OLJE OG GASS

Statoil sponser britisk journalistikk

 

Statoil har inngått et samarbeid med The Telegraph for å skape debatt rundt bruken av norsk gass.
Statoil har inngått et samarbeid med The Telegraph for å skape debatt rundt bruken av norsk gass. Bilde: Skjermdump The Telegraph
5. okt. 2012 - 08:59

Både den norske regjeringen og Statoil har lenge misjonert for norsk gass blant europeiske beslutningstakere. Som et ledd i dette, har Statoil inngått et samarbeid med den britiske avisen The Telegraph.

Avisen har en egen kategori kalt “Fuelling the UK” hvor Statoil sammen med avisen skal ta for seg ulike tema rundt den britiske energipolitikken, og hvilken rolle naturgass skal spille.

Les også: Norge blir ingen gassnasjon

Målet er debatt

Ifølge informasjonssjef Morten Eek er formålet med samarbeidet å invitere til debatt og få relevante personer på banen.

– Det er også relevant for debatten som går i Storbritannia rundt energiforsyning og langsiktige energispørsmål. Vårt formål er å være til stede og være tydelige på de områdene vi mener Statoil bidrar, for eksempel fordelen rundt bruk av naturgass, sier Eek.

Kun sponsor

Med artikler som “Skifergass kan skape 35.000 britiske jobber”, og “Boost for Nordsjø-produsenter” skapes god blest rundt Statoils forretningsvirksomhet.

Men ifølge Statoil er det ikke snakk om et redaksjonelt samarbeid, men snarere at selskapet sponser nettstedet som The Telegraph har satt av til temaet.

Les også: IEA: – Vi når ikke togradersmålet

Et halvt års samarbeid

– Det er tydelig merket, og dette er ikke et redaksjonelt produkt. Vi har ingen redaksjonell innflytelse på innholdet, men vi spiller inn ønsker om tema som vi vil skape debatt rundt, sier Eek.

Samarbeidet løper i et halvt år, og hver måned tas et nytt tema opp. Statoil er sponsor for nettstedet, og Telegraph forespør skribenter og kilder om bidrag i form av kommentarer og synspunkter.

Ifølge Eek har Statoil hatt lignende samarbeid med tidsskrifter som The Economist og National Geographics. På den måten settes energidilemmaene på kartet, og beslutningstakere får bidra og komme med sine meninger rundt temaet.

Men ikke i Norge

Naturlig nok har Statoil foreløpig ikke planer om å sette i gang lignende mediesamarbeid i hjemlandet Norge.

– Vi retter oss mot Storbritannia fordi mye av gassen vår går hit, og til kontinentet forøvrig. Vi synes dette er en god måte å få frem det vi er opptatt av i debatten som går i Europa rundt energi. Storbritannia står foran ambisiøse mål rundt energiforsyning og klima. En fjerdedel av kraftverkene her, både kull og atomkraft, skal fases ut frem mot 2020. Her mener vi at gass kan bli en bedre  energikilde i stedet for kull og kjernekraft, sier Eek.

Ønsker tydelige signaler

Vår egen olje- og energiminister Ola Borten Moe har også gått ut mot europeiske politikere, og bedt om tydeligere signaler for hvorvidt norsk gass er ønsket.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Når vi vurderer fremtiden for norsk gass, er vi avhengige av klare signaler fra europeiske beslutningstakere. Det har vært svært diffust her, og vi har ikke fått tydelig tilbakemelding, sa Borten Moe under en energikonferanse i Oslo i fjor.

Les også: Vil ha klarere signaler fra EU

Hvem tar regningen?

Det krever nemlig store investeringer i gassrør og feltutbygginger for at norsk gass skal kunne få den viktige rollen det håpes på. Hvem som tar regningen blir en annen debatt.

The Economist har ikke besvart Teknisk Ukeblads henvendelse.

Les også:

Frykter enorme strømbrudd etter solkraft-boom

– Den rødgrønne regjeringen er forbausende lite grønn

Frykter at Yme kollapser før vinteren

Hvor kommer denne oljen fra?

Lundin bruker 28 milliarder på norsk sokkel  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.