IT

Satellitt-bibliotek skal snart gi hele Midtøsten Wikipedia

Outernet skal gi fri informasjon til alle, enten de vil eller ikke.

 Et satellittbasert internett for hele verden rulles snart ut.
Et satellittbasert internett for hele verden rulles snart ut. Bilde: MDIF
25. juli 2014 - 19:06
Vis mer

Lavbanesatellitter med Wikipedia, gratis digitale kart og nyhetsdistribusjon er i ferd med å kringkastes fra verdensrommet.

Den 11. august åpner Outernet for at store deler av verden får tilgang til  et gratis satelittbasert nettverk.

Outernet er et veldedig prosjekt som sender lavbanesatellitter av typen Cubesats opp i verdensrommet så hele verden kan få tilgang til informasjon de av ulike grunner ikke har tilgang til.

Det norske Hincube-prosjektet har tidligere vært noe skeptisk til å bruke denne typen satellitter, men nå gir Outernet-prosjektet inntrykk av at de har lagt det meste til rette for at nettet kan åpnes.

Les også: Dette metrokartet viser internettets infrastruktur

Egypt avgjorde

Nesten 30.000 mennesker deltok i avstemningen om hvor Outernet først skulle få dekning. Valget falt til slutt på området fra hele Vest-Europa til Moskva i øst og sørover til Midtøsten og Nord-Afrika. Dette dekningsområdet fikk 75 prosent av alle stemmene.

Det skal derfor teoretisk sett også bli tilgjengelig i Norge, men tjenesten er nok mer etterspurt i sydligere kanter av verden.

De ivrigste stemmegiverne over dekningsområde var faktisk det egyptiske folk, som stod for 52 prosent av stemmene. Tunisia kom på andreplass med 22 prosent, etterfulgt av USA med 7 prosent av stemmene.

Les også: Han reiser med 12 sim-kort i lomma

 

Trenger egne mottakere

Selv om Outnernet er en form for trådløst nett, blir det ikke direkte wifi fra verdensrommet.

For det første, er Outernet for det meste enveis-kommunikasjon.

For det andre må signalene tas imot ved hjelp av satellittmottakere som videre kan supplere data til enheter. En slik mottaker kan så sende ut wifi-signaler til trådløse enheter.

Så hvordan skal de samfunnene som trenger det mest greie å skrape sammen utstyr til dette? Det trenger ikke bli ekstremt dyrt. En liten Raspberry Pi for et par hundrelapper og en DVB-S-tuner som tar imot satellittsignaler skal ifølge Outernet være tilstrekkelig maskinvare for å drifte en mottaker. Det gjør det i hvert fall overkommelig for hjelpeorganisasjoner og frivillige av Outernet å finansiere fler enn et par av.

Det ryktes om at det planlegges å selge egne mottakerenheter, men de kan også lages selv av en teknisk anlagt person.

Les også: Tror «Outernet» er i overkant optimistisk

Bibliotekar-vare

Librarian er en sentral nettleserbasert programvare som gjør jobben som arkivhåndterer for Outnernet-mottakerne.

Innhold lastet ned til satellittmottakeren lar brukere sortere, fjerne og akseptere nytt innhold fra mottakerens arkiv. På dette stadiet kan arkivet kun blas gjennom manuelt. På sikt skal søkefunksjonalitet også implementeres.

Librarian vil kutte ut reklame og annet unødvendig som bruker ressurser av nettet. Derfor lastes informasjonen inn i Librarians eget grensesnitt. Derfor vil for eksempel et Wikipedia-innlegg se noe annerledes ut via Outernet ved at de for eksempel fjerner unødvendig layout-data.

Outernet-programvaren er åpen kildekode og utviklerne har en egen prosjektside på GitHub for kodere som vil ha innsyn og involvere seg i prosjektet.

Dette er Wikipedia-siden som omhandler Outernet
Les også:

– Smugler Wikipedia inn i Nord-Korea med minnepinner

Slik vil Google løse verdensproblemene

Slik skal Wikipedia nå ut til flere i fattige land

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.