TUMENER

Statoil på godt og vondt

ETTERFORSKES: Politieterforskningen kan få konsekvenser for Helge Lund som toppsjef.
ETTERFORSKES: Politieterforskningen kan få konsekvenser for Helge Lund som toppsjef. Bilde: Scanpix
Tormod Haugstad
25. nov. 2010 - 07:39

Denne uken ble jubileet for Statoils samarbeid med Det Norske Vitenskaps-Akademi markert. I 25 år har Statoil samarbeidet med Vitenskaps-Akademiet om forskningsprogrammet Vista. Statoil har vært med på å finansiere 222 forskningsprosjekter innen petroleumsrelatert forskning.

Helt konkret har dette dreid seg om å utvikle ny teknologi innen leting, utvinning, produksjon, miljø og bioteknologi. Vista-programmet ble etablert av Statoils legendariske første konsernsjef, Arve Johnsen. Han hadde visjoner for Statoils rolle i samfunnet.

Uten det Statoil-finansierte Vista-programmet ville geologi og geofysikk og andre fag ved Universitetet i Oslo og NTNU i Trondheim trolig vært nisjefag. Historien har vist at grunnforskning er helt avgjørende med tanke på å utvikle teknologier som kan gi verdiskaping på sikt. I dag handler olje- og gassutvinning på norsk sokkel mer om å kunne hente ut gjenværende reserver i utbygde felt enn å starte leteaktivitet og produksjon i nye.

Statoil er Norges desidert største og viktigste selskap. Men de siste ukene har vært et mareritt for selskapets omdømme. De tre nesten-utblåsningene på Gullfaks i løpet av seks måneder har vist at Statoil ikke har tatt sikkerhetsarbeidet tilstrekkelig alvorlig.

Gullfaks er et gammelt felt hvor Statoil har tatt i bruk ny teknologi for å hente ut ytterligere reserver. Det er ustabilt på den måten at risikoen for lekkasjer er større enn fra andre felt. Desto viktigere er det da at selskapet tar de nødvendige forbehold og instrukser fra Petroleumstilsynet på alvor.

Det gjorde man ikke og 19. mai kom en alvorlig gasslekkasje som kunne resultert i en katastrofe med enda alvorligere utfall enn det BP opplevde i Mexicogolfen.

Nå har Statoil tatt selvkritikk i egen gransking og blitt slaktet i Petroleumstilsynets rapport. I en slik omdømmekrise er det sterkt kritikkverdig at Statoils toppsjef skygger banen. Helge Lund stilte ikke opp for å redegjøre for selskapets egen gransking og han gjemte seg bak en ukjent konserndirektør som på direkten i Dagsrevyen stotrende måtte kommentere Ptils kritikk. Først søndag kveld stilte Lund opp.

Det var selvfølgelig altfor seint. Statoil har en informasjonsavdeling på flere hundre personer som de siste årene er blitt instruert til å kontrollere mer enn å informere. Som børsnotert selskap er Statoil blitt mer opptatt av å skjule interne forhold enn å vise åpenhet. Også om faglige spørsmål.

Som hovedaksjonær bør ikke staten, det vil si vi som skattebetalere, akseptere slik lukkethet fra Statoils administrasjon. Styret og bedriftsforsamlingen må derfor engasjere seg for å få Statoil til å opptre som et ansvarlig selskap.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.