OLJE OG GASS

Norsk Industri: – Industrien er ikke ferdige med å nedbemanne

Derfor vil de øke permitteringsperioden til 54 uker.

Norsk Industri påpeker at industrien ikke er ferdig å nedbemanne. Derfor ber de regjeringen om å utvide permitteringstiden slik at de bedriftene som vet at de har arbeids som venter, kan slippe å si opp folk.
Norsk Industri påpeker at industrien ikke er ferdig å nedbemanne. Derfor ber de regjeringen om å utvide permitteringstiden slik at de bedriftene som vet at de har arbeids som venter, kan slippe å si opp folk. Bilde: Erlend Tangeraas Lygre
Ina AndersenIna AndersenJournalist
3. feb. 2016 - 14:32

STAVANGER: Permitteringslengden var det store samtaleemnet på Offshore Strategikonferansen i Stavanger.

Direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, viser til at beskjeden fra deres medlemsbedrifter er at de på langt nær er ferdige med å nedbemanne.

– Vi får fremdeles mange meldinger fra våre medlemmer om at de vil måtte nedbemanne. De tar gjerne kontakt med oss for å få bistand til hvordan den prosessen skal gjennomføres. Så vi kan slå fast at industrien ikke er ferdige med nedbemanninger, sa Lier-Hansen.

Hestekur

Det stemmer godt overens med det Nav ser i sine tall. De venter at arbeidsledigheten vil øke, med bakgrunn blant annet i det rekordhøye antallet varsler om oppsigelser og permitteringer som ble meldt inn til dem i fjor.

Bare i desember kom 4200 nye varsler om oppsigelse eller permitteringer, halvparten av dem innen industri.

Til tross for at næringen har hatt omfattende kuttrunder i over to år nå, er det fremdeles ingen ende i sikte.

– Oljebransjen sysselsatte 330.000 personer, direkte og indirekte, for bare noen får år siden. Det er klart det tar tid når sånne verdikjeder skal gjennom en hestekur, poengterte Lier-Hansen. 

Vil ha 54 uker

Samtidig er det mange i industrien som venter på oppdrag som ligger lenger fremme, blant annet som et resultat av Johan Sverdrup-utbyggingen.

I mellomtiden frykter Lier-Hansen at de samme bedriftene skal måtte si opp mange ansatte, og miste kompetanse, fordi de ikke kan permittere lenger enn i 30 uker.

Derfor er industrien nå tydelige på at de ønsker permitteringsperioden utvidet til 54 uker.

– De som skal nedbemanne, de nedbemanner. Det er ikke slik at permitteringslengde har noe å si for hvor mange som sies opp. Men vi må ha en bro fra dagens situasjon til vi får en bedre situasjon igjen. For dem som vet det kommer oppdrag vil det være en bedre løsning å kunne permittere, slik at de beholder kompetanse og konkurransekraft. Da kan du regne med dem som er permittert, ikke med dem som er oppsagt, påpekte han.

– Alternativet er oppsigelser

Lier-Hansen understreker at alternativet til permittering er oppsigelse.

– Og det er ikke slik at det koster mer for regjeringen med lengre permitteringstid. En ingeniør som tjener 800.000 i året vil sitte igjen med 40 prosent av inntekten sin dersom de blir permittert. Det sier seg selv at disse vil forsøke å finne seg en ny jobb, sa han.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Norsk Industri-direktøren mener regjeringen må kunne justere permitteringstiden etter hva dagens situasjon krever.

– Og nå tilsier situasjonen økt lengde, understrekte han.

– Vi har allerede utvidet

Også olje- og energiminister Tord Lien tok opp permitteringslengden i sitt innledningsforedrag.

– Jeg har skjønt av praten rundt bordet før vi startet at dette kom til å bli et tema i dag, sa han.

Men det var likevel lite å hente hos statsråden.

– Jeg vil bare minne om at denne regjeringen allerede har utvidet permitteringsreglementet. I tillegg har vi gjort det enklere for permitterte og arbeidsledige å få kompetanseheving, poengterte han.

Oljeministeren viste med det siste til de tre forslagene regjeringen har foreslått for å gjøre det lettere å kombinere dagpenger og utdanning.

Når det gjelder permitteringsreglementet henviser Lien til reverseringen av en tidligere regelendring som regjeringen gjennomførte i fjor. Arbeidsgivers dager med lønnsplikt ved permittering gikk fra 20 til 10 dager, i tillegg til at den maksimale dagpengeperioden ble forlenget fra 26 til 30 uker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.