OLJE OG GASS

OD: – Vi har ikke avsluttet seismikken på grunn av Greenpeace

Men Greenpeace jubler, og kaller det en seier.

Oljedirektoratet har fullført seismikkinnsamlingen nord i Barentshavet for i år. Greenpeace har reagert kraftig på at det ble skutt seismikk så langt nord, og hadde planer om å møte seismikkskipet for å demonstrere mot innsamlingen.
Oljedirektoratet har fullført seismikkinnsamlingen nord i Barentshavet for i år. Greenpeace har reagert kraftig på at det ble skutt seismikk så langt nord, og hadde planer om å møte seismikkskipet for å demonstrere mot innsamlingen. Bilde: Will Rose/Greenpeace
Ina AndersenIna AndersenJournalist
21. aug. 2014 - 10:21

Oljedirektoratet melder at de har fullført årets seismikkinnsamling.

Mellom 18. juli og 19. august har om lag 5600 kilometer todimensjonal (2D) seismikk blitt samlet inn nord i Barentshavet.

Dette er en fortsettelse av innsamlingene som Oljedirektoratet har foretatt i det sørøstlige og nordlige Barentshavet siden 2011.

– Budsjettet var oppbrukt

Seismikkinnsamlingen, som det var TV 2 som først omtalte, har høstet stor kritikk fra Greenpeace, som mener dette er et forsøk på snikåpning av et område som Stortinget bevisst har stengt for petroleumsvirksomhet. Også representanter fra KrF og Venstre har reagert på seismikkoperasjonen, ettersom samarbeidsavtalen med de to regjeringspartiene tydelig sier at området ikke skal åpnes for petroleumsvirksomhet.

Men Oljedirektoratet opplyser at dette ikke er årsaken til at seismikkinnsamlingen er avsluttet.

– At vi nå har avsluttet seismikkinnsamlingen har ingenting med Greenpeace å gjøre, sier pressekontakt i OD, Eldbjørg Vaage Melberg, til Teknisk Ukeblad.

OD skriver i en epost til Teknisk Ukeblad at direktoratet hadde perioden mellom 15. juli og 15. september til rådighet for seismikkinnsamling.  

– Vi fullførte vårt planlagte program hurtigere enn antatt på grunn av svært gode værforhold. Årsaken til at vi planla for nærmere 6000-7000 km, og endte opp med cirka 5700 km, er at vi alltid planlegger for et større program enn vi regner med å kunne samle inn. Dette er fordi vi trenger fleksibilitet, i dette tilfellet i forhold til vær- og isforhold. Noen seismiske linjer kunne for eksempel ikke gjennomføres på grunn av isforhold. Dessuten var budsjettet vårt brukt opp, skriver Oljedirektoratet.

Viser til statsbudsjettet

OD viser også til kapittelet om petroleumsvirksomhet i statsbudsjettet (Prop. 1 S 2013-2014).

«I kapittel 2.1 petroleumssektoren, heter det blant annet:

Nordområdene er et strategisk satsingsområde for regjeringen. Strategien skal baseres på økt kunnskap, god ressursutnyttelse og et aktivt nærvær. Geologisk kartlegging i Barentshavet nord vil fortsette i 2014.»

På sine nettsider melder letedirektør i OD, Sissel Eriksen, at årets operasjon har vært svært vellykket, og kom i mål nesten en måned før tiden.

– På grunn av godt vær og få tekniske problemer, har innsamlingen vært mer effektiv enn vi hadde regnet med, sier hun.

Innsamlingen av seismikk er en fortsettelse av innsamlingene som Oljedirektoratet har foretatt i det sørøstlige og nordlige Barentshavet siden 2011.

Oljedirektoratet leide inn Dolphin Geophysics til oppdraget, og undersøkelsen ble gjennomført med seismikkskipet Artemis Atlantic. Skipet er nå ankommet Hammerfest for demobilisering og bytte av mannskap.

Les også: Derfor vil Tord Lien hente opp oljen utenfor barndomshjemmet sitt

– Dette er en seier

Greenpeace-leder Truls Gulowsen jubler likevel, og er svært fornøyd med at seismikkskytingen i Barentshavet er avsluttet.

– Dette er en seier. Fire dager etter at Greenpeace avslørte seismikkprogrammet til Oljedirektoratet på TV 2, så er det stanset. OD hevder at de har fullført sitt program, men vi registrerer at de har skutt 1500 kilometer mindre enn de hadde planlagt, og at de nordligste linjene ikke er gjennomført, sier han til Teknisk Ukeblad.

Greenpeace var på vei med sitt skip Esperanza og et mannskap på omkring 20 personer, for å demonstrere mot seismikkinnsamlingen natt til tirsdag 20. august. Planen var å dokumentere aktiviteten, og gi beskjed om at de burde stanse seismikken.

Men da de nærmet seg seismikkskipet, oppdaget de at det var på vei inn mot land igjen.

Han synes også det er påfallende at OD har valgt å avslutte seismikkinnsamlingen og sette kursen mot Hammerfest, kun tre timer før Greenpeace sitt skip Esperanza ville nådd fram.

– Det kan være tilfeldig, men det trenger ikke å være det. Det viser uansett at det hjelper å følge med på oljeindustrien i disse områdene, slik at vi kan synliggjøre hva de driver med. Samtidig er jeg skuffet over at de kunne gjennomføre et så omfattende program i en hel måned, uten at noen visste det, poengterer Greenpeace-lederen.

– Skumle tegn

Men Greenpeace har også gjort lydmålinger, for å få en formening om hvor langt unna seismikken kan høres.

Lyden de har tatt opp er ikke ferdig analysert ennå, men Gulowsen forklarer at de i hvert fall kunne høre seismikken tydelig på 100-200 kilometers avstand.

Lydbølgene som brukes i seismikk kan skade fisk og sjøpattedyr.

– Det som er spesielt i Norge er at det ikke er bestemmelser for seismikkskyting knyttet til det å ta hensyn til sjøpattedyr. Det har de andre steder, påpeker Greenpeace-lederen.

Gulowsen ser med bekymring på at oljevirksomheten beveger seg stadig lenger nord.

Greenpeace aksjonerte som kjent da Statoil tidligere i sommer boret de nordligste letebrønnene på norsk sokkel.

– Og vi ser at Olje- og energidepartementet trolig vil utlyse blokker som ligger langt innenfor iskanten i den kommende konsesjonsrunden, i tillegg til at Oljedirektoratet nå har skutt seismikk enda lenger nord. Dette er ekstramt sårbare områder, så dette er skumle tegn på denne regjeringens miljøpolitikk, sier han.

Les også: Statoil vil lete enda lenger nord på sokkelen

– Var en uklok beslutning

Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, var blant de som reagerte på at Oljedirektoratet samlet inn seismikkdata nord i Barentshavet.

Han mener det er meningsløst å hente i seismikkdata om olje- og gassforekomster, all den tid samarbeidsavtalen med Venstre ettertrykkelig slår fast at det ikke skal være petroleumsaktivitet i området.

– At seismikkskytingen er avsluttet er gode nyheter for det biologiske mangfoldet i iskanten og de isfylte farvannene i nord. Det ser ut til at en uklok beslutning har blitt fulgt opp av en klok beslutning. Å bruke tid og ressurser på å finne olje- og gass i et område som vi har bestemt at skal være fritt for petroleumsaktivitet er ikke spesielt gjennomtenkt, og denne beslutningen er på den bakgrunn grunn til å applaudere, sier Elvestuen i en epost til Teknisk Ukeblad.

Les også:

Dette kan bli de nye subsealøsningene i Arktis

Her er sommerens mest spennende letebrønner

– 2-4-ordningen vil ikke fungere i Arktis  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.