KARRIERE

– Skal du være gründer, må du gjøre det fullt ut

8. mars 2014 - 08:34
Vis mer

Det er midt på natten når Siri Skøien kjører hjem fra Gardermoen. Sterkt veilys og lite søvn gjør det vanskelig å holde øynene åpne hele veien hjem til Askim. For ikke å sovne, begynner hun å telle bilene langs veien.

– Det var da det gikk opp for meg. Jeg kjørte inn langs en av hovedårene til hovedstaden vår i skarpt lys og kunne knapt se en eneste bil. Tenk så mye energisløsing det er snakk om, det er galskap, sier Skøien.

Syv år senere sitter vi på kontoret hennes på Grålum utenfor Sarpsborg.

Ett år etter at Skøien begynte å undersøke muligheten for å redusere veibelysningen langs norske veier, startet hun Comlight. Nå er aktivitetsstyrt belysning det som opptar det meste av tiden hennes.

Les også: Rotfruktsaft skal forhindre is på veiene

Trådløs kommunikasjon

Det er grått ute, og det regner sidelengs utenfor kontoret, men Skøien lar seg ikke affisere av dårlig vær. Hun forklarer ivrig om konseptet Comlight.

– Gjennom seks år med forskning og utvikling har vi nå lansert et system vi kaller aktivitetsstyrt utendørsbelysning. Sensorteknologi kombinert med trådløs kommunikasjons gjør at vi fanger opp aktivitet på en vei. Systemet gir dermed fullt lys når det er behov for det, mens når veien er tom, dimmes lysene ned til et minimum. Dermed spares det enormt mye energi i de tidsrommene det ikke er aktivitet på veiene, forklarer hun.

Skøien spretter opp fra stolen og går målrettet ut i det åpne kontorlandskapet.

– Vår teknologi er i bruk flere steder i landet, bare se ut på veien utenfor kontoret her, sier hun og peker utover.

– Ser du de små boksene under armaturen? Det er vårt produkt som registrerer aktivitet. Det er utrolig morsomt å kunne se resultatet av arbeidet vårt hver dag fra kontoret, sier hun.

Les også: Det blir slutt på gratis hurtiglading i Asker og Oslo

Lange dager: Det blir mange og lange dager på kontoret når man er sin egen sjef, ifølge Skøien.
Lange dager: Det blir mange og lange dager på kontoret når man er sin egen sjef, ifølge Skøien.

Årets gründerkvinne

Skøien jobber konstant med å utvikle selskapet. De siste årene har hun virkelig sett resultatet av alle arbeidstimene hun har lagt inn i det.

– Senest denne uken fikk vi to nye patenter, i Australia og Malaysia, forteller hun entusiastisk.

Utover det har selskapet så langt fått patent i Storbritannia, Irland, Russland, Singapore, Indonesia, New Zealand og Sør-Afrika. Skøien sier prisen hun vant som årets gründerkvinne 2012 har hatt stor betydning på utviklingen det siste året.

– Helt personlig var det en veldig moti­vasjonsboost å vinne, ellers har jeg følt mye på at jeg har stått ganske alene. Det var en bekreftelse på at det jeg har gjort er riktig. Men det viktigste var å vinne pengene, sier hun.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Millionen hun vant ble fort tatt i bruk for å utvikle produktet videre.

– Vi har kommet markant lenger på grunn av den prisen. Det gjorde at vi kunne iverksette utviklingen av generasjon to av produktet, forklarer hun.

Mens generasjon én av Comlight kun registrerte harde trafikanter, som biler og motorsykler, registrerer generasjon to også myke trafikanter.

– Generasjon to vil utvide markedsområdene våre veldig, sier Skøien.

Les også:  De fire viktigste trendene for ingeniører mot 2020

Hoppet i det

Siden Skøien selv ikke er ingeniør, er det mange som synes det er underlig at hun har valgt å jobbe med belysning.

– Det er ikke sånn at jeg som 16 åring satt hjemme og tenkte «veibelysning, det vil jeg jobbe med», ler hun.

Skøien hadde i utgangspunktet planer om å bli advokat, og begynte på Blindern. Men det tok ikke lang tid før hun konkluderte med at jusstudiet ikke var noe for henne. Interessen for forretningsjus fikk henne til å søke på Handelshøyskolen BI, hvor hun senere valgte å fordype seg i bedriftsutvikling og entreprenørskap.

Hun vokste opp med en far som stadig kom opp med nye oppfinnelser. Så da utdannelsen var ferdig, og faren fortalte om ideen om aktivitetsstyrt belysning i handlegater og utstillingsvinduer begynte tankene å surre.

Den utløsende turen fra Gardermoen gjorde at hun trakk farens idé videre og satset alt.

– Om du skal være gründer, må du gjøre det fullt ut. Enten hopper du, eller så gjør du ikke det, jeg valgte å hoppe, sier hun.

Les også: Han følger drømmen fra et kott i Silicon Valley

Går ut over andre ting

Skøien legger ikke skjul på at det å satse på eget selskap har hatt sine konsekvenser.

– Det er klart det går ut over familielivet. Jeg går med konstant dårlig samvittighet for jentene hjemme, og er helt avhengig av å ha en fleksibel mann som kan ta seg av henting og bringing, sier hun.

For utenom jobb blir det lite tid til annet.

– Det blir mange 12-timersdager, så når det endelig er helg, bruker jeg all den tiden jeg kan på jentene. Jeg kan ikke huske sist jeg hadde tid helt for meg selv.

Les også: Hollywood-stjerner og millardærer satser på Silje

Filtrerer bort støykilder

Hva fremtiden vil bringe, er Skøien usikker på.

– Jeg kommer til å sitte i førersetet her en stund til. Men jeg er nok mer en bygger enn en drifter. Så når Comlight er oppe og går og mer en tradisjonell leverandør, kommer jeg inn i en rolle hvor ikke jeg er på mitt beste. Da er det nok andre mennesker som bør overta roret. Jeg ser ikke bort ifra at jeg kunne vært naiv nok til å hive meg ut i igjen, sier hun.

Men foreløpig er det fremdeles mye som skal utvikles og jobbes videre med.

– Vi har tett dialog med Oslo kommune nå på grunn av alle urolighetene i byen. Innbyggerne i hovedstaden skriker etter mer lys, men kommunen har ikke råd til det. Comlight kan derfor være en løsning for å kombinere behovet med økonomien, forklarer Skøien.

– Aktivitetsstyrt belysning har jo eksistert i mange år, hva er det som skiller Comlight fra liknende produkter?

– Det store skillet går på utendørs- og innendørsbelysning. Konseptet med deteksjon i seg selv er ikke nytt, det består av helt enkle IR-sensorer som fanger deg opp når du beveger deg for eksempel i en korridor på et hotell. Men konseptene som fantes på markedet fra før av er beregnet på bruk i områder helt uten støy. Mange teknikere vil si at dette ikke er så veldig unikt. Men hele det unike hos oss er måten vi filtrerer alt av støykilder på. Vi tar høyde for for eksempel trær som svaier i vinder, snøstormer, lave hastigheter og høye hastigheter, forklarer hun.

Les også: Lars Erik hacker seg inn i kundenes datasystemer

Vått og mørkt

Utenfor regner det fremdeles sidelengs, men det er ikke noe problem for bilene på E18 utenfor kontoret. Lysene slår seg på for hver bil som passerer. Skøien startet dagen tidlig, men skal likevel ikke hjem før sent i kveld.

– I kveld skal vi ut på visning med kunder fra Tyskland. I regn og mørke. Noen ganger skulle jeg ønske jeg hadde utviklet noe jeg kunne vise frem inne, avslutter hun humoristisk.

Les også:

Toppstudentene går fra finans til teknologi  

Fem tips til deg som vil bli sjef  

7 intervjuspørsmål som avslører mer enn du tror  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.