KLIMA

– Stråling daglig er ufarlig

UFARLIG STRÅLING: -Den daglige strålingen sivilpersoner utsettes for, er ufarlig, sier professor i kjernekjemi ved Universitetet i Oslo, Per Hoff. På PC-skjermen vises en graf om doser fra naturlige strålingskilder i forskjellige land. Finland har høyest nivå av radon-stråling, Norge og Sverige har også mye av denne type stråling.
UFARLIG STRÅLING: -Den daglige strålingen sivilpersoner utsettes for, er ufarlig, sier professor i kjernekjemi ved Universitetet i Oslo, Per Hoff. På PC-skjermen vises en graf om doser fra naturlige strålingskilder i forskjellige land. Finland har høyest nivå av radon-stråling, Norge og Sverige har også mye av denne type stråling. Bilde: Truls Tunmo
Truls Tunmo
18. mars 2011 - 09:50

Samtidig ber han folk være oppmerksomme på strålingen fra radongass.

– Stort sett er det et ufarlig strålingsnivå fra radon, men man skal være klar over muligheten for høye radonverdier i enkelte boliger. Radonstråling er den type stråling sivilpersoner blir mest eksponert for. Nivåene varierer enormt. For eksempel er det veldig stor forskjell på å bo i en kjellerleilighet på Tøyen og i åttende etasje i en blokk på Romsås, sier Hoff til Teknisk Ukeblad.



Ioniserende stråling

Strålingen han snakker om kalles ioniserende, som betyr at én enkelt strålingspartikkel kan ionisere et atom.

– Radondosen anbefales av Statens strålevern til å holdes så lav som mulig. Tiltak skal utføres i oppholdsrom når nivået er på over 100 bequerel per kubikkmeter. Det er imidlertid omdiskutert hvor denne tiltaksgrensen bør gå, og noen fagfolk mener at tiltaksgrensen er satt for lavt, sier Hoff.



Kosmisk stråling

Under en flyreise blir man utsatt for økt kosmisk stråling. Mengde stråling bestemmes av hvor høyt og langt man flyr.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Fra et strålingssynspunkt er det ikke farlig å fly. Det finnes ingen indikasjoner på at folk dør av kosmisk stråling fordi de har fløyet mye. En flytur fra Oslo til Kanariøyene gir ca 10 mikrosievert stråling, noe som tilsvarer en gjennomsnittlig daglig strålingsdose man blir eksponert for, sier Hoff.

Les også: Liten fare for radioaktivt nedfall i Japans naboland

Relativt lite stråling i byer

To kategorier

Stråleskader kan ifølge Hoff deles inn i to kategorier – stokastiske og deterministiske.

– Stokastiske stråleskader betyr at man får en økt statistisk sannsynlighet for å utvikle kreft. Deterministiske stråleskader oppstår ved langt høyere stråledoser, hvor typiske skader er akutt syndrom. Det betyr at man får svikt i indre organer og til slutt dør av dette. Et godt eksempel er drapet på den tidligere russiske oberstløytnanten og avhopperen Alexander Litvinenko. Han døde etter å ha blitt forgiftet med en alfa-emitter som gir ren alfa-stråling (210 Polonium), sier Hoff.



– Er naturlig radioaktive

Ifølge professoren er ikke de fleste folk klar over at de selv er naturlig radioaktive.

– I en gjennomsnittsperson på 70 kilo er det et radioaktivt nivå på 4400 bequerel av Kalium 40. I tillegg kommer omtrent samme nivå fra Karbon 14, sier Hoff.

Les også: Jodlagre utgått på dato

Slik oppstår nedsmelting

– Helt utenkelig med et nytt Tsjernobyl

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.