IT

Nødnettet kan få fetere bredbånd

Forskning på samarbeid med de kommersielle mobilnettene.

Tetrasambandet som det nye Nødnettet benytter har trangt mobilt bredbånd, og forskningssamarbeid skal finne ut om det er teknologisk sikre og økonomisk gode metoder for å samarbede med de kommersielle mobilnettene.
Tetrasambandet som det nye Nødnettet benytter har trangt mobilt bredbånd, og forskningssamarbeid skal finne ut om det er teknologisk sikre og økonomisk gode metoder for å samarbede med de kommersielle mobilnettene. Bilde: NTB scanpix
15. mai 2014 - 13:29

Kan nødnettet får bedre mobile datalinjer ved å bruke de kommersielle 3G og 4G-nettene?

Det er ett av spørsmålene et omfattende forskningssamarbeid skal søke svar på de neste åtte årene.

Forskningssenteret Simula står i spissen for å etablere et innovasjonssenter som har fått navnet Fidus.

Her skal Direktoratet for Nødkommunikasjon jobbe sammen med Ice, Netcom, Telenor og Tele 2 om å klekke ut de beste løsningene for mer robuste mobilnett.

– Mobildataløsningen TEDS i nødnettet har begrenset dekning og kapasitet. I noen situasjoner kan det være behov for å ha tilgang til LTE-ressursene som alle de kommersielle netteierne bygger ut nå. Det er ett av områdene vi skal undersøke, sier seksjonssjef Olav Lysne ved Simula.

TEDS: TUTV: Nødnettet kan overføre video i sanntid

Bedre løsninger

To spor skal følges ved Fidus:

  • Hvordan opprettholde kommunikasjonen for kritiske brukere, som blålysetatene, når det oppstår problemer som strømbrudd eller brann i deres primære nett?
  • Innovasjon for å få bedre stabilitet i tjenestene den enkelte aktør leverer selv.

Et eksempel på det første er pålegget fra Post- og teletilsynet (PT) om at prioriterte mobilabonnenter skal ha forrang i mobilnettet når kapasiteten er sprengt.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre
Forenkler bærekraftsrapportering i datasentre

Denne løsningen har imidlertid begrenset effekt, og Fidus kan komme opp med bedre løsninger.

– Vi skal forske frem hvilke muligheter som finnes for å gjøre nettene mer robuste. Like vesentlig er å se hvilken effekt disse tiltakene vil ha, både teknologisk og med hensyn til kostnader, forklarer Lysne.

Les også: – Mange streker på telefonen betyr ikke at du har god forbindelse

Seksjonssjef Olav Lysne ved Simula står i spissen for forskningen, som blant annet skal finne ut hvordan hemmelig informasjon hos nødetatene kan transporteres trygt over sivilt mobilt bredbånd.
Seksjonssjef Olav Lysne ved Simula står i spissen for forskningen, som blant annet skal finne ut hvordan hemmelig informasjon hos nødetatene kan transporteres trygt over sivilt mobilt bredbånd.

Hemmelig mobildata

– Hvilke utfordringer vil dere møte?

– Ett spørsmål er hvordan man kan få integrert nødnettet og de kommersielle nettene. Hvis vi kommer i mål med den biten, kommer hemmelighold høyt på dagsorden. Vi må finne svar på hvordan sensitiv informasjon over kommersielle nett skal håndteres, sier seksjonssjefen.

Hos Tele 2 ser teknisk direktør Geir Løvnes for seg at et samarbeid kan ha god effekt.

– Mobilnettene er blitt veldig komplekse, der vi må forutse én million ting som kan gå galt. Og når først en ganske usannsynlig feil oppstår, kan den få store konsekvenser. Derfor kan det være smart å utveksle kunnskap og erfaring, sier Løvnes til Teknisk Ukeblad.

Forsinket oppstart?

Fidus skal etter planen pågå i åtte år med et anslått budsjett på 200 millioner kroner.

Det er søkt om støtte på 12 millioner kroner i året fra Forskningsrådet, der partene sammen bidrar med en tilsvarende sum.

Da kan arbeidet komme i gang neste år.

– Uten disse pengene, må vi tenke finansiering på nytt. Da er det usikkert når vi kommer i gang, men Fidus kommer til å bli startet opp, sier Olav Lysne hos Simula.

Les også:

Norsk fiberselskap skal bli verdensledende offshore

Avslører skjeling med mobiltelefon

EU sier Google-brukere har «rett til å bli glemt»  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.