BYGG

Oslo inviterer byggenæringen til OL-planlegging

God nok: Nye Holmenkollbakken er god nok til OL, likevel er det behov for omfattende bygging av nye anlegg før et Oslo-OL. Nå inviteres byggenæringen til samarbeid.
God nok: Nye Holmenkollbakken er god nok til OL, likevel er det behov for omfattende bygging av nye anlegg før et Oslo-OL. Nå inviteres byggenæringen til samarbeid. Bilde: Annette Larsen
4. feb. 2014 - 13:44
Vis mer

Oslo, og de øvrige fem kommunene som kommer til å ha OL-anlegg om det blir vinterolympiade i Oslo i 2022, har allerede begynt arbeidet med reguleringsplaner.

Det til tross for at det ikke engang er bestemt om Norge skal levere søknad. Nå inviterer de til samarbeid med byggenæringen.

– I januar 2015 må vi kunne garantere tilgang til tomter overfor IOC, sier Simen Bakken, direktør for sport og anlegg i i OL-organisasjonen Oslo2022.

Fullt

Det kom frem under et møte der byggenæringens egen satsing, BA2015, sammen med Oslo2022 inviterte byggenæringen til informasjonsmøte om OL.

Salen var smekkfull, noen måtte stå, andre satt i trappen ved siden av stolrekkene.

Det er stramt med tid. 31. juli 2015 kunngjøres hvem som får arrangementet. Fra da har vinneren fem år på seg til å presentere praktisk talt ferdige anlegg.

– Derfor inviterer vi byggenæringen til et samarbeid. I april sender vi ut invitasjoner. Vi ønker å opprette en referansegruppe sammen med byggenæringen, med forskjellige arbeidsgrupper, sa Bakken.

Les også: 84 prosent av norske byggefirmaer tror 2014 blir bedre enn 2013

Simen Bakken vil ha referansegrupper der han kan jobbe sammen med byggenæringen om prosessene frem mot et Oslo-OL.
Simen Bakken vil ha referansegrupper der han kan jobbe sammen med byggenæringen om prosessene frem mot et Oslo-OL.

Prosessplanlegging

Han ønsker at disse gruppene blant annet skal se på konkurranser og anskaffelser, organisering og styring av prosesser og utdanning.

– Vi må ha planlagt prosessene som starter 1. august 2015, vi kan ikke begynne med planleggingen da. Til det er tiden for kort, sa Bakken.

Halvard Kilde, leder av BA2015 og adminsitrerende direktør i Metier, mente at et OL ville gi byggenæringen et løft.

– Det er en kjempemulighet for Norge generelt og for byggenæringen spesilet. I London lønte OL seg, det er et faktum, sa Kilde.

Les også: Nå starter forberedelsene til nytt regjeringskvartal

Tydelig etterbruk

Eli Grimsby, administrerende direktør for Oslo2022, gjorde det klart at det ikke skulle bygges et eneste bygg uten at etterbruken var klar, og at det er et behov.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Derfor skal vi bruke Telenor Arena som blir midlertidig bygd om, og som etter OL tilbakeføres. Det er ikke behov for en ny stor ishall av den størrelsen.

Overfor byggenæringen ble det presentert ambisjoner om et OL med nye løsninger, der FoU er trukket inn og der bærekraft står sentralt.

Der fikk Oslo2022 et lite rapp over fingrene fra Zero.

– Er det mulig å bygge en ishall som plusshus, spurte Simen Bakken da han presenterte miljøambisjonene.

– Den ishallen står allerede i Kristiansand. Det som er bra i dag er hyllevare i 2022. Dere må jobbe mer med miljøambisjonene, sa Einar Wilhelmsen fra miljøorganisasjonen Zero.

Les også:

«Arkitektonisk kvalitet er abstrakt og kan ikke styres med regler»

Mener flere i byggebransjen bør ta en doktorgrad

Her er robotene som legger fliser og borer hull  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.