OLJE OG GASS

Mot nytt Barents-funn

Torstein Sanness i Lundin sier selskapet vil bore flere brønner i Skalle-området, uten å si noe om resultatene fra boringen som foregår.
Torstein Sanness i Lundin sier selskapet vil bore flere brønner i Skalle-området, uten å si noe om resultatene fra boringen som foregår. Bilde: Maiken Ree
Maiken Ree
4. juli 2011 - 10:15

I mai satte Lundin i gang boringen på Skalle-prospektet i Barentshavet . Administrerende direktør i Lundin Norway, Torstein Sanness har tidligere sagt at prospektet minner mye om Statoils Skrugard-funn, og opererer med et estimat på 250 millioner fat oljeekvivalenter.

– Jeg kan si så mye som at vi kommer til å bore flere brønner i dette området. Det vil komme mer informasjon om Skalle om kort tid, røper Sanness til Teknisk Ukeblad.

Oljedirektør Bente Nyland har tidligere sagt at Lundins Skalle-prospekt i Barentshavet er ett av prospektene som hun er mest spent på i år.

Etter at Statoil gjorde et oljefunn på Skrugard i april i år, har optimismen rundt Barentshavet vært stor. Likevel understreker Nyland at det trengs mange Skrugard-funn for å hindre et brått produksjonsfall på norsk sokkel.

Les også: Trengs mange Skrugard-er

Lovende på Avaldsnes

Forrige mandag meldte Lundin om at avgrensningsbrønnen på Avaldsnes-funnet ga gode resultater. Da selskapet i fjor fant olje på Avaldsnes i PL 501 ble størrelsen estimert til et sted mellom 100 og 400 millioner fat olje.

Nå er selskapet i gang med boringen av et sidesteg på Avaldsnes, og mye tyder på at funnet er av betydelig størrelse.

Les også: Lundin avgrenser Avaldsnes

Kart over Greater Luno området
Avaldsnes avgrenses for øyeblikket. Lundin tror området kan bli et nytt feltsenter. Lundin

Ny utfordrer

Det er forventet at Avaldsnes-strukturen strekker seg inn i nabolisensen 265, som er operert av Statoil. Snart går Statoil i gang med boringen av prospektet i lisensen, kalt Aldous Major. Det kan avsløre store ressurser i området.

Det lille svenske selskapet har hatt stor suksess den siste tiden, med flere funn på blokken.

– Det er dette myndighetene har bedt om. Nye aktører som utfordrer Statoil, og som har nok kapital og kapasitet til å bore, sier Sanness.

Oljeindustriens skygge

Han tar i mot Teknisk Ukeblad i Lundins lokaler på Lysaker i Oslo. Her har selskapet sverget på å holde seg.

– Vi forblir i oljeindustriens skygge, humrer Sanness.

Hydro-dominans

Selskapet er i ferd med å bygge opp en stor prosjektorganisasjon, med Bjørn Sund som prosjektdirektør. Han er tidligere Hydro-mann, noe som dominerer organisasjonen.

– Vi har et Hydro-dominert prosjektmiljø, og det er etter valg. Vi har hatt suksess med å bygge opp den smarte letekulturen i selskapet, og skal nå bygge en prosjektkultur med ytterligere 30 til 40 faste ansatte, sier Sanness.

Torstein Sanness og Bjørn Sund, Lundin.
Torstein Sanness og Bjørn Sund vil bygge en prosjektorganisasjon på Lysaker. Maiken Ree

Går mot operatørskap

Snart går selskapet over til å bli operatør for sitt første prosjekt, nemlig Nemo. Tett på følger den noe større Luno-utbyggingen med 150 millioner fat oljeekvivalenter. Konseptet blir en plattform med produksjonskapasitet på 90.000 fat per dag. Feltet vil ha ni produserende brønner og tre vanninjektorer. Oljen skal eksporteres til Grane med en stor oljeledning. Gassen vil sannsynligvis sendes til Sleipner, selv om detaljene her må avklares.

– Det er samme modell som på Gudrun og Valemon. Det er ikke en ny teknologi, men en svært robust løsning, sier prosjektdirektør Bjørn Sund.

Vinner i 21. runde

Utbyggingen vil også romme nærliggende funn som Tellus og Apollo. Plan- for utbygging og drift (PUD) skal leveres innen årsskiftet.

Selskapet gjorde det også skarpt under tildelingen av lisenser i 21. lisensrunde i år. Her ble Lundin skjenket PL 609, som er nabolisensen til Skrugard-funnet.

– Vi har blitt omtalt som vinnerne under 21. runde på grunn av lisens 609. Vi kommer til å se på denne i 2013, sier Sanness.

Les også: – Det kommer mer i Barentshavet

Stortildeling i Barentshavet

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.