FLY

Problemet med raskere passasjerfly er at de bråker. Mye. Nå skal brølet reduseres til et lite dunk

Et tidlig designutkast på et supersonisk, men stillegående, passasjerfly. Nå har LM fått oppdraget med å ferdigstille den grunnleggende designen.
Et tidlig designutkast på et supersonisk, men stillegående, passasjerfly. Nå har LM fått oppdraget med å ferdigstille den grunnleggende designen. Bilde: Lockheed Martin
2. mars 2016 - 12:29

Det er 40 år siden supersoniske passasjersfly ble tatt i bruk og snart 70 år siden lydmuren ble brutt for første gang.

Snart 13 år etter at Concorde ble parkert for godt, er det på tide at det snart blir mulig å frakte passasjerer i overlydshastighet igjen, mener Nasa.

Mandag fikk Lockheed Martin oppdraget med å designe et supersonisk passasjerfly som er stillegående og dermed kan fly over land.

Fra drønn til dunk

For at overlydsfly skal kunne få en vesentlig plass i luftfarten, må de først bli billigere i drift og det må utvikles teknologi som håndterer støyproblemet.

Sjokkbølgene følger flyet og oppleves som overlydssmell for en observatør. <i>Foto: Nasa</i>
Sjokkbølgene følger flyet og oppleves som overlydssmell for en observatør. Foto: Nasa

Supersoniske fly har den ulempen at de sleper med seg sjokkbølger som for folk på bakken høres som høye smell når de passerer.

Derfor har det vært strenge restriksjoner for hvor det er lov å fly i overlydshastighet, noe for eksempel Concorde måtte forholde seg til.

Kontrakten gjelder et såkalt «low boom»-demonstrasjonsfly. Navnet spiller på det engelske begrepet «sonic boom».

Målet er å redusere dagens overlydsdrønn til et lite dunk, eller «hjerteslag»-lyd som Nasa beskriver det som (se og hør i videoen nederst i artikkelen).

Arven fra X-1

Chuck Yeager foran X-1A-testflyet han brøt lydmuren med for 68 år siden. <i>Foto: US Air Force</i>
Chuck Yeager foran X-1A-testflyet han brøt lydmuren med for 68 år siden. Foto: US Air Force

14. oktober 1947 ble Charles «Chuck» Yeager den første som offisielt fløy raskere enn lydens hastighet.

Farkosten var rakettflyet Bell X-1 som oppnådde en hastighet på Mach 1,06.

Dette flyet kom til som en del av høyhastigetsforskningen til daværende National Advisory Committee for Aeronautics (NACA) som ble til Nasa i 1958.

– Nå viderefører vi arven fra våre supersoniske X-fly med denne kontrakten på å designe mer stillegående overlydsfly beregnet på passasjertransport, sa Nasa-sjef Charles Bolden på en pressekonferanse mandag.

Flere X-fly

Med nytildelte midler på det føderale budsjettet har Nasa en tiårsplan som kort fortalt handler om å utvikle fly som bruker mindre drivstoff og bråker mindre, med hovedvekt på hvordan flyene utformes.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

En vesentlig del av dette er programmet «New Aviation Horizons» der Nasa ønsker å få designet og bygget en rekke demonstrasjonsfly, såkalte X-fly, innenfor flere kategorier, inkludert subsoniske.

For fem år siden designet Lockheed Martin dette supersoniske konseptet der en halekonstruksjon med en snudd V-form over de fire motorene skulle bidra til å redusere trykkbølgene i overlydsfart. <i>Foto: Lockheed Martin</i>
For fem år siden designet Lockheed Martin dette supersoniske konseptet der en halekonstruksjon med en snudd V-form over de fire motorene skulle bidra til å redusere trykkbølgene i overlydsfart. Foto: Lockheed Martin

Lockheed Martin er tildelt 20 millioner dollars-kontrakten på prosjektet som kalles «Quiet Supersonic Technology» (QueSST), og har med seg GE Aviation og Tri Models Inc. som underleverandører.

Det betyr at selskapet i løpet av 17 måneder skal ta fram et konsept med grunnleggende design, spesifikasjoner og krav.

Nasas mål er at at design- og byggefasen skal være ferdig til at flytesting med en QueSST-prototyp kan starte rundt 2020. 

Supersonisk forretningsjet

Sivile overlydsfly har ikke vært i drift siden 2003 da Air France og British Airways pensjonerte sine Concorde-fly i henholdsvis mai og oktober.

21. januar i år var det nøyaktig 40 år siden Air France tok i bruk Concorde.
21. januar i år var det nøyaktig 40 år siden Air France tok i bruk Concorde.

Nasa er ikke de eneste som jobber med supersoniske passasjerfly.

Amerikanske Aerion lanserte allerede i 2004 konseptet Aerion Supersonic Business Jet (SBJ) basert på deres patenterte «supersonic natural laminar flow»-teknologi (SNLF) - for øvrig med testbidrag fra nettopp Nasa.

Etter hard medfart under finanskrisa har det Reno-baserte selskapet våknet til live igjen med designet på en større, tremotors forretningsjet - AS2 - kapabelt til en marsjhastighet på Mach 1,4.

Aerion AS2
Aerion AS2

Det skal sies at det finnes mange «papirfly», elleville design som aldri vil materialisere seg på noen fabrikk, men man skal være forsiktig med å putte AS2 i den båsen.

Både fordi Aerion i fjor kunne bokføre sin første ordre på 20 fly, og ikke minst fordi selskapet det siste halvannet året har hatt Airbus med på utviklingsarbeidet. 

Det er ventet at selskapet før sommeren skal velge motorer og deretter formelt lansere AS2-programmet.

AS2 skal etter planen fly første gang i 2021 og leveres fra 2023.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.