OLJE OG GASS

Skanner offshore-installasjoner med millimeters nøyaktighet

Zoom og mål: Slik ser en skjermdump fra Apiteqs visualiseringsverktøy 360° PanoramicGuide ut. Verktøyet tar utgangspunkt i 100 megapixel 360 graders fotografier, hvor du blant annet kan zoome inn på tagnummer på enkeltkomponenter, og måle avstanden mellom to punkter.
Zoom og mål: Slik ser en skjermdump fra Apiteqs visualiseringsverktøy 360° PanoramicGuide ut. Verktøyet tar utgangspunkt i 100 megapixel 360 graders fotografier, hvor du blant annet kan zoome inn på tagnummer på enkeltkomponenter, og måle avstanden mellom to punkter. Bilde: Apiteq
Ina AndersenIna AndersenJournalist
28. juli 2014 - 10:18

Teknologibedriften Apiteq har hovedkontor på Straume på Sotra, men selger visualiseringsløsninger for olje- og gassinstallasjoner til store selskaper over hele verden.

Med 12 ansatte, og kontor i Houston og Brasil, leverer de teknologi som forenkler kommunikasjonen mellom offshore og land.

Administrerende direktør og medgründer Per Erik Berger forklarer at de i april fikk patent på deres nye 3D-videoskanner, et produkt de er i ferd med å utvikle for markedet.

Fra før leverer de avanserte visualiseringsverktøy, med utgangspunkt i 100 megapixel 360 graders fotografier.

Les også:

Bedre tilgang

– Det vi gjør er å fotografere olje- og gassinstallasjoner med et spesielt kamera. Bildene kobles opp til kart og målesystem og legges ut på vår server. Dermed kan kunden få tilgang til et verktøy som gir oversikt over installasjonen fra hvilken som helst datamaskin, om de befinner seg på land eller offshore, forklarer Berger.

Apiteq har utviklet mye ny teknologi, spesielt de siste tre årene, for å lage et unikt kalibrert kamerasystem med høyoppløselige bilder og målesystem, og ny software for å vise fram bildene av installasjonen.

Det gir blant annet muligheten til å gå inn i verktøyet og finne et objekt, for eksempel en ventil, som du så kan ta en skjermdump av eller få en direkte link til. Bildet eller linken vil da vise det utsnittet du selv ser, med det aktuelle utstyret.

– Dette kan du sende i en epost, eller legge i en rapport, du kan bruke det i møter og i planlegging av vedlikehold og modifikasjoner. Dermed blir det lettere å kommunisere, for du kan identifisere det rette utstyret når du skal snakke med noen, forklarer Berger.

Bildene skal være så høyoppløselige at du kan zoome inn og lese tagnummer på utstyr.

– Alternativet til denne formen for visualiseringsutstyr er ofte at du må reise ut til installasjonen og ta vanlige bilder selv, eller at noen der ute må ta et bilde og sende inn, påpeker Apiteq-sjefen.

Les også: Bli med inn i «verdens mest avanserte offshoresimulator»

Med målefunksjon

Teknologien har også en målefunksjon, som gjør at du kan få relativt presise mål av installasjonen.

– Det fungerer slik at du starter en målefunksjon og plasserer markører i bildet der du vil måle fra og til. Da får du avstanden mellom punktene direkte. Du får ganske god nøyaktighet med målefunksjonen; 0,2 prosent av avstanden til objektet, på opptil fem meter avstand. Det vil si at dersom avstanden er på fem meter, så har du et maksimalt avvik på én centimeter, forklarer Berger.

– Og trenger du et enda mer presist mål, kan du sende en skjermdump av utsnittet med målemarkøren til noen som kan kontrollmåle, legger han til.

Verktøyet skal være lettfattelig og enkelt å bruke, slik at det kan nyttes av alle typer medarbeidere.

Høyoppløselig: Med sitt 360 graders kamera tar Apiteq fotografier av offshore-installasjoner, til bruk i sitt visualiseringsverktøy.
Les også:  Denne monsterkatamaranen skal løfte Yme på åtte sekunder

Mer nøyaktig

Det nye 3D-verktøyet skal derimot være et spesialistverktøy.

– Det er utviklet til bruk for ingeniører som planlegger installasjoner og modifikasjoner. Det skal kunne brukes til presist engineeringsarbeid, for planlegging av konkrete endringer på en installasjon, sier Berger.

Dermed vil også nøyaktigheten være større, ned til én millimeter. I tillegg vil 3D-verktøyet gi kontinuerlige bilder, og ikke bare bilder sett fra vinkelen hvor kameraet er plassert.

– 3D-verktøyet vil gi både bedre kvalitet og større nøyaktighet, altså et bedre resultat. Det vil kunne spare både tid og kostnader for kunden.

Målet er at den nye teknologien skal være klar for markedet i siste kvartal av 2014.

Les også: Her skal det tas ut 42.000 liter olje i minuttet

Rendyrket mot olje og gass

Apiteq er en privateid bedrift, som ble startet i 2005, og som drives av gründerne Anne-Jorunn Kleven og Per Erik Berger.

Bedriften har hovedsakelig rendyrket sin kompetanse og teknologi mot oljebransjen.

– Grunnen til det er at vi ønsket å utvikle mer avansert teknologi, med mer nytteverdi. I oljebransjen er installasjonen du jobber med gjerne langt vekk, og det er potensielt store besparelser for selskapene i å kunne gjøre planlegging og lignende fra land, i stedet for å reise offshore, forklarer Berger.

På kundelisten finner du blant annet selskaper som Saudi Aramco, Zadco, Petrobras, Shell, BP, Statoil, Gas de France, Seadrill og Transocean.

Les også:

Nå blir «tjukkaser» nektet å fly offshore

Det norske-sjefen følte seg sabotert av egne ingeniører

Derfor må mobilene bo på hotell  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.