om apper vi ikke har brukt på lenge, slik at vi eventuelt kan slette disse.

Vi setter også pris på at SMS dukker opp som sprettoppvindu, slik at vi slipper å gå ut av appen vi bruker for å lese eller svare. Ikke lenger noe som er unikt for LG, men kjekt er det likevel.

LG har installert en del apper på forhånd, men mange av dem kan avinstalleres uten mer om og men.
LG har installert en del apper på forhånd, men mange av dem kan avinstalleres uten mer om og men. Marius Valle
At tastene er plassert på baksiden av telefonen bidrar ellers til å gjøre telefonen litt annerledes i bruk. For eksempel er det nesten umulig å komme borti volum- eller strømtast når vi holder telefonen vannrett og ser video. Volum ned-tasten brukes til å starte kameraet fra hvilemodus, og fungerer også som utløser. Det gjør det enkelt å ta bilder med én hånd.

Ellers er det en aktivitetsapp som for eksempel kan brukes til skritteller her, det er mulig å kjøre to apper på skjermen samtidig, og du kan sjekke klokke og varsler ved å trekke en finger nedover skjermen når den er av. Nyttig.

Varsler vises som kort, i Android 5.0-stil.
Varsler vises som kort, i Android 5.0-stil. Marius Valle
Siden telefonen kjører Android 5, er Googles Material Design-grensesnitt brukt mange steder. For eksempel vises varsler som kort i nedtrekksmenyen, og du kan sette telefonen til å være ulåst når du er i nærheten av Bluetooth-enheter du har valgt eller innenfor et gitt område.

Alt i alt en telefon som er enkel og greit i bruk, akkurat som LG G3. Det er faktisk så få forskjeller mellom de to telefonens brukergrensesnitt at vi er fristet til å si at de er helt like i bruk.

Les også: Youtube eksperimenterer med ny kvalitet: Kneler maskinen din når du ser på?

Kameraet på baksiden har 13 megapiksler, optisk bildestabilisator og infrarød laserfokus.
Kameraet på baksiden har 13 megapiksler, optisk bildestabilisator og infrarød laserfokus.

Kamera

Mens vi er inne på likeheter med LG G3: G Flex 2 har fått det samme gode kameraet.

Hovedattraksjonen her er den infrarøde laserbaserte autofokusen, som skanner området foran linsen for å avgjøre avstand og dermed også fokus. Det fungerer svært bra i de fleste tilfeller, men vi opplever at systemet kan slite litt i sterkt sollys.

I alle tilfeller vil kameraet falle tilbake på vanlig autofokus om laseren sliter.

Bildebrikken har 13 megapikslers oppløsning, og blenderen er oppgitt til f/2,4. Her er det også optisk bildestabilisator, som bidrar til at det blir enklere å få skarpe bilder i svak belysning.

Vi liker at kameraappen er enkel og intuitivt utformet. Pek og klikk, rett og slett. Om du vil fikle med innstillingene er det mulig, men om du bare vil ta bilder slipper du å forholde deg til alle mulige scenevalg og moduser.

LG G3 har et godt kamera, og siden LG har brukt samme maskinvare her, er det ingen overraskelse at også G Flex 2 har et kamera av det gode slaget.

Bildene blir skarpe og fine, og i de fleste tilfeller blir eksponeringen riktig. Noen utfordringer med utbrente områder i motiver med skygge og sollys blir det, men ikke mer enn på kameratelefoner flest. HDR-opptak kan dessuten avhjelpe dette i stor grad.

Eksempler på bilder og video tatt med telefonen ser du under.

Verdt å nevne er også frontkameraet, som har mulighet til å ta selfier ved hjelp av håndbevegelser. Holder du en handa opp og knytter neven vil telefonen sette i gang nedtellingsfunksjonen og ta bilde. Praktisk om du er av typen som bruker selfiestang...

Bilde tatt med LG G Flex 2.
Bilde tatt med LG G Flex 2. Marius Valle
Bilde tatt med LG G Flex 2.
Bilde tatt med LG G Flex 2. Marius Valle
Bilde tatt med LG G Flex 2.
Bilde tatt med LG G Flex 2. Marius Valle
HDR-foto tatt med LG G Flex 2.
HDR-foto tatt med LG G Flex 2. Marius Valle
Bilde tatt med LG G Flex 2.
Bilde tatt med LG G Flex 2. Marius Valle
Frontkamera-bilde tatt med LG G Flex 2.
Frontkamera-bilde tatt med LG G Flex 2. Marius Valle
Bilde tatt med LG G Flex 2.
Bilde tatt med LG G Flex 2. Marius Valle

Les også: En av de flotteste mobilene vi har testet

Les også: Vil danke ut Iphone 6 og Galaxy S6 med sitt nye billig-flaggskip

Bakdekselet er glossy, og kan plukkes av. Da kan du sette inn SIM og minnekort, men ikke skifte batteri.
Bakdekselet er glossy, og kan plukkes av. Da kan du sette inn SIM og minnekort, men ikke skifte batteri.

Konklusjon

Mens G Flex var et interessant «proof of concept», er G Flex 2 en moden utgave klar for de store massene. Dette er enkelt og greit en buet toppmodell. Verken mer eller mindre.

Her får du en jevnt over god og skarp skjerm, design som skiller seg ut, og maskinvare som er sterk nok for alle oppgaver.

Det skader ikke at kameraet er bra, at brukeropplevelsen er god, og at batteritiden også er godkjent.

Skulle vi klage på noe var det at vi bare får tak i 16 GB-utgaven, og at denne har mindre arbeidsminne enn de fleste andre toppmodeller nå til dags. Enkelte vil antakelig også rynke på nesen av at det ikke er mulig å bytte batteri, og andre vil kanskje savne innebygget trådløs lading slik LG G3 har.

Vi merker oss også noen tregheter i menyene innimellom, noe som er litt merkelig når telefonen er utstyrt med sprek prosessor. Vi får understreke at dette ikke er noe vi opplever når vi kjører tunge apper og slikt, så vi tipper det er relatert til programvaren på ett eller annet vis. Veldig skjemmende opplever vi det uansett ikke som.

Utover dette er det ikke mye å klage over, spør du oss. Her får du en flott telefon som skiller seg ut i mengen av iPhone og Galaxy. At den er omtrent lik som en av våre store favoritter fra i fjor, LG G3, er heller ikke noen ulempe.

Prisen, i skrivende stund fra 5300 kroner, gjør den dessuten 1700 kroner billigere enn inngangsmodellen av Galaxy S6, og 1000 kroner billigere enn billigste iPhone 6. I så måte er den også et rimelig godt kjøp.

Les også: Minst like god som den fancy utgaven

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.