BYGG

Statsbygg vinner internasjonal pris

PRAKTFULL: Etter omfattende restaurering fremstår Domus Academica i dag like praktfull som da bygningen sto ferdig i 1852.FOTO: KNUT STRØM
PRAKTFULL: Etter omfattende restaurering fremstår Domus Academica i dag like praktfull som da bygningen sto ferdig i 1852.FOTO: KNUT STRØM Bilde: KNUT STRØM
Joachim Seehusen
7. mai 2007 - 13:45

I klassen «Bevaring av historiske bygninger» blant EUs Europa Nostra-priser, vil Statsbygg motta diplom og tredje pris.

Selve prisutdelingen finner sted i Stockholm 8. juni med det svenske kongeparet til stede. Statsbygg vil vært representert ved administrerende direktør Øivind Christoffersen og prosjektleder for arbeidet med Urbygningen, Lasse Kwetzinsky.



Kompleks restaurering

I juryens vurdering står det blant annet at prisen tildeles for den komplekse restaureringen og funksjonelle oppgraderingen av en av Nord-Europas mest praktfulle, ny-klassisistiske bygninger. Arbeidet har foregått med respekt for og i tråd med arkitektene Grosch og Schinkels opprinnelige ideer, design og tanker.



EU-pris

Europa Nostra-prisen er EUs pris for kulturminnevern. I år er det er femte gang prisutdelingen finner sted. Førsteprisen for bevaring av historiske bygninger gikk til Sairca-kiken i Cappadocia i Tyrkia. Totalt var det 158 nominerte fra 32 land.



Urbygningen

Som en av tre bygninger omkring Universitetsplassen i Oslo, ble Urbygningen ført opp i perioden 1841-1852. Med vedlikehold og oppussing av ulike karakter og kvalitet opp gjennom årene, var bygningen til slutt stekt nedslitt. I tillegg var det setningsskader og hussopp. Behovet for restaurering og oppradering var stort. Statsbygg gjennomførte det omfattende arbeidet fra 2002 til 2004, og i dag fremstår bygningen like praktfull som i 1852 og med mange nye, skjulte tekniske installasjoner. Ettersom Urbygningen er fredet, foregikk rehabiliteringen i nært samarbeid med Riksantikvaren.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.