T2

Slik blir hvitevarene i 2050

1300 designstudenter konkurrerte om å finne ut hvordan kjøkkenmaskinene ser ut om 40 år. Har de truffet spikeren på hodet?

ECO CLEANER: Noe av det minst morsomme vi gjør er å vaske opp. Her kommer Eco Cleaner, designet av Ahi Andy Mohsen fra Iran, inn og løser problemet. Dette er en bærbar kombinasjon av en oppvaskmaskin og en kompostbeholder, og det er ultralyd som skal brukes til å ionisere matrestene og omdanne dem til avfall for gjenbruk, samtidig som tallerkenene blir gullende rene.
ECO CLEANER: Noe av det minst morsomme vi gjør er å vaske opp. Her kommer Eco Cleaner, designet av Ahi Andy Mohsen fra Iran, inn og løser problemet. Dette er en bærbar kombinasjon av en oppvaskmaskin og en kompostbeholder, og det er ultralyd som skal brukes til å ionisere matrestene og omdanne dem til avfall for gjenbruk, samtidig som tallerkenene blir gullende rene. Bilde: Electrolux
31. okt. 2010 - 13:20

Bak utfordringen står det svenske hvitevareselskapet Electrolux. De ønsket at designstudentene skulle kikke veldig dypt inn i krystallkulen for å finne fremtidens hvitevarer.

SE BILDENE:

Utdatert 2010-teknologi

Uten å være for bundet til hva som er teknologisk mulig i dag, skulle de designe et produkt som løser ett av de vanlige gjøremålene i hjemmene våre.

Uten å være for bundet til hva som er teknologisk mulig i dag, skulle de designe et produkt som løser ett av de vanlige gjøremålene i hjemmene våre. EKSTREMVISJONÆR: Electrolux' sjefdesigner Henrik Otto. Her med et av vinnerforslagene: Et kjøleskap hvor maten bevares og holdes kald ved å kaples inn i mikrobio-gelé. FOTO: Odd Richard Valmot. Odd Richard Valmot

– Design kan være tidløst. De kjøkkenproduktene vi lager i dag kan godt være akseptert som vakre i 2050, men de vil nok være håpløst teknisk utdatert. Se på en 1956 modell Mercedes 300 SL. Den er jo like vakker som det bilindustrien lager i dag, men ellers utdatert, sier Electrolux’ sjefdesigner Henrik Otto.

Les også: – Hvitevarer kan styres trådløst

Startet med støvsugere

Electrolux startet med støvsugere for 90 år siden, men Otto tror det er et åpent spørsmål om vi vil trenge dem om 40 år. Nye nanomaterialer kommer helt sikkert til å revolusjonere veldig mye og gi oss støvabsorberende og støvavstøtende overflater.

De som kjøper et nytt kjøleskap i dag kan forvente at det går feilfritt i 20 år eller mer. Men det er kanskje ikke økonomisk for samfunnet at det varer så lenge. Om 20 år vil kjøleskapene bruke ned mot 10 prosent av energien til dagens modeller, og da bør de byttes ut.

Les også: Piffer opp AEG

Les også:

Mindre boliger, mer miljøfokus

– Utfordringen vår er hvordan vi resirkulerer de vi bytter ut. Det er et enormt potensial for å forbedre dagens hvitevarer, men vi må også ta hensyn til følelser. Vi kan lage maskiner som gjør jobben bedre enn mennesker, men ofte vil ikke folk erstattes. De vil ha styringen selv. Det er lettere å endre teknikk enn folk, sier Otto.

STORTEST AV BLENDERE: TEST: Blendende maskineri

Prognosene tyder på at i 2050 vil 75 prosent av jordens befolkning bo i urbane områder og i mindre boenheter. Det må fremtidens apparater ta hensyn til, i tillegg til at de må bruke mye mindre energi og slippe ut mindre forurensinger.

BILDESERIER:

BILDESERIE: HiFi-nytt fra IFA

BILDESERIE: TV-nyhetene fra IFA

Annerledes fremtid

– Mye kommer til å være veldig forskjellig fra i dag. Jeg tror vi vil få mer virtuell sosialisering. Vi vil fortsatt spise måltider sammen, men kanskje ikke i samme rom. Vi kan prøve å se langt inn i fremtiden, men jo lenger frem, jo mer uklart blir bildet. Vi kan ikke se alle de disruptive teknologiene som endrer hele bildet. Denne studentkonkurransen går ut på å gjette 40 år frem, men i praksis har vi ikke et klart bilde mer enn to til fem år frem i tiden. Når vi ser hva konkurrenten lanserer, så vet vi at det var det de tenkte for to til tre år siden, sier han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

De åtte finalistenes bidrag ble presentert i London nylig, og indiske Peter Alwins "Snegle" ble kåret til vinner.

 







Hvor visjonære synes du dagens designspirer er?

Skriv i kommentarfeltet under.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.